VRIJWILLIGERS WERKEN AAN HINDERNISSEN OP DE NIEUWE SURVIVALTRAININGSBAAN IN BELTRUM. FOTO MARIEKE AMELINK     INFO DE GELDERLANDER door Marjolein Rietman

Wie over de Avesterweg Beltrum binnenkomt, kan er niet omheen: hier bevindt zich het kloppend hart van survivalminnend Nederland.
Imposant rijzen de gigantische hindernissen boven sportpark De Sonders uit. Dikke boomstammen vormen de stevige basis, waarover binnenkort survivalatleten zich van touw naar touw zullen slingeren. Hout en touw, eigenlijk is er weinig veranderd sinds de Stichting Survivalrun Beltrum samen met scouts in 1989 de eerste hindernissen in het buitengebied van Beltrum optrokken. Maar wat zich nu in de afrondende fase bevindt, is wel van een iets ander kaliber.

Sportclub Vios en de survivalclub uit Beltrum hebben elkaar gevonden op De Sonders. De een had een half trainingsveld over en de ander zocht plek voor een betere trainingslocatie. Eén en één is twee of, zoals ze nu zelf zeggen, eigenlijk drie, want behalve genoemde sportievelingen mogen ook derden gebruikmaken van de faciliteiten. Dit alles in het kader van het programma Open Club en Vitaal Sportpark.

Bakermat
Een beetje mal vonden ze het zelf eigenlijk ook wel, de bestuursleden van Stichting Survivalrun, dat ze nota bene in hun eigen dorp, zo ongeveer de bakermat van survival in Nederland, geen trainingslocatie hadden voor volwassenen. Terwijl die er wel zijn en steeds meer komen. De jeugd is goed voorzien, die traint wekelijks in het bosje aan de Damweg. Maar kleine kinderen worden groot en willen ook dan nog survivallen. Bovendien komen ze allang niet meer alleen uit Beltrum.

“Het bosje aan de Damweg voldoet natuurlijk prima, want survival doe je het beste in het bos”, zegt voorzitter Mark Ribbers. “Maar het leent zich minder goed voor seniorentraining. Het is slecht bereikbaar, er is geen parkeerplaats en er zijn geen faciliteiten als douches.” Het bosje ligt op loopafstand van het sportpark, zo’n 1300 meter. Trainende atleten kunnen zo langs de sloot, of beter door de sloot, rennen naar de nieuwe locatie. Dankzij de goeie band die survivalrun en sportclub met elkaar hebben.

Beachveld
Ronald Stapelbroek, voorzitter van Vios Voetbal: “Deze samenwerking past uitstekend in ons streven naar een Open Club en Vitaal Sportpark. Dat is er voor iedereen. We gaan bijvoorbeeld ook samenwerken met de basisschool.” In totaal zijn er acht partijen betrokken bij dit programma en het streven is erop gericht om het sportpark zo veel mogelijk te gebruiken, dus ook overdag. Omdat er nog een stukje grond over was naast de nieuwe survivaltrainingsbaan komt er ook een beachveld voor volleybal en handbal. En alsof dat nog niet genoeg is, wordt er een verharde trimbaan rond het voetbaltrainingsveld en de survivalhindernissen gelegd, 400 meter lang. Handig voor de hardlopers, maar ook voor de bootcampers die een keer per week op het sportpark te vinden zijn en uiteraard voor de conditietraining van survival en voetbal.

Ribbers: “Het heeft allemaal een heel open karakter, we werken samen en we gebruiken samen.” Stapelbroek: “We willen geen eilandjes creëren.”

Terug naar de nieuwe survivallocatie. Die niet te missen is. Het veld ligt meteen aan de weg. In de vier hoeken staan grote bokken, piramidevormige torens van dikke eiken. In het midden staat de grootste bok, gebouwd van vier kaarsrechte stammen van elk 16 meter lang. Doorsnee 80 centimeter en speciaal hiervoor uit het Sauerland naar Beltrum getransporteerd. “Zulke lange rechte eiken konden we in Nederland niet vinden”, verklaart Ribbers.

Het veld meet 40 bij 60 meter en er zit straks ruim 2 kilometer touw in. De bouw is voornamelijk in handen van vrijwilligers en de aanlegkosten bedragen 180.000 euro. 1 ton daarvan komt van de provincie en 30.000 van de gemeente Berkelland. De rest komt van het rijk en nog enkele kleinere fondsen.

Geen hek
Er komt geen hek omheen, wel een natuurlijke afscheiding en borden ‘Betreden op eigen risico’. Ribbers: “We willen de mensen niet betuttelen. Bovendien, als je er een hek omheen zet, is de charme van het Open Club en Vitaal Sportpark weg. We vertrouwen erop dat het goed gaat. En er is natuurlijk nog zoiets als sociale controle.”