jun
7
wo
Raad van Overleg Beltrum, inloop spreekuur, in Kulturhus De Wanne
jun 7 @ 20:30 – 21:00

Raad van Overleg Beltrum, inloop spreekuur. Voor vragen, suggesties, verduidelijking van onderwerpen die in de Beltrumse gemeenschap aan de orde zijn, of kunnen komen. Iedereen van harte welkom. Toon uw betrokkenheid.

De Raad van Overleg Beltrum stelt zich ten doel het behartigen van zaken die van algemeen belang zijn voor Avest, Beltrum, Lintvelde en Voor-Beltrum om te komen tot een verbetering van de leefbaarheid.

jun
10
za
Repaircafé Beltrum in het Kulturhus De Wanne.
jun 10 @ 10:00 – 12:00

Nieuw Repaircafé Beltrum: voor het stoppen van sokken tot het repareren van stofzuigers
BELTRUM – Een stofzuiger kapot? Gaten in je sokken? In het nieuwe repaircafé in Beltrum weten ze van wanten en repareren ze (bijna) alles.

Marjolein Rietman 05-12-21, 18:05
Het idee kwam van Aloys Pape. Hij was al een tijdje vrijwilliger bij het repaircafé in Groenlo en vroeg zich af waarom zoiets niet in zijn eigen woonplaats bestond. Hij stapte naar dorpsverbinder Chantal Papen om te kijken wat de mogelijkheden waren. Chantal: „Aloys zei: ‘We zijn in Beltrum altijd zo proactief, maar waarom hebben we nog geen repaircafé? En zo kwam het balletje aan het rollen.” Aloys vond zichzelf niet de geschikte persoon om dat in z’n eentje op te zetten, hij is meer van het repareren. Dus gingen ze met z’n tweeën op zoek naar ruimte. Die vonden ze in het Kulturhus De Wanne.

Eigen specialismen
De gedachte achter een repaircafé is niet alleen spullen repareren, maar ook mensen samenbrengen. Chantal: „Gepensioneerden, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, mensen die afgekeurd zijn of mensen die een ander talent hebben dan werken. En we hebben ook een stel dat onlangs vanuit Zeist hierheen verhuisde en dat meldde zich spontaan aan als vrijwilliger. Om mensen te leren kennen.” En zo groeide het aantal vrijwilligers in een mum van tijd naar twaalf. Allemaal met hun eigen specialismen. „Twee mensen repareren textiel, één iemand doet de administratie, een gepensioneerde die wat wilde doen zorgt voor de koffie, anderen repareren.” Dat laatste gebeurt als het even kan onder de ogen van degene die het kapotte voorwerp heeft ingebracht. Mocht dat niet lukken, dan gaat het ding mee naar huis en kan de eigenaar het twee weken later weer ophalen. Gratis gerepareerd, maar als er nieuwe onderdelen nodig zijn, dan moeten die wel worden betaald.

Oxboard
Alles kan ingebracht worden, maar het is niet altijd meteen gefikst. Zo kwam er iemand met een kapot oxboard, zo’n voetensteun met twee wielen waarmee je je over straat kunt voortbewegen. Chantal: „Met drie man zijn ze er de hele repairochtend mee bezig geweest. Dat hele ding uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet. Het probleem ontstond toen getest moest worden of hij het wel deed, want dat durfde niemand…” Chantal barst in lachen uit.

De reparateurs zitten eens in de twee weken op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur in De Wanne.

jun
12
ma
Toelichting de Dorpendeal 12 juni 2023 om 20.00 uur in de Kapel van de Hassinkhof.
jun 12 @ 20:00

Beste inwoners, stichtingen en verenigingen van Beltrum,

Dorpendeal Beltrum is een feit!
We mogen met enige trots kennisgeven dat de Provincie Gelderland en de gemeente Berkelland akkoord zijn bevonden met het visiedocument Dorpendeal Beltrum.
De Dorpendeal is een prachtige kans voor Beltrum.
Met de Dorpendeal willen we bereiken dat de verenigingen en inwoners meer met elkaar gaan samenwerken en dat de sociale cohesie in het dorp Beltrum verder versterkt wordt.
Dit met de missie: Voor alle inwoners van Beltrum en het buitengebied is het goed samen leven, wonen en werken in Beltrum.

Nu is Beltrum zelf aan zet!
Deze Dorpendeal moet een gezamenlijk gedragen plan en uitwerking worden van de Beltrumse inwoners, stichtingen en verenigingen.
Wij willen de Dorpendeal mondeling verder toelichten op 12 juni 2023 om 20.00 uur in de Kapel van de Hassinkhof.
Wij zouden graag zien dat jullie deze avond in groten getale aanwezig zullen zijn. Deel deze brief/ informatie met jullie leden en achterban om zodoende een breed draagvlak onder de inwoners, stichtingen en verenigingen te creëren. De Dorpendeal is ook een toekomstbestendig plan, dus ook jongeren worden gevraagd om hierin mee te denken.

De doelstelling van deze avond is om 3 werkgroepen te formuleren.
We formeren hier de volgende werkgroepen;
¢ Werkgroep 1 voor de vastgoed analyse,
¢ Werkgroep 2, versterken sociale cohesie in Beltrum
¢ Werkgroep 3, onderzoek binnen verenigingen naar dorpsorganisatie

Dus kom op 12 juni, laat je stem horen, meld je aan voor een werkgroep om er zodoende samen een succes van te maken!

Met vriendelijke groet,
Bestuur Raad van Overleg Beltrum

jun
17
za
Oud papier ”drive-in” Zanggroep Rhumtas en Beltrums Mannenkoor
jun 17 @ 08:30 – 12:00

Beltrum kiest definitief voor oud papier drive-in

Oud-papier ”drive-in” door Zanggroep Rhumtas, Beltrums Mannenkoor

Tijd: van 8.30 – 12.00 uur
Plaats: Avesterweg 26 Beltrum

Ook deze maand zal er weer papier ingezameld worden door Zanggroep Rhumtas en het Beltrums Mannenkoor. Vanaf vrijdag staan er 4 containers op de parkeerplaats bij de sportvelden, aan de Avesterweg. Bewoners kunnen hun papier zelf brengen. De deuren van de containers zijn open. Plaats het papier zover mogelijk naar achteren, zodat er voor iedereen genoeg plaats is.

Op zaterdag zijn er vrijwilligers van beide koren aanwezig om alles in goede banen te leiden.
Volg hun aanwijzingen op en houd 1,5 m afstand!

We willen iedereen weer vragen de parkeerplaats bij de sportvelden op vrijdag en zaterdag vrij te houden. U kunt uw auto parkeren op de parkeerplaats bij de sporthal.
We rekenen erop, dat alles net zo succesvol zal verlopen als vorige maand.

Dank voor uw medewerking en steun aan onze verenigingen!

In verband met Corona wordt sinds april jl. het oud papier in Beltrum ingezameld via een drive-in. De bewoners uit Beltrum brengen dan zelf het papier naar de containers en plaatsen het in de containers.
Jarenlang werd het papier elke derde zaterdag van de maand aan huis ingezameld met tractoren met aanhangers. Dit met behulp van veel vrijwilligers. Door subsidie van de Gemeente Berkelland is de opbrengst van het oud papier jaarlijks een zeer welkome bron van inkomsten voor Zanggroep Rhumtas en het Beltrums Mannenkoor. De laatste jaren was het echter steeds moeilijker om de planning voor het ophalen rond te krijgen, omdat er steeds minder koorleden lichamelijk in staat zijn om het papier in te zamelen.

De reacties op het inzamelen via een drive-in zijn vanuit zowel de bevolking als de koorleden erg positief. Bijkomend voordeel is dat er elke maand veel minder vrijwilligers nodig zijn en dat het lichamelijk minder belastend is. Daarom is besloten in de toekomst door te gaan met de papier drive-in en het papier niet meer aan huis op te halen.
Op zaterdagochtend zijn dan vrijwilligers van beide koren aanwezig om het verkeer te regelen en evt. te helpen. Uiteraard met in achtneming van de 1,5 meter afstand.

Misschien is het niet voor iedereen mogelijk om het papier zelf naar de containers te brengen. In sommige buurten wordt daarom al niet alleen het eigen papier, maar ook dat van de buren weggebracht. Een mooi voorbeeld van de in Beltrum veel gebruikte uitdrukking ‘Met mekare, veur mekare’.
En zo helpt men niet alleen de buren, maar ook de koren, die de inzameling organiseren.

Het Beltrums Mannenkoor en Zanggroep Rhumtas, zien u graag en zijn u heel dankbaar voor het brengen van het papier.

Aandachtspunten:

– Papier verpakken in makkelijk te hanteren dozen. Verpak het zo compact mogelijk. (lege schoendozen trek ze uit elkaar!). 

Alleen oud-papier in de dozen, geen piepschuim of ander afval.

Dank voor uw medewerking.

oud-papier-ophalen

Waaraan moet oud papier voldoen om bruikbaar te zijn ”Als het papier maar schoon en droog is”

Kijk voor meer afvalscheidingstips op www.afvalscheidingswijzer.nl

Recentelijk is er in de dagbladen aandacht geweest voor het aangeboden oud papier. Delen van het artikel. mocht het je interesse hebben, is  hieronder te lezen.

Een paar verfomfaaide kassabonnen, een vel keukenpapier met snot of een envelop met plastic bobbeltjes in de bak met oud; papier? Het mag niet, maar kan af en toe gebeuren, weet Marco Verkerk van DS Smith Paper De Hoop, een papierfabriek in het Gelderse Eerbeek. „Als mensen het de volgende keer maar wél als rest afval beschouwen, want het hoort niet in de oudpapier-bak.”

Ach, mensen gooien de  vreemdste voorwerpen (per ongeluk) bij het oud papier, vertelt Verkerk tijdens een rondleiding door de papierfabriek. Hij wijst naar een container die bestemd is voor deze ‘stoorstoffen’. „We komen gekke dingen tegen. Van snoei-scharen tot bakstenen.”

Pizzadoos

Schoon en droog, is de vuistregel als het gaat om de inzameling van oudpapier en -karton. Om misverstanden te voorkomen: karton is dik papier. Schoon betekent zonder voedsel- en verfresten of vetvlekken. Dus niet schoon en vettige pizzadozen horen bij het restafval. En droog betekent niet doorweekt, een beetje regenwater kan geen kwaad. Grote kartonnen dozen mogen in de papierbak, mits in stukken gesneden: ze kunnen de ingang van de bak blokkeren.

Kartonnen koffiebekers en drink-pakken (yoghurt, melk) mogen weer niet in de bak met oudpapier, omdat er een plastic of aluminium laagje in zit. Ook voor geplastificeerd papier geldt: gooi het in de (grijze) bak met restafval. Wie twijfelt kan de scheurtest doen: Scheurt het niet goed, dan is het restafval. Glossy’s (de Privé en Margriet) van dik glanzend papier mogen wél bij het oud-papier.

Dat kassabonnetjes in de bak met restafval horen, is omdat ze een coating hebben die het papier ongeschikt maakt voor hergebruik. Ook treinkaartjes mogen niet in de bak met oudpapier, omdat ze een eenmalige chipkaart met een kunststof laagje hebben. Hoe zit het met nietjes en paperclips? Verkerk: „Die kunnen wij er eenvoudig uit vissen.” Ook enveloppen met een doorkijkvenster mogen bij het oudpapier.

Oudpapier is de belangrijkste grondstof om nieuw papier te maken, vertelt Verkerk. In Nederland geproduceerd papier en karton bestaat voor meer dan 80 procent uit gebruikt papier en karton. De rest is afkomstig van verse papiervezels uit hout.

Doe ook mee met het scheiden van plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blik) en drankpakken (pmd). Dit is namelijk geen afval. Het zijn waardevolle grondstoffen waarvan we nieuwe materialen en producten maken.

LEGE PLASTIC VERPAKKING in de gele plastiek zak
Bakjes voor salade, groente en fruit
Bekers voor yoghurt, vla en ijs
Blisterverpakkingen (van bijv. schroefjes)
Flacons voor wasmiddelen, shampoo en zeep
Flessen voor frisdrank,water, melk, azijn etc.
Knijpflessen voor sauzen, olie, etc.
Kuipjes voor boter, saus, smeerkaas
Plantenpotjes
Plastic zakken en tasjes
Verpakkingen van kaas, vlees, vis
Zakken voor pasta, rijst, brood, snoepgoed etc.

LEGE METALEN VERPAKKING (BLIK) in de grijze container

Aluminiumfolie
Aluminium schaaltjes
Conservenblikken
Cups van waxinelichtjes
Dopjes van bierflessen
Drankblikjes

Folie van toetjesbakjes
Lege metalen verpakking (blik)
Schroefdeksels
Stalen siroopflessen
Verfblikken (leeg en droog)
LEGE DRANKPAKKEN

Kartonnen pakken of pakjes voor (karne)melk, vla en yoghurt
Kartonnen pakken of pakjes voor soep en pastasaus
Kartonnen pakken en pakjes voor frisdrank, vruchtensappen, water en wijn

WAT NIET BIJ (in de gele plastiek zak) PMD MAG PLASTIC VERPAKKING OF VOORWERPEN. Dus in de grijze container!

Netjes van mandarijnen, sinaasappels, uien

Chipsverpakking (gecombineerd materiaal, hoort bij restafval)
Doordrukstrips (gecombineerd materiaal, hoort bij restafval)
Gebruiksvoorwerpen (naar kringloop of milieustraat, recycleplein of scheidingsstation)
Huisraad (naar kringloop of milieustraat, recycleplein of scheidingsstation)
Kitkokers (leeg bij restafval; niet leeg bij klein chemisch afval)
Koffiecupjes (restafval)
Landbouwplastic en vijverfolie (grofvuil)
Medisch afval zoals injectienaalden (klein chemisch afval) of stomazakken (restafval)
Piepschuim schaaltjes of verpakking (restafval)
Piepschuim vulmiddel (naar milieustraat, recycleplein of scheidingsstation)
Shopper boodschappentassen (restafval of grofvuil)
Speelgoed (naar kringloop of milieustraat, recycleplein of scheidingsstation)
Tuinstoelen en andere gebruiksvoorwerpen (naar kringloop of milieustraat, recycleplein of scheidingsstation)

METALEN VERPAKKING OF VOORWERPEN
Spuitbussen van slagroom, deodorant of haarlak (restafval)
Verfblikken met inhoud (klein chemisch afval)
Wat ook niet bij pmd hoort zijn alle overige afvalsoorten zoals gft, papier en karton, glas, textiel, restafval en grofvuil.

Bekijk hier 6 Dingen Die Je NOOIT Door De WC Moet Spoelen

Kijk voor meer afvalscheidingstips op www.afvalscheidingswijzer.nl

jun
24
za
Repaircafé Beltrum in het Kulturhus De Wanne.
jun 24 @ 10:00 – 12:00

Nieuw Repaircafé Beltrum: voor het stoppen van sokken tot het repareren van stofzuigers
BELTRUM – Een stofzuiger kapot? Gaten in je sokken? In het nieuwe repaircafé in Beltrum weten ze van wanten en repareren ze (bijna) alles.

Marjolein Rietman 05-12-21, 18:05
Het idee kwam van Aloys Pape. Hij was al een tijdje vrijwilliger bij het repaircafé in Groenlo en vroeg zich af waarom zoiets niet in zijn eigen woonplaats bestond. Hij stapte naar dorpsverbinder Chantal Papen om te kijken wat de mogelijkheden waren. Chantal: „Aloys zei: ‘We zijn in Beltrum altijd zo proactief, maar waarom hebben we nog geen repaircafé? En zo kwam het balletje aan het rollen.” Aloys vond zichzelf niet de geschikte persoon om dat in z’n eentje op te zetten, hij is meer van het repareren. Dus gingen ze met z’n tweeën op zoek naar ruimte. Die vonden ze in het Kulturhus De Wanne.

Eigen specialismen
De gedachte achter een repaircafé is niet alleen spullen repareren, maar ook mensen samenbrengen. Chantal: „Gepensioneerden, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, mensen die afgekeurd zijn of mensen die een ander talent hebben dan werken. En we hebben ook een stel dat onlangs vanuit Zeist hierheen verhuisde en dat meldde zich spontaan aan als vrijwilliger. Om mensen te leren kennen.” En zo groeide het aantal vrijwilligers in een mum van tijd naar twaalf. Allemaal met hun eigen specialismen. „Twee mensen repareren textiel, één iemand doet de administratie, een gepensioneerde die wat wilde doen zorgt voor de koffie, anderen repareren.” Dat laatste gebeurt als het even kan onder de ogen van degene die het kapotte voorwerp heeft ingebracht. Mocht dat niet lukken, dan gaat het ding mee naar huis en kan de eigenaar het twee weken later weer ophalen. Gratis gerepareerd, maar als er nieuwe onderdelen nodig zijn, dan moeten die wel worden betaald.

Oxboard
Alles kan ingebracht worden, maar het is niet altijd meteen gefikst. Zo kwam er iemand met een kapot oxboard, zo’n voetensteun met twee wielen waarmee je je over straat kunt voortbewegen. Chantal: „Met drie man zijn ze er de hele repairochtend mee bezig geweest. Dat hele ding uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet. Het probleem ontstond toen getest moest worden of hij het wel deed, want dat durfde niemand…” Chantal barst in lachen uit.

De reparateurs zitten eens in de twee weken op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur in De Wanne.

jun
28
wo
Wandelen Op Wielen en Beltrumse wandel 3 daagse
jun 28 @ 14:30

 

       

Wandelen op Wielen op 28 en 29 juni om 14.30 uur en op 30 juni om 18.00 uur. We zijn voornemens om er ook een wandel-3-daagse aan te koppelen op die dagen: wandelroutes van 5 en 10 km.

Heel Beltrum loopt los!
Iedereen mag meewandelen

Beltrumse wandel 3 daagse
Op woensdag 28, donderdag 29 en vrijdag 30 juni 2023 gaat de 1e editie plaats vinden van de Beltrumse wandel 3 daagse!

Er kan gekozen worden uit 5 en 10 kilometer, dus voor jong en oud en voor beginnende en geoefende lopers. Start en finish is bij het Kulturhus in Beltrum, Mariaplein 6b met onderweg gezellige pauzeplekken.
De 5 km start op woensdag en donderdag tussen 14 en 15 uur en op vrijdag tussen 17.30 en 18.30 uur.
De 10 km kan dagelijks kiezen om tussen 14 en 15 uur te starten of tussen 18 en 19 uur (behalve op vrijdag: tussen 17.30 en 18.30 uur).

Kosten voor deelname aan de wandel 3 daagse zijn € 10.00, te voldoen bij de start. Voor basisschoolkinderen is deelname gratis!
Opgave kan via: www.beltrumonline.nl of via de link: https://forms.office.com/e/P5vZPz4Rfe of door te bellen met het Kulturhus Beltrum: 0544 48 17 07

Wandelen Op Wielen is een onderdeel van de wandel 3 daagse, maar opgave hiervoor kan door een papieren inschrijfformulier in te vullen. Deze is af te halen in de Hassinkhof of Kulturhus. We zoeken hiervoor vrijwilligers die rolstoelers willen duwen. Afstand is ongeveer 3 km per dag en start is op woensdag en donderdag om 14.30 uur en vrijdag om 18 uur vanaf de Hassinkhof, met leuke en gezellige pauzeplekken!
Kom in beweging en loop gezellig mee met de Beltrumse wandel 3 daagse!
Mede mogelijk gemaakt door:

de Wanne Kulturhus, Marge Klompe, Meldpunt Beltrum, SJB, en de Zonneloem

 

 

Turn On Builder

jun
29
do
Wandelen Op Wielen en Beltrumse wandel 3 daagse
jun 29 @ 14:30

 

       

Wandelen op Wielen op 28 en 29 juni om 14.30 uur en op 30 juni om 18.00 uur. We zijn voornemens om er ook een wandel-3-daagse aan te koppelen op die dagen: wandelroutes van 5 en 10 km.

Heel Beltrum loopt los!
Iedereen mag meewandelen

Beltrumse wandel 3 daagse
Op woensdag 28, donderdag 29 en vrijdag 30 juni 2023 gaat de 1e editie plaats vinden van de Beltrumse wandel 3 daagse!

Er kan gekozen worden uit 5 en 10 kilometer, dus voor jong en oud en voor beginnende en geoefende lopers. Start en finish is bij het Kulturhus in Beltrum, Mariaplein 6b met onderweg gezellige pauzeplekken.
De 5 km start op woensdag en donderdag tussen 14 en 15 uur en op vrijdag tussen 17.30 en 18.30 uur.
De 10 km kan dagelijks kiezen om tussen 14 en 15 uur te starten of tussen 18 en 19 uur (behalve op vrijdag: tussen 17.30 en 18.30 uur).

Kosten voor deelname aan de wandel 3 daagse zijn € 10.00, te voldoen bij de start. Voor basisschoolkinderen is deelname gratis!
Opgave kan via: www.beltrumonline.nl of via de link: https://forms.office.com/e/P5vZPz4Rfe of door te bellen met het Kulturhus Beltrum: 0544 48 17 07

Wandelen Op Wielen is een onderdeel van de wandel 3 daagse, maar opgave hiervoor kan door een papieren inschrijfformulier in te vullen. Deze is af te halen in de Hassinkhof of Kulturhus. We zoeken hiervoor vrijwilligers die rolstoelers willen duwen. Afstand is ongeveer 3 km per dag en start is op woensdag en donderdag om 14.30 uur en vrijdag om 18 uur vanaf de Hassinkhof, met leuke en gezellige pauzeplekken!
Kom in beweging en loop gezellig mee met de Beltrumse wandel 3 daagse!
Mede mogelijk gemaakt door:

de Wanne Kulturhus, Marge Klompe, Meldpunt Beltrum, SJB, en de Zonneloem

 

 

Turn On Builder

jun
30
vr
Wandelen Op Wielen en Beltrumse wandel 3 daagse
jun 30 @ 14:30

 

       

Wandelen op Wielen op 28 en 29 juni om 14.30 uur en op 30 juni om 18.00 uur. We zijn voornemens om er ook een wandel-3-daagse aan te koppelen op die dagen: wandelroutes van 5 en 10 km.

Heel Beltrum loopt los!
Iedereen mag meewandelen

Beltrumse wandel 3 daagse
Op woensdag 28, donderdag 29 en vrijdag 30 juni 2023 gaat de 1e editie plaats vinden van de Beltrumse wandel 3 daagse!

Er kan gekozen worden uit 5 en 10 kilometer, dus voor jong en oud en voor beginnende en geoefende lopers. Start en finish is bij het Kulturhus in Beltrum, Mariaplein 6b met onderweg gezellige pauzeplekken.
De 5 km start op woensdag en donderdag tussen 14 en 15 uur en op vrijdag tussen 17.30 en 18.30 uur.
De 10 km kan dagelijks kiezen om tussen 14 en 15 uur te starten of tussen 18 en 19 uur (behalve op vrijdag: tussen 17.30 en 18.30 uur).

Kosten voor deelname aan de wandel 3 daagse zijn € 10.00, te voldoen bij de start. Voor basisschoolkinderen is deelname gratis!
Opgave kan via: www.beltrumonline.nl of via de link: https://forms.office.com/e/P5vZPz4Rfe of door te bellen met het Kulturhus Beltrum: 0544 48 17 07

Wandelen Op Wielen is een onderdeel van de wandel 3 daagse, maar opgave hiervoor kan door een papieren inschrijfformulier in te vullen. Deze is af te halen in de Hassinkhof of Kulturhus. We zoeken hiervoor vrijwilligers die rolstoelers willen duwen. Afstand is ongeveer 3 km per dag en start is op woensdag en donderdag om 14.30 uur en vrijdag om 18 uur vanaf de Hassinkhof, met leuke en gezellige pauzeplekken!
Kom in beweging en loop gezellig mee met de Beltrumse wandel 3 daagse!
Mede mogelijk gemaakt door:

de Wanne Kulturhus, Marge Klompe, Meldpunt Beltrum, SJB, en de Zonneloem

 

 

Turn On Builder

jul
5
wo
Raad van Overleg Beltrum, inloop spreekuur, in Kulturhus De Wanne
jul 5 @ 20:30 – 21:00

Raad van Overleg Beltrum, inloop spreekuur. Voor vragen, suggesties, verduidelijking van onderwerpen die in de Beltrumse gemeenschap aan de orde zijn, of kunnen komen. Iedereen van harte welkom. Toon uw betrokkenheid.

De Raad van Overleg Beltrum stelt zich ten doel het behartigen van zaken die van algemeen belang zijn voor Avest, Beltrum, Lintvelde en Voor-Beltrum om te komen tot een verbetering van de leefbaarheid.

jul
8
za
Repaircafé Beltrum in het Kulturhus De Wanne.
jul 8 @ 10:00 – 12:00

Nieuw Repaircafé Beltrum: voor het stoppen van sokken tot het repareren van stofzuigers
BELTRUM – Een stofzuiger kapot? Gaten in je sokken? In het nieuwe repaircafé in Beltrum weten ze van wanten en repareren ze (bijna) alles.

Marjolein Rietman 05-12-21, 18:05
Het idee kwam van Aloys Pape. Hij was al een tijdje vrijwilliger bij het repaircafé in Groenlo en vroeg zich af waarom zoiets niet in zijn eigen woonplaats bestond. Hij stapte naar dorpsverbinder Chantal Papen om te kijken wat de mogelijkheden waren. Chantal: „Aloys zei: ‘We zijn in Beltrum altijd zo proactief, maar waarom hebben we nog geen repaircafé? En zo kwam het balletje aan het rollen.” Aloys vond zichzelf niet de geschikte persoon om dat in z’n eentje op te zetten, hij is meer van het repareren. Dus gingen ze met z’n tweeën op zoek naar ruimte. Die vonden ze in het Kulturhus De Wanne.

Eigen specialismen
De gedachte achter een repaircafé is niet alleen spullen repareren, maar ook mensen samenbrengen. Chantal: „Gepensioneerden, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, mensen die afgekeurd zijn of mensen die een ander talent hebben dan werken. En we hebben ook een stel dat onlangs vanuit Zeist hierheen verhuisde en dat meldde zich spontaan aan als vrijwilliger. Om mensen te leren kennen.” En zo groeide het aantal vrijwilligers in een mum van tijd naar twaalf. Allemaal met hun eigen specialismen. „Twee mensen repareren textiel, één iemand doet de administratie, een gepensioneerde die wat wilde doen zorgt voor de koffie, anderen repareren.” Dat laatste gebeurt als het even kan onder de ogen van degene die het kapotte voorwerp heeft ingebracht. Mocht dat niet lukken, dan gaat het ding mee naar huis en kan de eigenaar het twee weken later weer ophalen. Gratis gerepareerd, maar als er nieuwe onderdelen nodig zijn, dan moeten die wel worden betaald.

Oxboard
Alles kan ingebracht worden, maar het is niet altijd meteen gefikst. Zo kwam er iemand met een kapot oxboard, zo’n voetensteun met twee wielen waarmee je je over straat kunt voortbewegen. Chantal: „Met drie man zijn ze er de hele repairochtend mee bezig geweest. Dat hele ding uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet. Het probleem ontstond toen getest moest worden of hij het wel deed, want dat durfde niemand…” Chantal barst in lachen uit.

De reparateurs zitten eens in de twee weken op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur in De Wanne.