10 Jaar Stichting Jongerenwerk Beltrum met tal van activiteiten

Het Timmerdorp een van de eerste activiteiten van SJB. Ieder jaar een groot succes.

We wisten niet precies waar we instapten maar wel dat het nodig was’

Door Henri Walterbos. Info: Groenlose Gids. Foto: Henri Walterbos

Het is dit jaar alweer tien jaar geleden dat Stichting Jongerenwerk Beltrum (SJB) werd opgericht. De reden van oprichting was toen de bezuinigingen van de gemeente Berkelland op het gebied van jongerenwerk dat uitgevoerd werd door Jongerenwerk Betula. De Raad van Overleg Beltrum pakte de handschoen op om zelf iets te initiëren en klopte aan bij Sander Esselink en Richard Stortelder, die in het Beltrumse verenigingsleven al met jongeren te maken hadden.

‘Het mooie is dat als er iemand stopt als vrijwilliger ze zelf voor opvolging en invulling zorgen’

De heren vertellen: “Er moest iets komen om bestaande zaken te continueren, zoals het Walhallakamp voor jeugd van 12 tot en met 15 jaar en voor de Hobbyclub. De zaken die plaats vonden in de bunker bij toenmalig Dorpshuis de Wanne vonden plaats onder de vlag van Jongerenwerk Betula, dus er moest iets nieuws komen. Richard en ik hebben er toen anderen bij gevraagd om ons te helpen,” kijkt voorzitter Sander Esselink terug op de start van SJB. “We wisten niet precies waar we instapten, maar we wisten wel dat het nodig was. De bestaande dingen hebben we voortgezet en we hebben een logo laten ontwerpen.” En dat in eerste instantie zonder elke vorm van subsidie. “We hebben toen nog een heel gedoe gehad om een beetje opstartsubsidie te krijgen. Hebben we nog een gesprek gehad met de verantwoordelijke wethouders. We krijgen nog steeds een beetje subsidie maar betalen ook gewoon onze leges.”

In het wilde begonnen

Met een aantal Beltrummers om hun heen werd gestart onder de vlag Stichting Jongerenwerk Beltrum. “We zijn in het wilde weg begonnen. Ik heb toen iets van een beleidsplaatje gemaakt om een structuur neer te zetten met een bestuur en zijn we zaken gaan organiseren. We zijn een zelfstandige stichting met een lijntje naar de Raad van Overleg. Een van de eerste nieuwe activiteiten, naast workshops, was Timmerdorp, een groot succes, want het bestaat nog steeds. En met veel deelname. Het enige wat niet van de grond kwam was de buitenbioscoop op het hoofdveld bij Vios. Een groot scherm, bankstellen op het veld, maar het was geen succes,” zegt Sander, hij kan er nu om lachen.

Glazen Huus

Grootste activiteit is het jaarlijkse oud- en nieuw festijn Glazen Huus op het Mariaplein, met hieraan gekoppeld de oliebollenactie om financiën binnen te halen. Terugkijkend op 10 jaar SJB is Esselink helder. “Fantastisch! We hebben met al die vele vrijwilligers, een stuk of zeventig, ontzettend veel werk verzet en veel bereikt. Ook was er een doorgroei van jongeren die zelf ook vrijwilliger zijn geworden. Zo leren ze organiseren, voor elkaar zorgen en verantwoordelijkheid nemen. Dat zet zich ook voort in andere organisaties in Beltrum. Het mooie is dat als er iemand stopt als vrijwilliger ze zelf voor opvolging en invulling zorgen. Daar hebben we als bestuur niets mee te doen. Het functioneert allemaal prima en dat op een zeer natuurlijke manier. Iedereen ziet dat het iets oplevert.”

Activiteiten

Om stil te staan bij het tien-jarig bestaan wordt dezelfde lijn gehanteerd als gebruikelijk. Geen poespas, geen receptie. “Bestaande activiteiten krijgen een extra tintje, geen extra feest. Het is vooral voor de doelgroep zelf.” Donderdag 12 maart start het jubileumjaar voor wat betreft de activiteiten, om 14.30 uur met een sportworkshop, met medewerking van de sportfederatie Berkelland op het Vios-terrein. Bestemd voor de jeugd van groep 3 tot en met groep 8. Vrijdag 13 maart voor groep 8 een workshop Trash Art in het kader van Nationale Schoonmaakdag. “In april hebben we nog de BBQ-Ketentour, voor alle keetgroepen uit Beltrum. Groepen kunnen zich tot 21 maart opgeven. Dan komen we langs met een BBQ-pakketje.” Ook heeft het SJB nog iets in petto voor geheel Beltrum. “We hebben nog een mooie verrassing die voor heel Beltrum leuk is. Komen we later in het jaar op terug.”

www.sjbeltrum.nl   Facebook/Instagram: @SJBeltrum