De Weiden Streekmarkt aan de Schuurmansweg in Voor-Beltrum
Naast de officiële opening en de Open Dag op 30 juni, staat er twee weken later op zondag 12 augustus De Weiden Streekmarkt op het programma, waarvoor zich twintig standhouders hebben aangemeld. Het gaat hier om een activiteit die onder de vlag van de Werkgroep Toerisme in Beltrum wordt georganiseerd. Ook hier kijken Bennie en Monique Weiden reikhalzend naar uit. “Los van het gegeven dat onze van veel markten thuis zijnde boerderij in enkele weken tijds twee keer in de schijnwerpers wordt gezet, willen wij er dan ook een gezellige, kleinschalige Streek-markt van maken, waarbij ieder-een het naar zijn of haar zin heeft. Wij zijn types die niet houden van moeilijk doen en al helemaal niet openstaan voor problemen. Laten we het daarom gezellig maken en houden en dat niet alleen op 30 juni en 12 augustus, maar op ieder moment van en in ons leven. Daarom zeggen wij ook: Iedereen is hier welkom.”

Beltrumse boerderij als ideale plek voor een nieuwe start
BELTRUM – Al jaren was het een droom van Bennie en Monique Weiden om het leven van probleemjongeren een positieve draai te geven. De droom kwam uit: melkveebedrijf De Weiden is voortaan ook zorgboerderij.

Yildiz Huinink 28-06-18, 06:57
37

Jongeren vanaf een jaar of 16 en jongvolwassenen met (gedrags)problemen die met politie in aanraking zijn geweest en een Halt-maatregel of (jeugd)reclassering opgelegd hebben gekregen: het is niet de gemakkelijkste doelgroep waar ze zich op richten, geeft Monique Weiden (51) toe.

Passie
Maar ze lacht erbij. „Dat realiseren we ons terdege. Maar het wel de groep waar onze passie ligt. Het geeft mij juist energie. Bovendien hebben we, in overleg met de gemeente, goed rondgekeken naar wat er al geboden wordt door zorgboerderijen in deze omgeving. Voor deze jongeren bleek er duidelijk behoefte aan meer kleinschalige dagbestedingsplekken waar ze de draad weer op kunnen pakken.”

Gemengd bedrijf
Acht jaar geleden kwamen Monique en Bennie Weiden vanuit Twente naar de Achterhoek. Bennie runde tot die tijd een gemengd bedrijf in Weerselo, maar liet zich uitkopen en samen stuitten de twee op de boerderij aan de Schuurmansweg in het buitengebied van Beltrum. „Een prachtige plek en een boerderij waar we niet al te veel aan hoefden te doen”, verklaart Monique.

Poedel
Voordat ze Bennie leerde kennen, runde ze vijftien jaar haar eigen hondentrimsalon in Deventer. Met een lach: „Vandaar dat er hier een poedel op het erf rondloopt – die zie je normaal niet snel op een boerderij. Maar je kunt ze zo mooi trimmen, snap je?”

Scharrelvarkens
Het echtpaar ging alleen met vijftig (zelf gefokte) melkkoeien verder in Beltrum en zette al snel allerlei nevenactiviteiten op. Zo kwam er een bed and breakfast en werd De Weiden een educatieboerderij. Er kwamen andere dieren bij: geiten, alpaca’s, pony’s, kippen, vogels en een paar scharrelvarkens. „We zijn aangesloten bij de Stichting Boerderijschool. Kinderen uit groep 7 en 8 kunnen bij ons meerdere dagdelen meedraaien en het boerenleven leren kennen.”

Er is een kloof tussen boer en burger en de agrarische sector staat geregeld in een negatief daglicht

Monique Weiden
Ook verzorgt het stel kinderfeestjes en rondleidingen. Geweldig leuk, vindt Monique. „Maar ook belangrijk. Er is een kloof tussen boer en burger en de agrarische sector staat geregeld in een negatief daglicht. Door mensen te laten meemaken hoe we melken, hoe keihard we werken en wat voor topprestaties die koeien leveren, verandert dat beeld wel. Hoewel een enkeling wel zegt dat het hier stinkt.” Een schaterlach.

Varken in de vriezer
En ja, dan vertelt de boerin ook eerlijk dat een varken na een jaar of twee in de vriezer belandt. „Sommige gasten zijn totaal verbouwereerd als ik dat zeg. Maar ik ga er niet omheen draaien. Die varkens hebben bovendien een superleven gehad en ik weet precies wat ze gegeten hebben.”

Kiloknallers
Bennie knikt en mompelt: „Er is veel commentaar op de kiloknallers in de supermarkten, maar uiteindelijk willen de meeste mensen toch echt niet meer geld uitgeven aan een stukje vlees, waardoor dieren een beter leven hebben.”

Klik
Vanaf nu komt er de zorgboerderij bij, iets waar Monique Weiden enorm haar schouders onder heeft gezet. Volgende week is er een kennismakingsgesprek met een eerste kandidaat. „Er moet een klik zijn”, zegt de Beltrumse, die eerder pleegouder was voor instelling Jarabee.

Structuur
Juist deze doelgroep vindt het moeilijk een dagritme te vinden en vast te houden, is de ervaring van het boerenechtpaar. Daarom willen ze structuur bieden door vertrouwde dagelijkse werkzaamheden.

Samen proberen we een passende, zinvolle daginvul­ling te vinden

Monique Weiden
„Samen proberen we een passende, zinvolle daginvulling te vinden”, zegt Monique. „Dat kan zijn stallen uitmesten, dieren hooi en water geven, geiten borstelen en hun klauwtjes bekappen, met de pony’s wandelen en eventueel rijden. Of helpen met het groenten oogsten, zaaien en bewerken. Maar ook samen koken, jam maken of honing slingeren. Bovendien kun je op ons bedrijf een trekkerrijbewijs en een diploma halen voor melken.”

Niet altijd leuk
En nee, werk hoeft natuurlijk niet altijd leuk te zijn, zegt ze. „Ook dat zullen ze moeten leren. Sommige dingen moeten nou eenmaal gebeuren, ook al is het vies, nat of koud buiten.”

Zorgboerderij De Weiden wordt zaterdag 30 juni om 11.00 uur officieel geopend door burgemeester Joost van Oostrum.