Sarah Kobak  Info: Peter Zandee . Dagblad Tubantia. Foto: Arjan Gotink.

Edelsmid Sarah Kobak verhuisde van Zaandam  naar Beltrum en daar heeft ze moment spijt van.

We ontdekten dit pand en waren verkocht.

Sarah Kobak werd dik twee jaar geleden ‘knetterverliefd’ op het pand in hartje Beltrum. Verhuisde er met haar gezin en haar ouders vanuit Zaandam naartoe. Inmiddels twee bloemencorso’s verder, voelen ze zich thuis in de Achterhoek. „We hebben onze inburgering wel gehad, qua feestjes, bloemencorso en survival!”

Beltrum.

Beltrumers zullen nog jaren praten over ‘Hanselman’ als het gaat over de plek waar Sarah Kobak, partner Danny Onel, hun zoons en Saratïs ouders nu huizen. Waar decennialang Laurens Hanselmans elektrozaak zat streken de Zaandammers in de loop van 2021 neer. ‘Sarah Kobak – Jewellery Designer’ staat er nu op de deur.

Sarah Kobak (40) kende de Achterhoek van kampeervakanties met haar ouders in Vorden. Toen ze in coronatijd vanuit de Zaanstreek op zoek ging naar een alternatieve stek om wonen en werken te combineren trok deze hoek van het land. „De sfeer is gemoedelijk in de Achterhoek. De buurt waar we in Zaandam woonden was ook fijn hoor, maar we ontdekten dit pand in Beltrum en we waren verkocht. Zakelijk was het moeilijk in coronatijd. Ik huurde mijn atelierruimte, moest op een bepaald moment het besluit nemen te stoppen. Nu hier dicht bij elkaar kunnen wonen en werken is ideaal.”

Ruwe Diamant.

Met een edelsmid over juweeltjes gesproken: het pand is in 2020 door het Gelders Genootschap genomineerd als Ruwe Diamant in het overzicht van waardevolle panden uit de periode van de wederopbouw. Sarah wijst enthousiast naar buiten en zegt: „Dit was eerder al een groot, stijlvol pand. In de oorlog is het door een geallieerde bom verwoest Aan de boom hier pal voor de deur is dat nog te zien, daar zitten sporen van bomscherven in. De boom is gespleten doorgegroeid. Het pand is vanaf 1948 herbouwd. Helemaal niet vlugvlug met wat voorhanden was, maar heel grondig en met goed eikenhout.”

Mariakerk.

Centraler in Beltrum kun je bijna niet zitten, tegenover de Maria-kerk. „Voorzieningen zitten allemaal dichtbij. De zoons gaan allebei naar het Marianum. In Groenlo. Hier de hoek om en dan twee straten verderop, min of meer. Hier is ook van alles te doen. Mijn ouders zijn het repair-café ingedoken. We houden allemaal wel van gezelligheid, zijn hier zo langzamerhand geaard.”

„Natuurlijk hoort iedereen aan mijn spraak dat ik hier niet vandaan kom. Maar daar word je evengoed wel om geaccepteerd als je aan het sociale leven meedoet Toevallig hoorde ik zoon Sven van de week iets roepen dat ik zei: Hé, zo klinkt dat dus bij jou hier op school!”

Ook zakelijk is de Achterhoek niet een uithoek, weet de edelsmid. „Ik ben nu zeventien jaar bezig, heb mijn klanten uit het hele land. Of je vanuit Zeeland nou naar Zaandam rijdt of naar Beltrum. Een paar keer al hoorde ik van klanten die van een bezoekje een combi-uitje maakten, want er is meer te doen in de Achterhoek.”

Fan van toermalijn.

Sarah kiest voor haar gouden sieraden bewust naar kleur als het op edelstenen en parels aankomt. „Er is zoveel meer dan alleen diamant, smaragd, robijn en saffier: de big four als het op edelstenen aankomt. Ik ben zelf wel fan van toermalijn. Bicolors, tricolors ook. De kleurcompositie moet kloppen, de vormgeving. Maar ook de persoonlijke klik moet er zijn. Of ik nu iets maak voor een huwelijk of voor iemand die 60 wordt, of iets van een dierbaar erfstuk ter herinnering aan iemand die is overleden. Vaak heeft het sieraad emotionele waarde.” „Tegelijk maakt dat het heel dankbaar werk is. En alles is uniek. Met de hand gemaakt, er is geen tweede van.”

Sarah Kobak.

In principe werkt Sarah Kobak alleen op afspraak. „Aan de ene kant geeft dat een drempel, maar je wilt persoonlijke gesprekken niet onderbreken als er tussendoor iemand binnenkomt. Ik heb nu tot in december alleen een paar in-loopdagen bedacht, zonder dat je je ergens toe verplicht hoeft te voelen.”