Bas de Stofjas zal op zijn eigen vertrouwde wijze zijn visie geven op allerhande Beltrumse perikelen. Foto: Roel Krabben

Door Henri Walterbos: info Groenlose Gids

BELTRUM – Ondernemend en inventief, dat zijn ze in Beltrum, dus ook de leden van carnavalsvereniging De Belhamels. Nadat het vaste onderkomen Spilman zijn deuren sloot en plaats maakt voor een nieuw stukje fraai Beltrum, zaten de Belhamels niet lang met hun handen in het haar; ‘deurpakken’ was het devies. Sinds vorig jaar is sporthal ‘de Sonders’ het nieuwe onderkomen voor de grote carnavalsevenementen, die de vereniging organiseert. De bezoekers waanden zich in een grote bont versierde feestzaal in plaats van een sporthal. Dit zal de komende ‘buut- en bruut’-avonden op respectievelijk vrijdag 3 en zaterdag 4 november niet anders zijn. De kaartverkoop voor deze avonden is op zaterdag 21 oktober bij café Dute.

“Het programma wordt dit keer iets anders ingedeeld dan men gewoonlijk gewend is” vertelt President Sander Esselink. “De vrijdag zal écht in het teken staan van buuts. Het wordt een onvervalste traditionele buutavond.” In de ’tonne’ op het grote podium deze avond een aaneenschakeling van topbuuts; Ernest Beuving, Joost en Martijn, Ad en John uit eigen gelederen, en natuurlijk Bas de Stofjas. Oftewel, ouderwets lachen. “Uiteraard wordt er zaterdag ook gelachen’,’ belooft Esselink. “Deze avond heeft toch een speciaal tintje. Het officiële gedeelte zal beduidend korter zijn. Daarnaast treedt het huidige prinsenpaar, Prins Edo en Adjudant Luc, af om plaats te maken voor hun opvolgers die niet veel later groots onthuld zullen worden. De zaterdag heeft dus duidelijk een ander karakter.” Zaterdagavond buuts van Bas de Stofjas, Joost en Martijn, Ad en John. Beide avonden zullen ook de Belstars acte de préséance geven en zal Valse Loch voor de muzikale omlijsting zorgdragen. Zaterdagavond wordt afgesloten met een Feest-DJ die de boel nog even flink op zijn kop zal zetten, een brute avond dus.
‘Wat hebben we als vereniging toen iets unieks geweldigs neergezet!’

Nieuwe President
Op vrijdagavond dit jaar nog wel één officieel moment, namelijk het afscheid van de huidige President, Sander Esselink, en de bekendmaking van zijn opvolger. “Nadat ik in 2016 werd afgevoerd als Prins, werd ik direct al gevraagd om President te worden. Ik vond het een hele eer en zei dus ook direct ‘ja!’ Erg mooi om het carnaval in die rol mee te maken en het presenteren van onze eigen buutavonden, toen nog bij Spilman. En Buut TV, dat was ook erg mooi én bijzonder. Wat hebben we als vereniging toen iets unieks en geweldigs neergezet! En wie mijn opvolger wordt? Nog even geduld bewaren. Tja, in elk geval een telg uit een echte Belhamelsfamilie,” licht de terugtredende President alvast een tipje van de mistsluier op. Prins Edo: “Vorig jaar zijn we begonnen met de nieuwe opzet in de sporthal. Als Prins heb ik ons oude Belhamelshoes bij Spilman nog meegemaakt en vorig jaar de eerste keer in de sporthal met onder meer een daverend Früh-schoppen. Luc en ik zijn het enige prinsenpaar die beide hebben meegemaakt. Best biezunder. Dat pak ie toch moar mooi effen met. En net als iedereen ben ik ook heel benieuwd wie onze opvolgers gaan worden. We zullen zin.”

Voorverkoop

Op zaterdag 21 oktober is bij de andere (kleine) residentie van de Belhamels, café Dute, de voorverkoop van de kaarten voor de Buut- en de Bruutavond. De verkoop start om 16.00 uur, kaarten kosten 15 euro. “Daarvoor heb je zowel op de vrijdag als de zaterdag een hele mooie avond. Ik ga uiteraard beide avonden” merkt de nieuwe President op. Hij heeft er zin in.