Voorzitter Theo Klein Gunnewiek en wethouder Betsy Wormgoor van de gemeente Berkeiland hebben zojuist het bouwoord onthuld. Foto: Kyra Broshuis. 
Door Kyra Broshuis Info: Achterhoek Nieuws

Stichting Halfweg start met verbouwing
‘Een voorbeeld voor andere buurtschappen’

Het officiële startschot is gegeven en de Stichting Halfweg kan starten met de (ver)bouw van hun eigen multifunctionele buurthuis. In drie jaar tijd is het benodigde geld binnengehaald en het pand aangekocht. Een mooie prestatie van de hechte gemeenschap in Voor-Beltrum.

Het bekende café Halfweg aan de Groenloseweg bestaat al sinds 1898 en is sinds die tijd het hart van de buurt. Toen eigenaren Willem en Gerdi Wassink bekend maakten het café te willen verkopen, werd alles op alles gezet om het gebouw te behouden voor de gemeenschap.
De Stichting Halfweg, opgericht in 2002/2003, houdt jaarlijks zo’n 150 activiteiten in eii rond het café. In november 2020 wordt de werkgroep ‘AnderHalfweg’ in het leven geroepen om het financieel mogelijk te maken het café te kopen. De betrokkenheid in Voor-Beltrum is, als altijd, groot en het benodigde bedrag wordt binnengehaald. Het pand komt op l september 2022 definitief in handen van de Stichting Halfweg.

Foto’s komen terug
Vrijdagmiddag zijn subsidieverstrekkers, o n werp-partijen, buurtbewoners en veel andere betrokkenen aanwezig voor de aftrap van de verbouwing. Voorzitter Theo Klein Gunnewiek van de stichting laat middels een professioneel filmpje zien hoe een en ander gaat worden. Het is voor veel aanwezigen ook de laatste keer dat het historische interieur van het café te zien is. “Alle foto’s, oorkondes en andere waardevolle of bijzondere dingen die hier aan de muur hingen, komen weer terug” verzekert Klein Gunnewiek. “We hebben ze alvast weggehaald en veilig opgeborgen.” De foto’s komen straks in een prachtige nieuwe ruimte te hangen, zo laten de impressiebeelden van Van der Heijden Architecten zien.

Bewondering
Wethouder Betsy Wormgoor van de gemeente Berkelland is aanwezig om, samen met Hein Gunnewiek, het bouwbord te onthullen. De wethouder is overduidelijk trots op de kleine gemeenschap. “Fantastisch wat jullie nu al hebben gerealiseerd!
Veel vrijwilligers, uren werk en een grote mate van saamhorigheid; in Voor-Beltrum gebeurt het. Ik heb veel bewondering en waardering want in heel weinig tijd maakte de Stichting Halfweg niet alleen de plannen maar zorgde zij ook nog eens voor de financiering. Jullie zijn een voorbeeld voor andere dorpen en buurtschappen.”