Speeltuin van Beltrum wordt een speel- en beweegpark

Peter Zandee – 24-03-20, Info: de Twentse Courant Foto: Miel Muijderman

Het ING Nederland fonds geeft aan Beltrum in het kader van de campagne ‘Help Nederland vooruit’ 10.000 euro. Dat moet het begin zijn van veel meer geld, om in Beltrum een speel- en beweegpark voor alle leeftijden te realiseren.

Op de toegangspoort van Speeltuin D’n Geetelingshook prijkt het oprichtingsjaar 1963. De poort zit dicht. Niet eens vanwege de coronaviruscrisis, maar omdat het buitenspeelseizoen nog niet is aangebroken. De Beltrumse speeltuin is georganiseerd als een traditionele speeltuinvereniging waarvan je lid moet zijn om er te mogen spelen.

Vrienden van de speeltuin
„De huidige opzet is een besloten vereniging. Voor de toekomst denken we aan een modernere vorm, waarbij iedereen welkom is en de financiële steun bijvoorbeeld via een vrienden-van-de-speeltuin-vereniging wordt opgebracht”, zegt Marcel van Veen namens de stuurgroep. Hij werkt aan vernieuwing van de speeltuin.

Dit is een hechte gemeen­schap die we samen vitaal willen houden.

Aan vervanging toe
Als het aan de plannenmakers ligt, wordt de speeltuin zoals deze nu is, compleet ontmanteld. „De speeltoestellen van de huidige speeltuin zijn aan vervanging toe.” En met vernieuwing moet ook aan de grenzen van het door hekken omgeven terrein worden gedacht. „De huidige opzet van een omheind veld met speeltoestellen is niet wat we voor de toekomst voor ogen hebben. Je hebt nu een serie terreintjes achter elkaar: hertenwei, stukje park, pannaveldje en de speeltuin. Onze ideeën gaan richting een open speel- en beleefpark voor de doelgroep 0 tot 100 jaar. Alle leeftijden dus. De plek sluit aan op woonstraten aan de ene kant, richting Spilman aan de andere kant, en ligt ook in het verlengde van de woonzorgvoorziening waar vooral ouderen wonen. Die verschillende groepen maken in de toekomst door elkaar gebruik van wat aansluit bij hun behoeften. De kleintjes zullen blijven spelen, maar oudere jeugd heeft andere interesses. Misschien moeten we daar aansluiten op digitale dingen”, aldus Van Veen.

Processierupsen
De ambities van de stuurgroep zijn voor de Beltrumers geen verrassing: vorig jaar werd actie gevoerd om een begin te maken met fondsvorming voor de nieuwe opzet van het groene gebied binnen het kerkdorp. In het kader van problemen met eikenprocessierupsen zijn toen vogelhuisjes en nestkastjes aan de man gebracht. Dat was goed voor de inkomsten van de speeltuin en tegen de overlast van de rups, die door de vogels worden opgegeven.

250.000 à 300.000 euro
De stuurgroep krijgt ook geld uit het ING-fonds. Dat is een bedrag van 10.000 euro. „Het geld dat we nu uit het ING-fonds krijgen is mooi, maar voor alles wat we voor ogen hebben, moeten we nog veel meer geld bij elkaar brengen”, stelt Marcel van Veen. „Bij een ruwe schatting komen we uit op zo’n 250.000 à 300.000 euro. Dat hoeft morgen nog niet beschikbaar te zijn, maar duidelijk is wel dat we er nog lang niet zijn.”

Sociaal netwerk
Tegelijkertijd is de prestatie waarbij Beltrum landelijk de meeste stemmen scoorde in het kader van de Help Nederland Vooruit-campagne, wel tekenend voor de support van de plannen vanuit de bevolking, denkt Van Veen. „Beltrum kent voor een kern met drieduizend inwoners een heel sterk sociaal netwerk. Van opa’s en oma’s tot vriendengroepen: dit is een hechte gemeenschap die we samen vitaal willen houden!”