Vrijwilliger in beeld – Meldpunt Beltrum
8 december 2022

Ria Cornelissen (79) en Marietje Stegers (81) zijn ontzettend actief als vrijwilliger. Al meer dan 8 jaar zijn zij de drijvende kracht achter Meldpunt Beltrum.

Iedere donderdagmorgen inloop
Meldpunt Beltrum is een coördinatiepunt voor vrijwilligers. Iedereen die vrijwilligerswerk wil doen, of juist hulp zoekt, kan terecht bij Meldpunt. Iedere donderdagmorgen van half 10 tot half 12 is er inloop in het Kulturhus. Ria en Marietje bemannen deze om en om. Iedereen kan binnenlopen met een vraag of probleem. Vervolgens bekijken ze of ze kunnen helpen met een match met een vrijwilliger, of dat het een vraag of probleem voor Voormekaar is. Die zijn op dat moment ook aanwezig bij de inloop, zodat er indien nodig direct doorverwezen kan worden.

Marietje: “Wij werken al die jaren al heel nauw samen met team Voormekaar. Daar zijn we heel trots op. We hebben met team Voormekaar zo’n ontzettend goed contact, dat is heel waardevol. Daarnaast weten ook de praktijkondersteuner van de huisarts en het maatschappelijk werk van Marga Klompe ons te vinden als ze ergens een vrijwilliger voor nodig hebben.”

Ze werken met een vaste vrijwilligerspoule, maar ook nieuwe vrijwilligers kunnen zich aanmelden. Ria: “Marietje is een Beltrumse, die kent alle ins en outs en kent iedereen van de wieg tot aan het graf. Zij weet precies wie we moeten vragen voor welke klus, en dat is altijd raak. Tot nog toe hebben we alle vragen kunnen beantwoorden.”

Ria: “Je ziet ook veel mooie contacten ontstaat. Zo vroeg iemand een aantal jaren geleden om hulp met de vijver. Wij hebben gezorgd voor een match met een vrijwilliger. Vervolgens bleek na enkele maanden dat er al een vriendschap ontstaan was.”

Marietje: “Zo helpen mensen elkaar ook al veel rechtstreeks, zonder tussenkomst van ons. Ze weten elkaar te vinden. Er ontstaan veel sociale contacten.”

De kersen op de taart
Dat het vrijwilligerswerk Ria en Marietje veel voldoening geeft, is al gauw duidelijk. Maar beide dames hebben een verhaal dat voor hen extra bijzonder is. Ria: “Een aantal jaren geleden meldde zich een moeder met haar zoon. Haar zoon had een Wajonguitkering en was via het UVW ergens aan het werk, maar hij was daar totaal niet op zijn plek. Maar hij moest een werkplek hebben, anders zou hij zijn uitkering kwijt raken. Die werkplek mocht ook vrijwilligerswerk zijn. Hij werkte heel graag in de tuin en is vervolgens aan de slag gegaan bij de Kerkepaden. En daarnaast is hij gaan koffieschenken in de Hassinkhof. Sindsdien is hij helemaal op opgebloeid en zó gegroeid. Daar zijn we echt ontzettend trots op. Als je mensen toch zo op de juiste plek weet te krijgen en je ziet wat er uit ontstaat, dat geeft ontzettend veel voldoening. Dat is echt iets wat er voor mij met kop en schouders bovenuit steekt.”

Marietje: “Jaren geleden kwam een medewerker van een zorgboerderij in Beltrum bij ons. Zij hadden wandelpaden aangelegd, maar het was daar erg winderig. En in die periode konden inwoners hun kerstbomen inleveren op het Mariaplein. Die mevrouw had ze zien liggen en zag dat er veel kerstbomen met kluit waren. Zij kwam vervolgens mij ons met de vraag om vrijwilligers die konden helpen om die kerstbomen langs de wandelroute te planten. Er zijn toen 14 vrijwilligers gaan helpen bij de zorgboerderij. De meeste bomen staan er nu nog. Als we er nu langsrijden en we zien die bomen weer staan, dan geeft dat veel voldoening.”

Eetcafé
Alsof de dames nog niet genoeg doen, zijn ze ook nog actief bij Wandelen op wielen, het dorpsontbijt tijdens de Beltrumse kermis én het Eetcafé. Elke maand schuiven daar zo’n 25 tot 30 mensen aan voor een driegangendiner. Dit doen ze samen met nog 3 andere vrijwilligers. Van het samenstellen van het menu, tot het zorgen dat de tafel feestelijk gedekt wordt. En zelfs de tafelkleden, schorten en servetten wassen ze na afloop zelf thuis uit. En toen de keuken aan vernieuwing toe was, hielpen ze met een oplossing. “De keuken was behoorlijk verouderd. Er zat een oude vaatwasser in die we regelmatig moesten uitscheppen omdat anders de boel overstroomde. En ook de warmhoudkar was een oud beestje. En aangezien wij een vrijwillige stichting zijn, hebben wij geen inkomsten.” Ze hebben toen een aanvraag bij het Naoberfonds ingediend. En met succes! “Vorige maand konden we een nieuwe vaatwasser, een warmhoudkar en nieuwe schorten kopen” vertellen ze trots.

Via hun vrijwilligerswerk doen ze zelf ook veel waardevolle contacten op. En zo zorgde de man van 1 van hun vrijwilligsters voor een nieuwe op maat gemaakte werktafel. “Een hoge roestvrijstalen werktafel voor in de keuken, waar de warmhoudkar onder kan. Helemaal op maat gemaakt, met verstelbare poten.” Vol trots laten de dames de foto’s zien.

Opvolging
“Eigenlijk doen we best wel veel” zegt Ria. “Het geeft enorm veel voldoening. En dan denk ik, ik wil nog lang niet stoppen. We doen het met liefde, maar we zijn niet zo jong meer. Dus er moet wel een keer opvolging komen” aldus Ria. Maar opvolgers vinden blijkt nog niet makkelijk. “We zijn al een tijdje aan het kijken of we het over kunnen dragen, maar vrijwilligers zijn tegenwoordig niet zo dik meer gezaaid. Bij deze dan ook de oproep, wilt u iets doen voor het Meldpunt in Beltrum, kom langs of neem contact met ons op!”