Prinses Kim Geverinck (links) en Adjudante Jolijn Asschert. Foto: Roel Krabben

BELTRUM – Het was 23 jaar geleden dat carnavalsminded Beltrum een prinsessenpaar aan het roer had staan met Prinses Angela en Adjudante Annie. “Dat worden wal ne kere weer tied.” Aldus President Sjaak klein Gunnewiek toen Prinses Kim Geverinck en Adjudante Jolijn Asschert tevoorschijn kwamen na een spannende onthulling in een stomend warme ‘feestzaal’ de Sonders. De dames gaan regeren met de leus ‘Lachen, gieren, brullen en nu gauw die glazen vull’n!’ Beide dames zijn geboren Beltrumsen maar woonachtig in Maïspottersland, oftewel Voor-Beltrum. Het duo werd direct in de armen gesloten door de honderden aanwezigen. Dat werd alleen maar sterker nadat de dames met hun proclamatie een zeer sterk visitekaarte afgaven.

Door Henri Walterbos info: Groenlose Gids

Buutavonden
Twee maal een bomvolle sporthal, die omgetoverd was tot een feestzaal die niet meer deed denken aan een sporthal. Twee buutavonden met een speciaal tintje. Stond de eerste avond, vrijdagavond, in het teken van de Presidentswissel, waarbij President Sander Esselink zijn functie overdroeg aan Sjaak klein Gunnewiek. De tweede avond was toch de avond die het eerst uitverkocht was en vooral te boek staat als Prinsenbal, waar de nieuwe hoogheden onthuld worden. Wie zouden de opvolgers worden van Prins Edo (Hemmink) en Adjudant Luc (Nijhuis)?

De Belhamels pakten twee avonden groots uit met een fantastische affiche. Dan is het echter altijd nog weer de vraag of verwachtingen worden waar gemaakt. “Ruimschoots,” vertelt de inmiddels als President terug getreden Sander Esselink. “Het waren prima buuts. Ernest Beuving, die alleen vrijdagavond optrad deed het weer op geheel zijn eigen wijze, een mooie opening van de avond. Hij kreeg de zaal gelijk muis- en muisstil. Ad en John, de alter ego’s van Hans Wolterinck en Rogier Piepers, waren de Engelbewaarders, die vooral de vrouwelijke populatie flink op hak namen. Bas de Stofjas was weer als vanouds, zoals we hem kennen. Joost en Martijn waren ook weer van grote klasse. Zij hadden, ondanks dat het Grolsen bunt, ook de Beltrumse actualiteit uitstekend verwerkt in hun buut, waarin zij als hijsende rechters menig Beltrumse zaak behandelden.” Een feestDJ, Valse Loch en de Belstars zorgden voor de vrolijke en muzikale noot. Beltrum is weer klaar voor de carnaval. De kop is eraf!

Presidentszoon Sjaak Klein Gunnewiek opvolger Sander Esselink bij Belhamels

BELTRUM/GROENLO – Word je gevraagd als uithangbord te fungeren als Prins der Belhamels voor de campagne 2015/2016, samen met Adjudant Richard Stortelder. Je hebt de steek na een jaar vol feesten nog niet aan de wilgen gehangen of je wordt alweer op ‘t nus gevangen als President van dezelfde feestneuzenvereniging. Sander Esselink lacht er een week voorafgaande aan ‘de wissel’ tijdens de eerste buutavond (afgelopen vrijdag) om als hij aan tafel zit met zijn opvolger, Sjaak Klein Gunnewiek. De mannen kijken zowel terug als vooruit. Sjaak kent de club en maakt al 11 jaar deel uit van de Raad van Elf. Hier zette hij afgelopen vrijdagavond een punt achter om in de voetsporen van vader Henk te treden die de functie van President al eens 33 jaar bekleedde. Het maakt hem extra trots.

Door Henri Walterbos

Voorgevoel
“Toen ik net was afgetreden werd ik door Joris Wiegerinck gevraagd een keer bij hem te komen. ‘He’j ne kere tied?’ Het begon me toen direct al te dagen.” Esselinks voorgevoel klopte. Hij werd inderdaad gevraagd de functie van President over te nemen van Edwin Bleumink. “Ik hoefde er eigenlijk helemaal niet over na te denken. Ik verwachtte namelijk al dat het daar over zou gaan.” In tegenstelling tot zijn opvolger kwam de in Groenlo woonachtige Esselink wel in een ‘nieuwe wereld’ terecht. “Ik kwam er helemaal fris in, want ik maakte geen deel uit van de vereniging. De buutavond heb ik het eerste jaar niet direct al gepresenteerd, het frühshoppen wel. Ik had geen carnavalservaring. Alleen het jaar dat ik Prins was. Natuurlijk was ik wel wat gespannen voor de eerste buutavond maar ik vind het best wel leuk om te doen. Het voorbereiden met de prinsenparen is erg leuk. Behalve voorafgaand aan de buutavond waar ook de nieuwe hoogheden worden onthuld, daarin word ik niet betrokken. Ik wist vooraf nooit wie het zouden worden. Vlak voor de onthulling kreeg ik pas een papiertje met namen. Wel net zo handig, omdat ik als niet-inwoner van Beltrum niet iedereen ken.”

Positiviteit en vrolijkheid
Het imago van de Belhamels was in de regio jaren geleden niet altijd even positief. Het gaat nu al jaren van een leien dakje en straalt de vereniging enkel positiviteit en vrolijkheid uit, leeft het carnaval in Beltrum als nooit tevoren. “Dat vind ik belangrijk. Je mag best wel scherp zijn maar nooit op de man af en er moet altijd respect zijn. Iets met een knipoog werkt het beste.” De inmiddels oud-President kijkt met een prettig gevoel terug op zijn periode als ‘Belhamelsvoorman’. “Ik vond de carnaval altijd leuk in Beltrum. Je trekt heel intensief met elkaar op. Je ontmoet steeds weer andere mensen, mensen die weer allerlei dwarsverbanden hebben, mensen die je anders niet zou ontmoeten. Ook veel mensen van andere verenigingen ontmoet. En het bezoek aan de zieken en de opening van de carnaval in Beltrum op donderdagavond in de Hassinkhof vond ik prachtig. Heel erg dankbaar ook. Je maakt de mensen daar er heel blij mee. Ze zien er zeer naar uit. Ook fijn dat de burgemeester meewerkt en zelf voorstelde dat hij de sleuteloverdracht wel wilde doen in de Hassinkhof. Vinden de mensen prachtig dat de burgemeister d’r is.” Hoogtepunt voor Esselink was Buut TV in de coronaperiode. “Wat we toen als vereniging hebben neergezet, is best wel uniek. Heel veel kijkers hebben we toen gehad, uit de gehele omgeving. Het is typisch Belhamels. Als het gebeuren moet dan worden de schouders eronder gezet. Zoals ook de overgang naar de sporthal als feestzaal. Daar is veel werk in gestoken.”

Bestuur nieuwe opzet
Zat Sander wel bij de bestuursvergaderingen, hij maakte geen deel uit van het bestuur. Sjaak gaat wel deel uitmaken van het bestuur, ‘nieuwe opzet.’ Het bestuur gaat van 8 leden terug naar 5; voorzitter, penningmeester, secretaris, algemeen lid en President. “Ik ben ook in 2012 gevraagd om President te worden, maar dat was voor mijn gevoel veel te vroeg nog,” kijkt de nieuwe President hier nu op terug. “Ik had andere bezigheden. Nu is de tijd er rijp voor. Ik kreeg de laatste jaren al steeds meer opmerkingen in die richting. Ik dach ‘ik zee ’t vanzelf wal.’ Ik was voorafgaand aan de vorige campagne al gevraagd Sander op te volgen. Heb ik dat jaar al een beetje gesnuffeld, meegekeken en ook een woordje gedaan tijdens het jubileum van de Maïspotters. Ik kom uit een carnavalsgezin. Mijn vader heeft dit ruim 30 jaar gedaan. De cirkel is nu rond. Mijn vader vindt het erg leuk, al zegt hij dat niet in heel veel woorden. Ik heb d’r zin an!, zie er zeer naar uit. Ook naar het jubileum. Op 15 december 2024 bestaat de vereniging 55 jaar. Hier zal uitgebreid bij stil worden gestaan. Een hele groep is er al een tijdje mee bezig!”

Maïspotters vieren buutavond in nieuwe residentie.

VOOR-BELTRUM – Op de elfde van de elfde start het nieuwe carnavalsseizoen. Voor de Maïspotters uit Voor-Beltrum een hele speciale start: de buutavond is de eerste activiteit in de vernieuwde residentie. En hoewel ‘de kleine Maï’s-koele’ nog niet helemaal tot in de puntjes af zal zijn, werd er de afgelopen weken door de vele vrijwilligers alles op al-
les gezet om de hoognodige faciliteiten zover gereed te hebben dat er een geweldige buutavond kan plaatsvinden.
Deze avond kunnen de car-navalisten buuts verwachten van Wilfried Finkers, Joost en Martijn en Rob van Eist. “Alle ingrediënten voor een gezellige avond zijn aanwezig, meer hebben we niet nodig!”
lacht Sten Klein Gunnewiek namens de carnavalsvereniging: “We zijn heel blij dat we op deze manier weer gebruik kunnen maken van deze fantastische accommodatie. Het is een eer dat we als eerste onze intrek mogen nemen!”
De buutavond vindt plaats op zaterdag 11 november en start om 20.30 uur.