Dankzij de 26-jarige Rinaldo kunnen Beltrummers weer boodschappen in eigen dorp halen

BELTRUM – De 26-jarige Rinaldo Bouwmeester is, als het aan de inwoners van Beltrum ligt, een reddende engel. De enige supermarkt in het dorpje dreigde te verdwijnen, maar door de jonge ondernemer kunnen inwoners binnenkort weer hun boodschappen in het eigen dorp halen.

“Ik ben door mijn schoonvader in een groepje gezet om naar de mogelijkheden te kijken”, zegt Bouwmeester. “Uiteindelijk zag ik het als een mooi project en ben ik er zelf voor gegaan!” De ondernemer gaat met zijn supermarkt niet aan de slag als een franchise. De voormalige Coop-supermarkt gaat verder als de ‘RIBO Beltrum’, afgeleid van zijn naam. Op termijn gaat het wél veranderen. “Uiteindelijk is de doelstelling wel om een Spar te worden, maar wij gaan eerst op deze voet door om te kijken wat de wensen van de gemeenschap zijn”, zegt de jonge ondernemer. “Ik wil er echt voor de gemeenschap zijn.”

De kersverse eigenaar moet nog wel een hoop doen om de supermarkt te kunnen openen. “We moeten de winkel herinrichten en schilderen, we zijn vol in opbouw voor de doorstart”, zegt Bouwmeester. Aan zijn inzet zal het in ieder geval niet liggen. De supermarkt wordt, als alles volgens planning verloopt, op 29 mei op feestelijke wijze geopend.

Wake-up call
Inwoners van Beltrum zien dat zij hun koopgedrag moeten veranderen om de supermarkt in de toekomst ook te kunnen behouden. Voor velen was de mogelijke verdwijning van de supermarkt een wake-up call. “Je moet er niet alleen voor een wissewasje heen gaan, daar kan hij ook niet van leven”, zegt een inwoner van Beltrum. “Het kwam wel echt als een shock, de supermarkt is ook een ontmoetingsplaats.”

Gunfactor
Een andere inwoner geeft ook aan dat de supermarkt de gunfactor van inwoners moet hebben. “Zeker nu er een dreiging was dat de winkel zou verdwijnen, dat heeft zeker wel invloed”, laat hij weten. “Het is belangrijk dat het dorp niet een grote woonwijk wordt.”

Stroet sluit bakkerij en verhuist naar RiBo supermarkt in Beltrum: ’we willen elkaar versterken!’

Inwoners van Beltrum moeten vanaf eind deze maand voor hun versgebakken brood en banket naar de nieuwe RiBo supermarkt. Bakkerij Stroet sluit op 28 mei de winkel in het dorp. „We verkopen onze producten vanaf 29 mei in de nieuwe RiBo supermarkt.”

Eigenaar van de nieuwe supermarkt RiBo, Rinaldo Bouwmeester, in het nieuwe koffiehoekje.

Foto en info: Rob Weeber.  Groenlose  Gids.

Buurtwinkel Beltrum wordt echte dorpswinkel met warme bakker.

BELTRUM – Met de doorstart van de enige supermarkt in de buurt komt er een einde aan de onzekerheid voor de dorpsbewoners. Het wegvallen van de COOP zou sociaal gezien een gat slaan in de leefbaarheid van het dorp. Nu Groenloër Rinaldo Bouwmeester op 29 mei zijn nieuwe supermarkt RiBo opent, kan iedereen weer opgelucht ademhalen. Bakker Stroet wordt bovendien geïntegreerd in de supermarkt.
Rinaldo (26) werkte tot zijn 20ste in een supermarkt, maar verliet de branche toen. Wel wist hij dat hij ooit zou terugkeren, met de aantekening dat het dan als zelfstandig ondernemer moest zijn. “Ik wilde weer terug in de branche en zag dat er in Beltrum mogelijkheden lagen. Na gesprekken met de SPAR ga ik een supermarkt openen die weliswaar van de goederen en diensten van de SPAR gebruikmaakt, maar niet de naam gaat dragen. Die wordt RiBo, afgeleid van mijn naam. Naast de zorg voor de dagelijkse boodschappen, vind ik het erg belangrijk dat de supermarkt weer een centrale plek wordt, waar iedereen zich mee verbonden voelt.
Het moet een supermarkt voor de gemeenschap worden.”

Stroet voor de broodafdeling
De samenwerking met lokale leveranciers vindt Rinaldo erg belangrijk Zo zal er vlees van de lokale slager te verkrijgen zijn, speciale biertjes uit de omgeving en brood van bakker Stroet die de bestaande winkel gaat sluiten. “We creëren een extra grote broodaf-deling in de winkel die door Stroet gevuld en bemand gaat worden. Het is een echte win-winsituatie. Stroet wilde ruimere openingstijden dan ze nu hanteren en wij zochten een warme bakker. Daarnaast gaan we ook belegde broodjes en verse salades verkopen, allemaal in eigen huis gemaakt. We hebben daarvoor de speciale cursus bij de SPAR-organisatie gevolgd. Op verzoek kunnen de broodjes en salades ook bezorgd worden.”

Gratis kopje koffie
Ook een primeur is het nieuwe koffiehoekje waar de inwoners een gratis kopje koffie kunnen drinken. “Ik hoop echt dat we met de supermarkt het dorpsgevoel een extra stimulans kunnen geven. Maar ook hier geldt natuurlijk dat we wel de klandizie van het dorp moeten krijgen om te kunnen blijven bestaan. Ik heb er echter alle vertrouwen in dat het goedkomt.”
De RiBo supermarkt opent op woensdag 29 mei om 11.00 uur de deuren. Deze feestelijke gebeurtenis gaat gepaard met een hapje en een drankje en met leuke openingsacties.