4 en 5 mei in Beltrum

Wij zijn momenteel ten prooi gevallen aan het Coronavirus. Heel ons leven, heel onze maatschappij en dus ook heel onze Beltrumse gemeenschap, is behoorlijk ontwricht. Voor hoelang we in de ban van het Coronavirus zullen leven, weten we niet.

In de jaren ‘40-‘45 van de vorige eeuw leefden we ook in de ban van een vijand. De Duitse bezetting is Beltrum in relatieve rust doorgekomen. Natuurlijk waren er vele beperkingen, inkwartiering, verduistering, razzia’s, tewerkstellingen, ‘graven’ en verwoestingen waar men mee te maken kreeg. Het was een periode waar de inwoners in hun vrijheid op elk denkbaar terrein werden beknot. Bijna vanzelfsprekend waren er tijdens de oorlogsjaren hier vele onderduikers en evacuees ondergebracht. Ook sabotagedaden en verzetsactiviteiten door de ondergrondse werden uitgevoerd.

Als commissie 4/5-mei in samenwerking met de Raad van Overleg Beltrum hadden we hier met de hele Beltrumse gemeenschap uitgebreid aandacht aan willen besteden. Allerlei activiteiten rondom herdenken en vieren waren gepland. Helaas gaat veel hiervan niet door of zijn tot nader order uitgesteld. Wel zullen we een tweetal herinneringsmaquettes plaatsen. Een bij het oorlogsmonument, waarop de Beltrumse slachtoffers van WO II vermeld worden. De andere op het Elektriciteitsgebouwtje aan de Meester Nelissenstraat (schuin tegenover Dute) , waar een Engelse bevrijder een kenmerk heeft aangebracht Dit wordt door plexiglas weer duidelijker zichtbaar. Beide maquettes zullen we op een later tijdstip onthullen.

31 maart 1945 werd Beltrum door Engelse troepen vanuit Groenlo bevrijd. We mogen er trots op zijn dat bijna heel Beltrum afgelopen 31 maart door de Nederlandse driekleur te laten wapperen, hier aandacht aan heeft besteed. Voor 4 mei vragen wij u de hele dag de vlag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers en op 5 mei de vlag uit te steken om de vrijheid uit te dragen en als eerbetoon aan hen die ons 75 jaar geleden hebben bevrijd.

Er is nog enige twijfel maar we weten bijna zeker dat deze foto is gemaakt bij de bevrijding van Beltrum .
Op deze foto is op de achtergrond duidelijk  het gebombardeerde pand van Harbers te zien, en links nog een glimp van de boerderij de Vos . Geheel op de achtergrond de schoorsteen van de botterfabriek.

Namens de Sterrenboog, gemeente Berkelland, Raad van Overleg Beltrum en enkele jubilerende verenigingen / organisaties / bedrijven worden op 4 mei bij het oorlogsmonument enkele kransen gelegd. Als u als inwoner ook uw respect wil tonen voor alle slachtoffers van de jaren ’40-’45 door een bloem neer te leggen, dan vragen wij u dit – met in achtneming van de Coronaregels – na 17.00 uur te doen. Nog even het volgende:

Ook de Raad van Overleg Beltrum beseft dat dit een moeilijke tijd is voor vele mensen, en wil graag iedereen een hart onder de riem steken. Mensen die momenteel weinig tot geen bezoek mogen ontvangen, mensen die zich erg eenzaam voelen. . . . wilt u graag met iemand hierover praten of kent u iemand die een hulpvraag heeft, dan kunnen en willen we in Beltrum echt wat voor u doen.

Neem dan contact op met: Meldpunt Beltrum 06-570-970-60

Bekijk hier de foto’s van de herdenking 2020