De 91-jarige Fien Scharenborg  doet dagelijks haar boodschappen bij de supermarkt in Beltrum, maar die sluit. ‘Hoe kom ik met mijn rollator in Borculo?

Met haar rollator schuifelt ze tussen de schappen van de Coop-supermarkt in Beltrum. Voor de 91-jarige Fien Scharenborg is de winkel om de hoek een uitkomst. Niet alleen voor de boodschappen, maar ook voor een praatje.

De Coop in Beltrum wil de deuren sluiten.

Jelle Boesveld Info: Dagblad de Tubantia.

Nee, het is zeker geen minidorps winkeltje. De Coop-supermarkt in Beltrum is verrassend groot. Het assortiment verrassend ruim. Verse bloemen, fruit en groenten, een ruim aanbod aan food en non-food en ook drogisterijartikelen. Bijna alles kun je er krijgen.

Dat de winkel dit voorjaar wil sluiten is dan ook ingeslagen als een bom in Beltrum. „Ik doe hier al mijn boodschappen”, zegt de 91-jarige Fien. ‘’Waar anders?  Het is de enige winkel in het dorp. En ik kan de supermarkt vanaf mijn aanleunwoning met de rollator prima bereiken.”

Geen alternatief.

In het mandje van haar rollator liggen verse tulpen. „Ik heb straks nog een verjaardag. Ook voor cadeautjes kun je hier prima terecht” Een alternatief voor de lokale supermarkt? Dat is er vooral voor de oudere bewoners niet.

Fien “ Je moet dan naar Groenlo, Borculo of Eibergen. Maar hoe kom ik daar met mijn rollator? Ik heb geen auto meer. Dan moet ik met de “zoef”, zegt ze, doelend op de Achterhoekse buurtbus Zoov. Hoe krijg ik dan al mijn boodschappen thuis?”

Buiten voor de winkel maken enkele klanten een praatje in de zon. De laatste nieuwtjes van het dorp worden uitgewisseld. De Coop is meer dan een supermarkt. Het is een ontmoetingsplek. Mensen komen er niet alleen voor de boodschappen, maar ook voor de sociale contacten”, zegt Roel Beunk van de Raad van Overleg Beltrum.

Neem de ouderen bij het woon-zorgcentrum De Hassinkhof. Die komen soms twee keer per dag een praatje maken.” Dat wordt beaamd door de 91-jarige Fien. „Ik woon alleen. Hier kom je nog eens iemand tegen.”

Ombouwen.

Waarom het dorp de winkel dreigt te verliezen? De supermarkt maakt geen noodlijdende indruk. Integendeel Eigenaar Nico Pronk wil niets zeggen over de reden van zijn besluit te stoppen. „Wat denkt u zelf? Ik ga daar geen uitspraken overdoen.”

Volgens Beunk heeft het te maken met het verdwijnen van de naam Coop. Door de fusie met supermarktketen Plus moeten alle  Coop-winkels omgebouwd worden. „En dat vereist een enorme investering Dat moet je wel terugverdienen als ondernemer. De huidige eigenaar is in de 60 en die ziet dat niet meer zitten.”

Leefbaardorp.

Dat Beltrum daardoor de supermarkt verliest is een ramp voor het dorp, zegt Fien. «Ontzettend jammer”, zegt ook Lidy Klein Gunnewiek (78). Ze zoekt bij de versafdeling uit welke groenten ze vanavond eet.

We hebben enkele enthousiaste ondernemers benaderd. – Roel Beunk, Raad van Overleg Beltrum.

 De meeste mensen doen hier toch hun boodschappen. Het zorgt voor een leefbaar dorp.”

De Raad van Overleg probeert daarom uit alle macht de Supermarkt voor het dorp te behouden, Beunk: „We hebben enkele enthousiaste ondernemers benaderd en opgeroepen of ze de winkel niet willen overnemen. Op dit moment weet ik dat er gesprekken zijn met enkele gegadigden. Ze bekijken op dit moment of het voor hen economisch en financieel haalbaar is.”

 Plus en Spar.

„Onder welke vlag, dat weet ik niet”, aldus Beunk. „Coop stopt, Plus zou een optie zijn of Spar misschien. Kijk, grote ketens als Jumbo stellen voorwaarden aan een minimale omzet per week. En zonder Supermarkt keten (groothandel) red je het niet als ondernemer.

Enkele Beltrumers opperen dat het een mooi dagbestedingsproject zou kunnen zijn voor een zorginstelling. Elders in het land worden op die manier ook lokale supermarkten gerund. De 91-jarige Fien en de andere klanten hopen in elk geval dat Beltrum zijn winkel behoudt.

„Ik hoop dat een ondernemer het overneemt.  Een andere bezoeker: Ik ben opgegroeid hier in Beltrum, ik woon er niet meer, maar ik doe er nog wel steeds mijn boodschappen”. Zegt Marja, terwijl ze de inkopen in haar auto laadt.

Wake-upcall.

Beunk vindt dit een goede zaak. Laat dat het ook een wake-upcall zijn voor de Beltrumers. Kijk, als je wilt dat de lokale winkel blijft bestaan, dan moet je hier je boodschappen blijven doen. En niet alleen dingetjes die je ergens anders vergeten bent”

Eigenaar Pronk hoopt voor Beltrum dat zijn supermarkt blijft bestaan. „Maar voor mij is het einde verhaal.”