Op dit moment zien we regelmatig berichten van mensen die zich dienstbaar opstellen en zwerfafval opruimen.

Vorige week nog gaf de politie een pluim aan een echtpaar uit Eibergen dat zwerfafval opruimde en een paar dagen terug verscheen er op Nieuws uit Berkelland een item over de heer Ten Dam uit Rietmolen die met eigen gemaakt gereedschap het zwerfafval te lijf ging.

Dat dit opruimen nuttig en nodig is blijkt maar weer eens in Beltrum. Onze eigen columniste Monique Weiden heeft afgelopen week een koe moeten laten inslapen. Oorzaak? Een maag bloeding. “Veroorzaakt door zwerfafval……wie zal het zeggen?”. Zegt Monique “Wij hebben in elk geval en goede, jonge koe in moeten laten slapen!! Mensen let op je rommel, en neem je rommel mee naar huis. Ook afval van resten vuurwerk!”. is een duidelijke boodschap van de Beltrumse boerin.

Ook Nova (7,5 jaar) maakte een Flyer om aandacht te vragen om de plastic vervuiling te stoppen

Klik op de flyer om flyer te verduidelijken

 

Kijk ook op: Helemaal groen

Het ligt voor het grijpen
Hoe heerlijk is het om een mooie wandeling te maken. Helaas kom je vaker dan je wilt ook zwerfvuil tegen. Plastic bekertjes, flessen, blikjes…

Weet je dat een plastic fles of zakje na 5-10 jaar niet zomaar verdwijnt maar dan nog slechts langzaam aan het afbrokkelen is? En een plastic sixpack houder zelfs na 100 jaar…? Het plastic valt bij dat afbrokkelen in kleine stukjes uit elkaar en komt via de dieren die het opeten in hun maag terecht en daardoor ook in ons eten.

Ga je een wandeling maken, neem daarom eens een (plastic) zak mee, doet die ook nog goed werk… en een grijper of (tuin)handschoen.

Een creatieve aanpak
Met de app van HelemaalGroen wordt meteen via een GPS-koppeling op de kaart zichtbaar waar jij zwerfvuil hebt geraapt. Het motiveert dat anderen ook actief zijn in dat gebied en het motiveert anderen ook weer door jouw actie te zien.

Alleen kun je niet veel, maar samen lukt dat wel: Je omgeving, buurt of dorp HelemaalGroen kleuren en houden. De app van HelemaalGroen maakt ook alle acties zichtbaar, van iedereen die zich inzet voor een schone omgeving. Ieder met zijn of haar inzet, met een mooi gezamenlijk resultaat!

Laten we het samen doen!