Chantal Papen verbindt zo ongeveer alles en iedereen in Beltrum. © Frans Nikkels Fotografie  Info:  dagblad De Tubantia Marjolein Rietman

Dorpsverbinder Chantal: ‘Als je denkt in kansen, kan er nog best veel’

BELTRUM – Ze is de eerste dorpsverbinder in Berkelland, Chantal Papen (44) in Beltrum. De titel dekt precies de lading, dorpsgenoten met elkaar verbinden. Maar dat is dan ook zo ongeveer het enige dat in haar taakomschrijving staat.

Wonen, welzijn en zorg koppelen, veel meer stond er niet over de invulling van haar functie. Chantal lacht. „Toen ik vroeg wat er van me verwacht werd, kreeg ik te horen dat ik er blanco in kon gaan. Doe er je voordeel mee, zeiden ze.” Ze, dat waren op dat moment de leden van de raad van overleg van Beltrum, die haar per 1 januari vorig jaar aanstelden als dorpsverbinder. Voor 6,5 uur per week. Inmiddels wordt haar salaris betaald door de Stichting Kulturhus Beltrum, die haar vroeg een aantal taken van de vorige beheerder van het dorpshuis over te nemen. Daarmee werden ook haar uren uitgebreid. De rest van haar inkomen verdient ze als zzp-er, als gezondheidscoach.

Ze zeiden dat ik er blanco in kon gaan.

Ideeën voorleggen
Het komt er op neer, dat het hele dorp vragen en ideeën kan voorleggen aan Chantal. Zij kijkt vervolgens of en hoe die te realiseren zijn. Mooi voorbeeld daarvan is het onlangs geopende Repair Café Beltrum. Opgericht naar aanleiding van een vraag van Beltrummer Aloys Pape, die ermee bij de dorpsverbinder kwam.

Lego-theek
Zelf legt ze ook verbindingen die niet meteen voor de hand liggen. Zo sprak ze een 60-jarige dorpsgenoot die grote bouwwerken van technisch lego maakt. Duur in aanschaf en voor veel kinderen niet weggelegd. „Maar als ze nu bijvoorbeeld onderdelen zouden kunnen lenen tegen een zacht prijsje?” opperde Chantal. Vond die man wel een leuk idee, wilde hij ook wel aan meewerken, maar ja, hij zag zichzelf dat niet organiseren met een app-groep en de bijkomende administratie via de computer. „Oh, maar dat kan mijn zoon van elf wel”, riep Papen meteen. Het mondde uit in een expositie van technisch lego bouwwerken en een lego-theek. Mooie vorm van samenwerking tussen jong en ouder. „Het welzijn van de man verbeterd, net als de technische vaardigheden van de kinderen,” zegt Chantal tevreden.

Ik denk in kansen en dan kan er nog best veel. Chantal Papen

Volksdansles
Ze heeft een flipoverbord in de hal van De Wanne gezet. Daarop staat: ‘wat zou het toch mooi zijn als we in Beltrum…’ Nader in te vullen door de dorpsbewoners. „Er kwam heel snel een kind, dat vroeg of er geen kunstgrasveldje in het park kon komen. En iemand anders vroeg om volksdansles. Dus nu moet ik nog op zoek naar iemand die dat kan geven.” Ze krabt zich achter het oor. Hiervoor is haar nog niks te binnen geschoten.

Versleten enkel
Het was geen makkelijk moment, waarop de Beltrumse werd aangesteld als dorpsverbinder, 1 januari 2021, midden in de pandemie. „Heel veel dingen konden en kunnen niet, veel ligt plat, maar zo denk ik niet. Ik denk in kansen en dan kan er nog best veel. Veel mensen zijn angstig, maar de hele tijd alleen in huis zitten is ook niet best”, zegt ze, waarmee ze doelt op haar streven om eenzaamheid te bestrijden.

Zelf greep ze meteen haar kans, toen ze in november 2020 de oproep voor een dorpsverbinder las. Ze was kort daarvoor in de ziektewet beland vanwege een versleten enkel. Niet handig voor een gymdocente aan het Marianum. Het vak oefende ze twintig jaar uit. Dus ze was blij met de baan, ondanks het beperkt aantal uren. „In Limburg, Brabant en Noord-Groningen zijn al veel meer dorpsverbinders. Die hebben ook veel meer uren dan ik. Maar het komt wel, want ze zijn er in Rekken ook mee bezig.”