De kerkepaden in Beltrum werden 6 juni 2008 officieel geopend.

Bocht+ de slinge

Na jaren voorbereiden en vele uren vrijwilligerswerk door Stichting Fiets- en Wandelpaden Beltrum e.o. kan Beltrum zich nu letterlijk van een heel andere kant laten zien. Door te fietsen over in totaal 21 kilometer aan kerkenpaden in Beltrum is “Beltrum door de kerkepaden 300 procent mooier geworden” 
Kerkepaden in cijfers:
• Het 21 kilometer lange Beltrumse kerkepadentraject heeft drie hoofdroutes, die afzonderlijk, maar ook achter elkaar gefietst kunnen worden
• Zo is er een 8.5 kilometer lang pad langs de heringerichte Slinge, vanaf de Hartebroekseweg in Groenlo tot aan het Kooibos in Borculo.
• Bij het project zijn veel partijen betrokken, waaronder het recreatieschap en het waterschap
• Aanlegkosten: 600.000 euro
• De kerkepaden werden 6 juni 2008 officieel geopend.
• Er is een Stichting Vrienden van de Kerkepaden Beltrum e.o. voor extra steun. Zo’n 1100 gezinnen zijn donateur
• Plattegronden van de routes zijn voor twee euro te koop bij de Beltrumse cafés, campings en VVV’s.

Kerkgang voor op website

BELTRUM – Het Möllepad, het Austepad, het Sonderspad of het Slingepad. Tot voor kort bestonden ze officieel niet. Nu leidden ze fietsers en wandelaars langs fraaie boerderijen, nieuwe natuurgebieden en bossen rondom Beltrum. Na jaren plannen en voorbereiden opent de Stichting Kerkepaden Beltrum e.o. volgende maand officieel haar 21 kilometer lange fiets-en wandeltraject. Voorzitter Fons Bokkers en bestuurslid Theo Stapelbroek zijn zichtbaar trots op hetgeen tot stand is gekomen. Uiteraard hebben de twee het Beltrumse rondje al ettelijke keren zelf gefietst. Elke keer staan ze weer versteld hoe anders hun woon- en leefomgeving eruit ziet als je letterlijk een nieuwe weg inslaat. „Je ziet boerderijen en gebieden opeens van een heel andere kant. Ik ontdek elke keer weer nieuwe en mooie dingen”, zegt Stapelbroek.
Een kerkenpadenroute is niet zo-maar een-twee-drie klaar, blijkt uit het relaas van het tweetal. Het idee voor een Beltrumse fietsroute, naar het voorbeeld van de Zieuwentse kerkenpaden, dateert uit 2000. „Beltrum had weinig fiets-en wandelpaden maar wel heel veel B-weggetjes, waar ook het zware landbouwverkeer overheen moet. Een kerkenpad is niet alleen mooi voor fietsers maar biedt gelijk een veilige fietsroute voor schoolkinderen en volwassenen”, aldus Stapelbroek. Aanvankelijk dacht de stichting de oude kerkenpaden, die tot de jaren vijftig bestonden, in ere te herstellen. „Dat bleek niet haalbaar. De omgeving is door de ruilverkaveling in 1955 enorm veranderd”, aldus Stapelbroek. Dus ging de stichting op de kaart aan het puzzelen. Er is geprobeerd, vertelt Fons Bokkers, zoveel mogelijk rondjes te maken. Daarvoor moest de club bij grondeigenaren, zoals agrariërs, het waterschap en de gemeente aankloppen voor recht van overpad. „We hadden een strook van tweeënhalve meter nodig. Het grootste gedeelte van de Beltrumse bevolking reageerde positief. Zo’n 85 tot 90 procent van ons plan is gelukt.” Het eerste pad werd in 2004 aangelegd. Vier jaar na dato meldt voorzitter Fons Bokkers dat op een haar na de hele Beltrumse route klaar is. “ Er blijven natuurlijk nog wensen Over ”, maar we stoppen nu. We willen eerst zien hoe het onderhoud verloopt. Je moet niet vergeten dat we alles met vrijwilligers moeten onderhouden. Als je beide kanten van de paden maait, dan heb je al 42 kilometer berm te doen. Dat is van hier tot Arnhem. Die klus doen we gemiddeld vier keer per jaar.”

0671

Theo Stapelbroek coördineert de werkzaamheden. Een goed onderhouden pad is het visitekaartje van het project, erkent hij. De stichting heeft niet te klagen over hulpvaardige plaatsgenoten. De club kan een beroep doen op 39 vrijwilligers. Zij snoeien, maaien, harken en knippen bij toerbeurt. “ Om de drie weken maken we een ronde langs alle paden.” Om de fietsroute nog aantrekkelijker te maken heeft de stichting picknicktafels en bankjes geplaatst en drie kikkerpoelen laten graven. Langs het traject hangen, op initiatief van de stichting, 49 nestkastjes. ‘’ Starterswoningen voor vogels “, grapt Stapelbroek. Beltrumers dragen het project een warm hart toe. ‘’ Als je nagaat dat we hadden gehoopt op 25 vrijwilligers en er 39 hebben gekregen, dan zegt dat wel wat “, aldus de onderhoudsman. Zij hebben samen inmiddels 10.000 uur in het traject gestoken, zegt Bokkers.
Ook trokken de Beltrumers onlangs gul de portemonnee toen de Vrienden van de Stichting Kerkepaden Beltrum langs de deuren gingen. Ruim 1100 gezinnen werden donateur. De opbrengst van die actie is bestemd voor het onderhoud aan de paden. ‘’ We proberen daar ook via de gemeente geld voor te krijgen “, zegt Bokkers. Nu het meeste werk is verzet, genieten beiden regelmatig van een fietstochtje over de nieuwe paden. Ze zijn nooit alleen, hebben ze gemerkt. Bokkers: ‘’ Het is druk op de paden ‘’. Laatst zei iemand me nog: ‘Beltrum is 300 procent mooier geworden’.

tokke-wekke

Prachtig fiets- en voetpad langs de Slinge.

Dat de Slinge zoveel mogelijk moet terugkeren naar zijn oorspronkelijke loop, is onderhand wel algemeen bekend. Minder bekend is misschien dat vanaf de Hartebroekseweg er nu ook al een prachtig fiets – en voetpad langs de Slinge is aangelegd richting de eerste brug van de Ruurloseweg. Dat is ontstaan door een samenwerking tussen het Waterschap Rijn en IJssel, de ruilverkavelingcommissie en de stichting Kerkepaden Beltrum. Aan het begin van het pad prijkt dan ook een prachtig bord met de tekst: ‘Stichting Kerkepaden Beltrum e.o.’ Het ligt in de bedoeling dat het pad later in het jaar helemaal langs de Slinge wordt doorgetrokken naar Borculo. Dat zou aanvankelijk in het voorjaar gebeuren, maar het zeer natte weer heeft de uitvoering even onmogelijk gemaakt en nu hoopt het Waterschap dat tegen de herfst de hele route klaar zal zijn. Er zal dan een prachtig recreatiegebied ontstaan en een fraai natuurgebied waar tal van dieren ook weer volop kansen krijgen en waar ook de jachtige mens rustig kan recreëren. 

De inzichten over de waterlopen zijn in de loop van de tijd duidelijk gewijzigd; was het 40 jaar geleden zo dat het water snel moest worden afgevoerd, nu ligt die visie anders en kunnen mensen ook nog genieten van een prachtig stukje natuur. Fietst of loopt u het zelf een keer! Met het onthullen van het beeldje ‘Karkgang’, dat door de Raad van Overleg Beltrum werd aangeboden aan de stichting kerkenpaden, heeft wethouder Dennis Meijerink de Kerkepaden Beltrum officieel geopend. “Wat een prestatie is hier neergezet: 21 kilometer aan kerkenpaden in Beltrum. Hiermee is Beltrum de grootste aanbieder van kerkenpaden in Nederland. Daar zijn we als gemeente trots op. Nog trotser zijn we omdat dit initiatief vanuit de Beltrumse bevolking komt”, zegt wethouder Dennis Meijerink. “Door een krachtig en creatief bestuur, dat met een goed verstand van zaken en vooral een persoonlijke benadering enorm veel draagvlak heeft.

De Stichting Kerkepaden Beltrum E.O. verspreid elk jaar het donateursblad Rondom Beltrum.

Dit is de jaarlijkse uitgave van het nieuwsbulletin over het wel en wee van de Stichting Kerkepaden.

 Rondom Beltum afbeelding

U kunt hieronder  de jaarlijkse uitgaven bekijken.

2009  Klik hier kerkepaden opening 31-08-2008  om de uitgave nr. 1 ”Rondom Beltrum 2009 te bekijken

2010  Klik hier om de uitgave nr. 2 ”Rondom Beltrum 2010 te bekijken

2011  Klik hier om de uitgave nr. 3 ”Rondom Beltrum 2011 te bekijken

2012  Klik hier om de uitgave nr. 4 ”Rondom Beltrum 2012 te bekijken

2013  Klik hier om de uitgave nr. 5 ”Rondom Beltrum 2013 te bekijken

2014  Klik hier om de uitgave nr. 6 ”Rondom Beltrum 2014 te bekijken

2015  Klik hier om de uitgave nr. 7 ”Rondom Beltrum 2015 te bekijken

2016  Klik hier om de uitgave nr. 8 ”Rondom Beltrum 2016 te bekijken

2017  Klik hier om de uitgave nr. 9 ”Rondom Beltrum 2017 te bekijken

2018 Klik hier om de uitgave nr. 10 ”Rondom Beltrum 2018 te bekijken

2019 Klik hier om de uitgave nr. 11 ”Rondom Beltrum 2019 te bekijken

U kunt via deze link informatie vinden over de Kerkepaden.

U kunt via deze link informatie vinden over de Achterhoek

Bord natuurgebeid

natuurgebied poort

Video Achterhoek

Bekijk hier de video over de Achterhoek

Hier voel en zie je cultuur en historie

De Achterhoek is een streek met een rijke streekcultuur en streekhistorie. Van boerderijen tot kastelen en van  grachten tot kerkenpaden. De historische stadjes met verdedigingswerken zorgen ervoor dat je het verleden kunt herbeleven.

Overal in de Achterhoek kom je ze tegen: statige kastelen en landhuizen. Vaak met een prachtige tuin er om heen. In het landschap vind je nog tientallen buitenverblijven van de oud-Gelderse adel. Gebouwd in de vroege of late Middeleeuwen als verdedigingswerk. Of als chiquere woonstee in de 17e en 18e eeuw. Meestal met een indrukwekkend landgoed dat sinds jaar en dag in handen van de familie is. Verschillende Achterhoekse kastelen en tuinen zijn voor bezoekers opengesteld. Breng ze eens een bezoekje en ga terug in de tijd van ridders en jonkvrouwen.

Naast kastelen en landhuizen zijn er veel eeuwenoude boerderijen te vinden waarvan de kleur van de luiken vertelt tot welk landgoed de boerderij behoort. Gelegen in het typische coulisselandschap met omzoomde akkers, slingerende beken en mooie doorkijkjes. Kortom, de Achterhoek is een streek waar cultuur en historie te zien en voelen is. Hier kun je genieten van cultuur, historie, rust, ruimte en natuur.

plaatsing-koningslinden-troonswisseling 

Klik hier of op de afbeelding om de fotoalbum te bekijken

 

Foto: Henri Walterbos
Postuum eerbetoon aan overleden Beltrummer

‘Schuilhut Henk Wolterinck’

Door Henri Walterbos:                     bron: Achterhoek Nieuws Berkelland

De 23 kilometer lange Kerkepadenroute rondom Beltrum mag zich in een grote belangstelling verheugen. De prachtige route door het fraaie landschap werd de afgelopen jaren op diverse plekken meer en meer verfraaid nog met in het Sonderspad het beeld ‘Karkgang,’ met een Mariakapel , rode beuken, knotwilgen en in 2006 eveneens een wilgentakkenhut, naar een idee en ontwerp van Beltrummer Henk Wolterinck, ‘van de Foeke’. De door Henk en vrijwilligers van de Kerkepaden Beltrum aangelegde wilgentakkenhut gaat sinds afgelopen weekend niet meer naamloos door het leven. De hut kreeg de naam ‘Schuilhut Henk Wolterinck,’ naar de naam van de bedenker, die eerder dit jaar, op 9 februari, overleed aan de gevolgen van een ernstige ziekte. Het idee werd geopperd het hutje zijn naam te geven.

Verdiend
Zaterdagmorgen zijn het Fons Bokkers, Jan Kok en Frans Roerdink die druk in de weer zijn het naambord ‘Schuilhut Henk Wolterinck’ te plaatsen, boven de ingang van het fraaie wilgentenenbouwsel. “We vonden dat Henk dat verdiende. Hij heeft veel voor de Beltrumse gemeenschap gedaan. We hebben met de familie overlegd en zij vonden het zeer attent. Het hutje betekende veel voor Henk. Op de voorkant van het bidprentje van Henk staat de wilgentakkenhut afgebeeld in een winters tafereel, ” vertelt Bokkers, terwijl Jan Kok aanvult wat de Beltrummer zoal gedaan heeft voor zijn geliefde Beltrum. “Hij was in alles van het dorp geïnteresseerd. Hij was bij het voetbal en de toneelgroep, hij was collectant in de kerk, cursusleider boomverzorging, zat in de organisatie van de bejaardentocht en hielp mee het hutje te onderhouden.” Dan vertelt Bokkers verder over het ontstaat van de hut. “Henk had een wilgentenenhut in Duitsland gezien en wilde hier ook zoiets maken in de vorm van een kerk, omdat het aan de kerkepaden lag. Binnenin kun je de zij uitgang nog goed zien.”

Natuurlijk geheel
Na de bouw bleef Henk de grote animator voor het onderhoud van zijn eigen creatie. “Dat was veel werk, want die takken groeien sneller dan je denkt,” weet Bokkers. “Het gaat erg goed met het hutje. Het wordt steeds dichter. Met drie man houden we het nog bij. Tot eind vorig jaar kwam Henk zelf ook nog en ging hij op het bankje zitten en keek hij toe.” Het was Leo Scharenborg, buurman van de ‘wilgentenenkerk’ die het idee opperde een gedenkplaatje bij de schuilhut te plaatsen, ook nog eens nabij het bedrijf van Wolterinck. “Omdat het een natuurlijk geheel is wilden wij het ook zo natuurlijk mogelijk houden en heeft Frans Roerdink bij Kolkman een eiken plank geregeld en er de naam van het hutje in gezet,” wijst Bokkers naar boven en begint Roerdink te lachen. “Ik had ’t bord kloar, kump Jan Kok binnen en zeg; ‘Ie bunt de C vergetten. Wolterinck is met ck. Ik bun Roerdink met k. Heb ik Wolterink ok zo edoane. D’r zat ne noes in, heb ik den d’r oet ehaald en een ni-j stuksken in ezat,” vertelt Roerdink die er nu zelf hard om kan lachen. Afgelopen zondag werd het bord in het bijzijn van familie onthuld.

De aftrap voor de open monumentendagen in Berkelland is vanmiddag gegeven in zaal Florijn in Gelselaar. De Stichting Kerkepaden Beltrum mocht hierbij de Erfgoedprijs 2017 van de gemeente Berkelland in ontvangst nemen. Wethouder Joke Pot (links) en Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik reikten de prijs uit aan stichtingsvoorzitter Fons Bokkers. 

Prijs!
Er waren drie genomineerden naar voren gekomen voor de Erfgoedprijs Berkelland 2017. Dit zijn (in willekeurige volgorde) Ben van Dijk uit Neede, de Stichting Kerkepaden Beltrum en de Historische Vereniging Oud Noordijk. Op vrijdag 8 september 2017 om 15.00 uur is tijdens de openingsbijeenkomst de winnaar bekend gemaakt!

AGENDA

jan
21
di
11:30 Eetcafé voor 55+ @ Kulturhus De Wanne
Eetcafé voor 55+ @ Kulturhus De Wanne
jan 21 @ 11:30 – 14:00
Eetcafé voor 55+ @ Kulturhus De Wanne
Eetcafé in Kulturhus De Wanne. Mariaplein 6 B,    7156 MG Beltrum. Tel: 0544 – 48 17 07 Bijna maandelijks bereiden de vrijwilligers van het Eetcafé een maaltijd voor senioren uit Beltrum. Tijdens het gezellig samenzijn[...]
jan
22
wo
14:00 Senioreninloop @ Kulturhus De Wanne
Senioreninloop @ Kulturhus De Wanne
jan 22 @ 14:00 – 16:30
 
jan
23
do
09:30 Kom d’r In @ Kulturhus De Wanne
Kom d’r In @ Kulturhus De Wanne
jan 23 @ 09:30 – 11:30
Voor een praatje, kopje koffie/thee, het delen van ideeen of zorgen en voor allerlei vragen voor de dorpsverbinder. Kom gerust eens binnenlopen of wel: Kom d’r in!
14:00 Creatieve Leu Beltrum @ Kulturhus De Wanne
Creatieve Leu Beltrum @ Kulturhus De Wanne
jan 23 @ 14:00 – 16:30
Creatieve Leu Beltrum is een gezellige handwerkgroep, en iedereen die wil kan aansluiten.
jan
24
vr
13:30 Mixed Media schilderen @ Kulturhus
Mixed Media schilderen @ Kulturhus
jan 24 @ 13:30 – 16:00
Kreggel en Kwiek organiseert weer creatieve workshops. Een kunstvorm met verschillende technieken. Geef je op bij het Kulturhus (0544 48 17 07). Men kan ook per keer meedoen op vrijdagmiddagen 11 en 25 okt, 8[...]
jan
25
za
20:00 TDC -> Open Hartenjaagtoernooi @ Halfweg
TDC -> Open Hartenjaagtoernooi @ Halfweg
jan 25 @ 20:00
TDC -> Open Hartenjaagtoernooi @ Halfweg
De Beltrumse kaartclub TDC houdt op zaterdag 25 januari weer het open Hartenjaagtoernooi. Een avondje kaarten in een ontspannen sfeer bij Café Halfweg in Voor-Beltrum. Deelname aan dit toernooi is gratis. Regels Men hoeft zich[...]
jan
26
zo
09:30 Woord- en communieviering @ Parochiekerk
Woord- en communieviering @ Parochiekerk
jan 26 @ 09:30 – 10:30
Voorganger: Diaken T. ten Bruin Koor:              Dames- en herenkoor
jan
29
wo
14:00 Senioreninloop @ Kulturhus De Wanne
Senioreninloop @ Kulturhus De Wanne
jan 29 @ 14:00 – 16:30
 
jan
30
do
09:30 Kom d’r In @ Kulturhus De Wanne
Kom d’r In @ Kulturhus De Wanne
jan 30 @ 09:30 – 11:30
Voor een praatje, kopje koffie/thee, het delen van ideeen of zorgen en voor allerlei vragen voor de dorpsverbinder. Kom gerust eens binnenlopen of wel: Kom d’r in!