jul
20
za
Oud papier ”drive-in” Zanggroep Rhumtas en Beltrums Mannenkoor
jul 20 @ 08:30 – 12:00

Beltrum kiest definitief voor oud papier drive-in

Oud-papier ”drive-in” door Zanggroep Rhumtas, Beltrums Mannenkoor

Tijd: van 8.30 – 12.00 uur
Plaats: Avesterweg 26 Beltrum

Ook deze maand zal er weer papier ingezameld worden door Zanggroep Rhumtas en het Beltrums Mannenkoor. Vanaf vrijdag staan er 4 containers op de parkeerplaats bij de sportvelden, aan de Avesterweg. Bewoners kunnen hun papier zelf brengen. De deuren van de containers zijn open. Plaats het papier zover mogelijk naar achteren, zodat er voor iedereen genoeg plaats is.

Op zaterdag zijn er vrijwilligers van beide koren aanwezig om alles in goede banen te leiden.
Volg hun aanwijzingen op en houd 1,5 m afstand!

We willen iedereen weer vragen de parkeerplaats bij de sportvelden op vrijdag en zaterdag vrij te houden. U kunt uw auto parkeren op de parkeerplaats bij de sporthal.
We rekenen erop, dat alles net zo succesvol zal verlopen als vorige maand.

Dank voor uw medewerking en steun aan onze verenigingen!

In verband met Corona wordt sinds april jl. het oud papier in Beltrum ingezameld via een drive-in. De bewoners uit Beltrum brengen dan zelf het papier naar de containers en plaatsen het in de containers.
Jarenlang werd het papier elke derde zaterdag van de maand aan huis ingezameld met tractoren met aanhangers. Dit met behulp van veel vrijwilligers. Door subsidie van de Gemeente Berkelland is de opbrengst van het oud papier jaarlijks een zeer welkome bron van inkomsten voor Zanggroep Rhumtas en het Beltrums Mannenkoor. De laatste jaren was het echter steeds moeilijker om de planning voor het ophalen rond te krijgen, omdat er steeds minder koorleden lichamelijk in staat zijn om het papier in te zamelen.

De reacties op het inzamelen via een drive-in zijn vanuit zowel de bevolking als de koorleden erg positief. Bijkomend voordeel is dat er elke maand veel minder vrijwilligers nodig zijn en dat het lichamelijk minder belastend is. Daarom is besloten in de toekomst door te gaan met de papier drive-in en het papier niet meer aan huis op te halen.
Op zaterdagochtend zijn dan vrijwilligers van beide koren aanwezig om het verkeer te regelen en evt. te helpen. Uiteraard met in achtneming van de 1,5 meter afstand.

Misschien is het niet voor iedereen mogelijk om het papier zelf naar de containers te brengen. In sommige buurten wordt daarom al niet alleen het eigen papier, maar ook dat van de buren weggebracht. Een mooi voorbeeld van de in Beltrum veel gebruikte uitdrukking ‘Met mekare, veur mekare’.
En zo helpt men niet alleen de buren, maar ook de koren, die de inzameling organiseren.

Het Beltrums Mannenkoor en Zanggroep Rhumtas, zien u graag en zijn u heel dankbaar voor het brengen van het papier.

Aandachtspunten:

– Papier verpakken in makkelijk te hanteren dozen. Verpak het zo compact mogelijk. (lege schoendozen trek ze uit elkaar!). 

Alleen oud-papier in de dozen, geen piepschuim of ander afval.

Dank voor uw medewerking.

oud-papier-ophalen

Waaraan moet oud papier voldoen om bruikbaar te zijn ”Als het papier maar schoon en droog is”

Kijk voor meer afvalscheidingstips op www.afvalscheidingswijzer.nl

Recentelijk is er in de dagbladen aandacht geweest voor het aangeboden oud papier. Delen van het artikel. mocht het je interesse hebben, is  hieronder te lezen.

Een paar verfomfaaide kassabonnen, een vel keukenpapier met snot of een envelop met plastic bobbeltjes in de bak met oud; papier? Het mag niet, maar kan af en toe gebeuren, weet Marco Verkerk van DS Smith Paper De Hoop, een papierfabriek in het Gelderse Eerbeek. „Als mensen het de volgende keer maar wél als rest afval beschouwen, want het hoort niet in de oudpapier-bak.”

Ach, mensen gooien de  vreemdste voorwerpen (per ongeluk) bij het oud papier, vertelt Verkerk tijdens een rondleiding door de papierfabriek. Hij wijst naar een container die bestemd is voor deze ‘stoorstoffen’. „We komen gekke dingen tegen. Van snoei-scharen tot bakstenen.”

Pizzadoos

Schoon en droog, is de vuistregel als het gaat om de inzameling van oudpapier en -karton. Om misverstanden te voorkomen: karton is dik papier. Schoon betekent zonder voedsel- en verfresten of vetvlekken. Dus niet schoon en vettige pizzadozen horen bij het restafval. En droog betekent niet doorweekt, een beetje regenwater kan geen kwaad. Grote kartonnen dozen mogen in de papierbak, mits in stukken gesneden: ze kunnen de ingang van de bak blokkeren.

Kartonnen koffiebekers en drink-pakken (yoghurt, melk) mogen weer niet in de bak met oudpapier, omdat er een plastic of aluminium laagje in zit. Ook voor geplastificeerd papier geldt: gooi het in de (grijze) bak met restafval. Wie twijfelt kan de scheurtest doen: Scheurt het niet goed, dan is het restafval. Glossy’s (de Privé en Margriet) van dik glanzend papier mogen wél bij het oud-papier.

Dat kassabonnetjes in de bak met restafval horen, is omdat ze een coating hebben die het papier ongeschikt maakt voor hergebruik. Ook treinkaartjes mogen niet in de bak met oudpapier, omdat ze een eenmalige chipkaart met een kunststof laagje hebben. Hoe zit het met nietjes en paperclips? Verkerk: „Die kunnen wij er eenvoudig uit vissen.” Ook enveloppen met een doorkijkvenster mogen bij het oudpapier.

Oudpapier is de belangrijkste grondstof om nieuw papier te maken, vertelt Verkerk. In Nederland geproduceerd papier en karton bestaat voor meer dan 80 procent uit gebruikt papier en karton. De rest is afkomstig van verse papiervezels uit hout.

Doe ook mee met het scheiden van plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blik) en drankpakken (pmd). Dit is namelijk geen afval. Het zijn waardevolle grondstoffen waarvan we nieuwe materialen en producten maken.

LEGE PLASTIC VERPAKKING in de gele plastiek zak
Bakjes voor salade, groente en fruit
Bekers voor yoghurt, vla en ijs
Blisterverpakkingen (van bijv. schroefjes)
Flacons voor wasmiddelen, shampoo en zeep
Flessen voor frisdrank,water, melk, azijn etc.
Knijpflessen voor sauzen, olie, etc.
Kuipjes voor boter, saus, smeerkaas
Plantenpotjes
Plastic zakken en tasjes
Verpakkingen van kaas, vlees, vis
Zakken voor pasta, rijst, brood, snoepgoed etc.

LEGE METALEN VERPAKKING (BLIK) in de grijze container

Aluminiumfolie
Aluminium schaaltjes
Conservenblikken
Cups van waxinelichtjes
Dopjes van bierflessen
Drankblikjes

Folie van toetjesbakjes
Lege metalen verpakking (blik)
Schroefdeksels
Stalen siroopflessen
Verfblikken (leeg en droog)
LEGE DRANKPAKKEN

Kartonnen pakken of pakjes voor (karne)melk, vla en yoghurt
Kartonnen pakken of pakjes voor soep en pastasaus
Kartonnen pakken en pakjes voor frisdrank, vruchtensappen, water en wijn

WAT NIET BIJ (in de gele plastiek zak) PMD MAG PLASTIC VERPAKKING OF VOORWERPEN. Dus in de grijze container!

Netjes van mandarijnen, sinaasappels, uien

Chipsverpakking (gecombineerd materiaal, hoort bij restafval)
Doordrukstrips (gecombineerd materiaal, hoort bij restafval)
Gebruiksvoorwerpen (naar kringloop of milieustraat, recycleplein of scheidingsstation)
Huisraad (naar kringloop of milieustraat, recycleplein of scheidingsstation)
Kitkokers (leeg bij restafval; niet leeg bij klein chemisch afval)
Koffiecupjes (restafval)
Landbouwplastic en vijverfolie (grofvuil)
Medisch afval zoals injectienaalden (klein chemisch afval) of stomazakken (restafval)
Piepschuim schaaltjes of verpakking (restafval)
Piepschuim vulmiddel (naar milieustraat, recycleplein of scheidingsstation)
Shopper boodschappentassen (restafval of grofvuil)
Speelgoed (naar kringloop of milieustraat, recycleplein of scheidingsstation)
Tuinstoelen en andere gebruiksvoorwerpen (naar kringloop of milieustraat, recycleplein of scheidingsstation)

METALEN VERPAKKING OF VOORWERPEN
Spuitbussen van slagroom, deodorant of haarlak (restafval)
Verfblikken met inhoud (klein chemisch afval)
Wat ook niet bij pmd hoort zijn alle overige afvalsoorten zoals gft, papier en karton, glas, textiel, restafval en grofvuil.

Bekijk hier 6 Dingen Die Je NOOIT Door De WC Moet Spoelen

Kijk voor meer afvalscheidingstips op www.afvalscheidingswijzer.nl

Repaircafé Beltrum in het Kulturhus De Wanne.
jul 20 @ 10:00 – 12:00

Nieuw Repaircafé Beltrum: voor het stoppen van sokken tot het repareren van stofzuigers
BELTRUM – Een stofzuiger kapot? Gaten in je sokken? In het nieuwe repaircafé in Beltrum weten ze van wanten en repareren ze (bijna) alles.

Marjolein Rietman 05-12-21, 18:05
Het idee kwam van Aloys Pape. Hij was al een tijdje vrijwilliger bij het repaircafé in Groenlo en vroeg zich af waarom zoiets niet in zijn eigen woonplaats bestond. Hij stapte naar dorpsverbinder Chantal Papen om te kijken wat de mogelijkheden waren. Chantal: „Aloys zei: ‘We zijn in Beltrum altijd zo proactief, maar waarom hebben we nog geen repaircafé? En zo kwam het balletje aan het rollen.” Aloys vond zichzelf niet de geschikte persoon om dat in z’n eentje op te zetten, hij is meer van het repareren. Dus gingen ze met z’n tweeën op zoek naar ruimte. Die vonden ze in het Kulturhus De Wanne.

Eigen specialismen
De gedachte achter een repaircafé is niet alleen spullen repareren, maar ook mensen samenbrengen. Chantal: „Gepensioneerden, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, mensen die afgekeurd zijn of mensen die een ander talent hebben dan werken. En we hebben ook een stel dat onlangs vanuit Zeist hierheen verhuisde en dat meldde zich spontaan aan als vrijwilliger. Om mensen te leren kennen.” En zo groeide het aantal vrijwilligers in een mum van tijd naar twaalf. Allemaal met hun eigen specialismen. „Twee mensen repareren textiel, één iemand doet de administratie, een gepensioneerde die wat wilde doen zorgt voor de koffie, anderen repareren.” Dat laatste gebeurt als het even kan onder de ogen van degene die het kapotte voorwerp heeft ingebracht. Mocht dat niet lukken, dan gaat het ding mee naar huis en kan de eigenaar het twee weken later weer ophalen. Gratis gerepareerd, maar als er nieuwe onderdelen nodig zijn, dan moeten die wel worden betaald.

Oxboard
Alles kan ingebracht worden, maar het is niet altijd meteen gefikst. Zo kwam er iemand met een kapot oxboard, zo’n voetensteun met twee wielen waarmee je je over straat kunt voortbewegen. Chantal: „Met drie man zijn ze er de hele repairochtend mee bezig geweest. Dat hele ding uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet. Het probleem ontstond toen getest moest worden of hij het wel deed, want dat durfde niemand…” Chantal barst in lachen uit.

De reparateurs zitten eens in de twee weken op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur in De Wanne.

aug
3
za
Repaircafé Beltrum in het Kulturhus De Wanne.
aug 3 @ 10:00 – 12:00

Nieuw Repaircafé Beltrum: voor het stoppen van sokken tot het repareren van stofzuigers
BELTRUM – Een stofzuiger kapot? Gaten in je sokken? In het nieuwe repaircafé in Beltrum weten ze van wanten en repareren ze (bijna) alles.

Marjolein Rietman 05-12-21, 18:05
Het idee kwam van Aloys Pape. Hij was al een tijdje vrijwilliger bij het repaircafé in Groenlo en vroeg zich af waarom zoiets niet in zijn eigen woonplaats bestond. Hij stapte naar dorpsverbinder Chantal Papen om te kijken wat de mogelijkheden waren. Chantal: „Aloys zei: ‘We zijn in Beltrum altijd zo proactief, maar waarom hebben we nog geen repaircafé? En zo kwam het balletje aan het rollen.” Aloys vond zichzelf niet de geschikte persoon om dat in z’n eentje op te zetten, hij is meer van het repareren. Dus gingen ze met z’n tweeën op zoek naar ruimte. Die vonden ze in het Kulturhus De Wanne.

Eigen specialismen
De gedachte achter een repaircafé is niet alleen spullen repareren, maar ook mensen samenbrengen. Chantal: „Gepensioneerden, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, mensen die afgekeurd zijn of mensen die een ander talent hebben dan werken. En we hebben ook een stel dat onlangs vanuit Zeist hierheen verhuisde en dat meldde zich spontaan aan als vrijwilliger. Om mensen te leren kennen.” En zo groeide het aantal vrijwilligers in een mum van tijd naar twaalf. Allemaal met hun eigen specialismen. „Twee mensen repareren textiel, één iemand doet de administratie, een gepensioneerde die wat wilde doen zorgt voor de koffie, anderen repareren.” Dat laatste gebeurt als het even kan onder de ogen van degene die het kapotte voorwerp heeft ingebracht. Mocht dat niet lukken, dan gaat het ding mee naar huis en kan de eigenaar het twee weken later weer ophalen. Gratis gerepareerd, maar als er nieuwe onderdelen nodig zijn, dan moeten die wel worden betaald.

Oxboard
Alles kan ingebracht worden, maar het is niet altijd meteen gefikst. Zo kwam er iemand met een kapot oxboard, zo’n voetensteun met twee wielen waarmee je je over straat kunt voortbewegen. Chantal: „Met drie man zijn ze er de hele repairochtend mee bezig geweest. Dat hele ding uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet. Het probleem ontstond toen getest moest worden of hij het wel deed, want dat durfde niemand…” Chantal barst in lachen uit.

De reparateurs zitten eens in de twee weken op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur in De Wanne.

aug
17
za
Oud papier ”drive-in” Zanggroep Rhumtas en Beltrums Mannenkoor
aug 17 @ 08:30 – 12:00

Beltrum kiest definitief voor oud papier drive-in

Oud-papier ”drive-in” door Zanggroep Rhumtas, Beltrums Mannenkoor

Tijd: van 8.30 – 12.00 uur
Plaats: Avesterweg 26 Beltrum

Ook deze maand zal er weer papier ingezameld worden door Zanggroep Rhumtas en het Beltrums Mannenkoor. Vanaf vrijdag staan er 4 containers op de parkeerplaats bij de sportvelden, aan de Avesterweg. Bewoners kunnen hun papier zelf brengen. De deuren van de containers zijn open. Plaats het papier zover mogelijk naar achteren, zodat er voor iedereen genoeg plaats is.

Op zaterdag zijn er vrijwilligers van beide koren aanwezig om alles in goede banen te leiden.
Volg hun aanwijzingen op en houd 1,5 m afstand!

We willen iedereen weer vragen de parkeerplaats bij de sportvelden op vrijdag en zaterdag vrij te houden. U kunt uw auto parkeren op de parkeerplaats bij de sporthal.
We rekenen erop, dat alles net zo succesvol zal verlopen als vorige maand.

Dank voor uw medewerking en steun aan onze verenigingen!

In verband met Corona wordt sinds april jl. het oud papier in Beltrum ingezameld via een drive-in. De bewoners uit Beltrum brengen dan zelf het papier naar de containers en plaatsen het in de containers.
Jarenlang werd het papier elke derde zaterdag van de maand aan huis ingezameld met tractoren met aanhangers. Dit met behulp van veel vrijwilligers. Door subsidie van de Gemeente Berkelland is de opbrengst van het oud papier jaarlijks een zeer welkome bron van inkomsten voor Zanggroep Rhumtas en het Beltrums Mannenkoor. De laatste jaren was het echter steeds moeilijker om de planning voor het ophalen rond te krijgen, omdat er steeds minder koorleden lichamelijk in staat zijn om het papier in te zamelen.

De reacties op het inzamelen via een drive-in zijn vanuit zowel de bevolking als de koorleden erg positief. Bijkomend voordeel is dat er elke maand veel minder vrijwilligers nodig zijn en dat het lichamelijk minder belastend is. Daarom is besloten in de toekomst door te gaan met de papier drive-in en het papier niet meer aan huis op te halen.
Op zaterdagochtend zijn dan vrijwilligers van beide koren aanwezig om het verkeer te regelen en evt. te helpen. Uiteraard met in achtneming van de 1,5 meter afstand.

Misschien is het niet voor iedereen mogelijk om het papier zelf naar de containers te brengen. In sommige buurten wordt daarom al niet alleen het eigen papier, maar ook dat van de buren weggebracht. Een mooi voorbeeld van de in Beltrum veel gebruikte uitdrukking ‘Met mekare, veur mekare’.
En zo helpt men niet alleen de buren, maar ook de koren, die de inzameling organiseren.

Het Beltrums Mannenkoor en Zanggroep Rhumtas, zien u graag en zijn u heel dankbaar voor het brengen van het papier.

Aandachtspunten:

– Papier verpakken in makkelijk te hanteren dozen. Verpak het zo compact mogelijk. (lege schoendozen trek ze uit elkaar!). 

Alleen oud-papier in de dozen, geen piepschuim of ander afval.

Dank voor uw medewerking.

oud-papier-ophalen

Waaraan moet oud papier voldoen om bruikbaar te zijn ”Als het papier maar schoon en droog is”

Kijk voor meer afvalscheidingstips op www.afvalscheidingswijzer.nl

Recentelijk is er in de dagbladen aandacht geweest voor het aangeboden oud papier. Delen van het artikel. mocht het je interesse hebben, is  hieronder te lezen.

Een paar verfomfaaide kassabonnen, een vel keukenpapier met snot of een envelop met plastic bobbeltjes in de bak met oud; papier? Het mag niet, maar kan af en toe gebeuren, weet Marco Verkerk van DS Smith Paper De Hoop, een papierfabriek in het Gelderse Eerbeek. „Als mensen het de volgende keer maar wél als rest afval beschouwen, want het hoort niet in de oudpapier-bak.”

Ach, mensen gooien de  vreemdste voorwerpen (per ongeluk) bij het oud papier, vertelt Verkerk tijdens een rondleiding door de papierfabriek. Hij wijst naar een container die bestemd is voor deze ‘stoorstoffen’. „We komen gekke dingen tegen. Van snoei-scharen tot bakstenen.”

Pizzadoos

Schoon en droog, is de vuistregel als het gaat om de inzameling van oudpapier en -karton. Om misverstanden te voorkomen: karton is dik papier. Schoon betekent zonder voedsel- en verfresten of vetvlekken. Dus niet schoon en vettige pizzadozen horen bij het restafval. En droog betekent niet doorweekt, een beetje regenwater kan geen kwaad. Grote kartonnen dozen mogen in de papierbak, mits in stukken gesneden: ze kunnen de ingang van de bak blokkeren.

Kartonnen koffiebekers en drink-pakken (yoghurt, melk) mogen weer niet in de bak met oudpapier, omdat er een plastic of aluminium laagje in zit. Ook voor geplastificeerd papier geldt: gooi het in de (grijze) bak met restafval. Wie twijfelt kan de scheurtest doen: Scheurt het niet goed, dan is het restafval. Glossy’s (de Privé en Margriet) van dik glanzend papier mogen wél bij het oud-papier.

Dat kassabonnetjes in de bak met restafval horen, is omdat ze een coating hebben die het papier ongeschikt maakt voor hergebruik. Ook treinkaartjes mogen niet in de bak met oudpapier, omdat ze een eenmalige chipkaart met een kunststof laagje hebben. Hoe zit het met nietjes en paperclips? Verkerk: „Die kunnen wij er eenvoudig uit vissen.” Ook enveloppen met een doorkijkvenster mogen bij het oudpapier.

Oudpapier is de belangrijkste grondstof om nieuw papier te maken, vertelt Verkerk. In Nederland geproduceerd papier en karton bestaat voor meer dan 80 procent uit gebruikt papier en karton. De rest is afkomstig van verse papiervezels uit hout.

Doe ook mee met het scheiden van plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blik) en drankpakken (pmd). Dit is namelijk geen afval. Het zijn waardevolle grondstoffen waarvan we nieuwe materialen en producten maken.

LEGE PLASTIC VERPAKKING in de gele plastiek zak
Bakjes voor salade, groente en fruit
Bekers voor yoghurt, vla en ijs
Blisterverpakkingen (van bijv. schroefjes)
Flacons voor wasmiddelen, shampoo en zeep
Flessen voor frisdrank,water, melk, azijn etc.
Knijpflessen voor sauzen, olie, etc.
Kuipjes voor boter, saus, smeerkaas
Plantenpotjes
Plastic zakken en tasjes
Verpakkingen van kaas, vlees, vis
Zakken voor pasta, rijst, brood, snoepgoed etc.

LEGE METALEN VERPAKKING (BLIK) in de grijze container

Aluminiumfolie
Aluminium schaaltjes
Conservenblikken
Cups van waxinelichtjes
Dopjes van bierflessen
Drankblikjes

Folie van toetjesbakjes
Lege metalen verpakking (blik)
Schroefdeksels
Stalen siroopflessen
Verfblikken (leeg en droog)
LEGE DRANKPAKKEN

Kartonnen pakken of pakjes voor (karne)melk, vla en yoghurt
Kartonnen pakken of pakjes voor soep en pastasaus
Kartonnen pakken en pakjes voor frisdrank, vruchtensappen, water en wijn

WAT NIET BIJ (in de gele plastiek zak) PMD MAG PLASTIC VERPAKKING OF VOORWERPEN. Dus in de grijze container!

Netjes van mandarijnen, sinaasappels, uien

Chipsverpakking (gecombineerd materiaal, hoort bij restafval)
Doordrukstrips (gecombineerd materiaal, hoort bij restafval)
Gebruiksvoorwerpen (naar kringloop of milieustraat, recycleplein of scheidingsstation)
Huisraad (naar kringloop of milieustraat, recycleplein of scheidingsstation)
Kitkokers (leeg bij restafval; niet leeg bij klein chemisch afval)
Koffiecupjes (restafval)
Landbouwplastic en vijverfolie (grofvuil)
Medisch afval zoals injectienaalden (klein chemisch afval) of stomazakken (restafval)
Piepschuim schaaltjes of verpakking (restafval)
Piepschuim vulmiddel (naar milieustraat, recycleplein of scheidingsstation)
Shopper boodschappentassen (restafval of grofvuil)
Speelgoed (naar kringloop of milieustraat, recycleplein of scheidingsstation)
Tuinstoelen en andere gebruiksvoorwerpen (naar kringloop of milieustraat, recycleplein of scheidingsstation)

METALEN VERPAKKING OF VOORWERPEN
Spuitbussen van slagroom, deodorant of haarlak (restafval)
Verfblikken met inhoud (klein chemisch afval)
Wat ook niet bij pmd hoort zijn alle overige afvalsoorten zoals gft, papier en karton, glas, textiel, restafval en grofvuil.

Bekijk hier 6 Dingen Die Je NOOIT Door De WC Moet Spoelen

Kijk voor meer afvalscheidingstips op www.afvalscheidingswijzer.nl

Repaircafé Beltrum in het Kulturhus De Wanne.
aug 17 @ 10:00 – 12:00

Nieuw Repaircafé Beltrum: voor het stoppen van sokken tot het repareren van stofzuigers
BELTRUM – Een stofzuiger kapot? Gaten in je sokken? In het nieuwe repaircafé in Beltrum weten ze van wanten en repareren ze (bijna) alles.

Marjolein Rietman 05-12-21, 18:05
Het idee kwam van Aloys Pape. Hij was al een tijdje vrijwilliger bij het repaircafé in Groenlo en vroeg zich af waarom zoiets niet in zijn eigen woonplaats bestond. Hij stapte naar dorpsverbinder Chantal Papen om te kijken wat de mogelijkheden waren. Chantal: „Aloys zei: ‘We zijn in Beltrum altijd zo proactief, maar waarom hebben we nog geen repaircafé? En zo kwam het balletje aan het rollen.” Aloys vond zichzelf niet de geschikte persoon om dat in z’n eentje op te zetten, hij is meer van het repareren. Dus gingen ze met z’n tweeën op zoek naar ruimte. Die vonden ze in het Kulturhus De Wanne.

Eigen specialismen
De gedachte achter een repaircafé is niet alleen spullen repareren, maar ook mensen samenbrengen. Chantal: „Gepensioneerden, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, mensen die afgekeurd zijn of mensen die een ander talent hebben dan werken. En we hebben ook een stel dat onlangs vanuit Zeist hierheen verhuisde en dat meldde zich spontaan aan als vrijwilliger. Om mensen te leren kennen.” En zo groeide het aantal vrijwilligers in een mum van tijd naar twaalf. Allemaal met hun eigen specialismen. „Twee mensen repareren textiel, één iemand doet de administratie, een gepensioneerde die wat wilde doen zorgt voor de koffie, anderen repareren.” Dat laatste gebeurt als het even kan onder de ogen van degene die het kapotte voorwerp heeft ingebracht. Mocht dat niet lukken, dan gaat het ding mee naar huis en kan de eigenaar het twee weken later weer ophalen. Gratis gerepareerd, maar als er nieuwe onderdelen nodig zijn, dan moeten die wel worden betaald.

Oxboard
Alles kan ingebracht worden, maar het is niet altijd meteen gefikst. Zo kwam er iemand met een kapot oxboard, zo’n voetensteun met twee wielen waarmee je je over straat kunt voortbewegen. Chantal: „Met drie man zijn ze er de hele repairochtend mee bezig geweest. Dat hele ding uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet. Het probleem ontstond toen getest moest worden of hij het wel deed, want dat durfde niemand…” Chantal barst in lachen uit.

De reparateurs zitten eens in de twee weken op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur in De Wanne.

aug
18
zo
Zomerse fietstocht 18 aug. Het Noasman
aug 18 hele dag

Zomerse fietstocht in Beltrum

Zondag 18 augustus 2024 organiseert Het Noasman haar jaarlijkse fietstocht door het prachtige Achterhoek.se coulissen landschap.

De tocht is volledig uitgepijld en gaat dit jaar richting Winterswijk en het Woold. De fietsers gaan zoveel mogelijk over prachtige fietspaden, mooie gravelpaden en autoluwe wegen. Deelnemers kunnen dit jaar kiezen uit een afstand van 55 of 65 km.

Onderweg is er voldoende tijd om even af te stappen voor een hapje en een drankje en te genieten van de gastvrijheid en de mooie natuur.

Starten kan tussen 09.30 en 13.00 uur bij start- en eindpunt Bezoekerscentrum “Het Noasman”  aan de Meenweg 4 te Beltrum.

De kosten bedragen € 4,50 per deelnemer en kinderen tot 12 jaar mogen gratis meefietsen met de ouders.

Voor meer informatie over de fietstocht kijk op de website www.noasman.nl.

aug
31
za
Repaircafé Beltrum in het Kulturhus De Wanne.
aug 31 @ 10:00 – 12:00

Nieuw Repaircafé Beltrum: voor het stoppen van sokken tot het repareren van stofzuigers
BELTRUM – Een stofzuiger kapot? Gaten in je sokken? In het nieuwe repaircafé in Beltrum weten ze van wanten en repareren ze (bijna) alles.

Marjolein Rietman 05-12-21, 18:05
Het idee kwam van Aloys Pape. Hij was al een tijdje vrijwilliger bij het repaircafé in Groenlo en vroeg zich af waarom zoiets niet in zijn eigen woonplaats bestond. Hij stapte naar dorpsverbinder Chantal Papen om te kijken wat de mogelijkheden waren. Chantal: „Aloys zei: ‘We zijn in Beltrum altijd zo proactief, maar waarom hebben we nog geen repaircafé? En zo kwam het balletje aan het rollen.” Aloys vond zichzelf niet de geschikte persoon om dat in z’n eentje op te zetten, hij is meer van het repareren. Dus gingen ze met z’n tweeën op zoek naar ruimte. Die vonden ze in het Kulturhus De Wanne.

Eigen specialismen
De gedachte achter een repaircafé is niet alleen spullen repareren, maar ook mensen samenbrengen. Chantal: „Gepensioneerden, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, mensen die afgekeurd zijn of mensen die een ander talent hebben dan werken. En we hebben ook een stel dat onlangs vanuit Zeist hierheen verhuisde en dat meldde zich spontaan aan als vrijwilliger. Om mensen te leren kennen.” En zo groeide het aantal vrijwilligers in een mum van tijd naar twaalf. Allemaal met hun eigen specialismen. „Twee mensen repareren textiel, één iemand doet de administratie, een gepensioneerde die wat wilde doen zorgt voor de koffie, anderen repareren.” Dat laatste gebeurt als het even kan onder de ogen van degene die het kapotte voorwerp heeft ingebracht. Mocht dat niet lukken, dan gaat het ding mee naar huis en kan de eigenaar het twee weken later weer ophalen. Gratis gerepareerd, maar als er nieuwe onderdelen nodig zijn, dan moeten die wel worden betaald.

Oxboard
Alles kan ingebracht worden, maar het is niet altijd meteen gefikst. Zo kwam er iemand met een kapot oxboard, zo’n voetensteun met twee wielen waarmee je je over straat kunt voortbewegen. Chantal: „Met drie man zijn ze er de hele repairochtend mee bezig geweest. Dat hele ding uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet. Het probleem ontstond toen getest moest worden of hij het wel deed, want dat durfde niemand…” Chantal barst in lachen uit.

De reparateurs zitten eens in de twee weken op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur in De Wanne.

sep
14
za
Repaircafé Beltrum in het Kulturhus De Wanne.
sep 14 @ 10:00 – 12:00

Nieuw Repaircafé Beltrum: voor het stoppen van sokken tot het repareren van stofzuigers
BELTRUM – Een stofzuiger kapot? Gaten in je sokken? In het nieuwe repaircafé in Beltrum weten ze van wanten en repareren ze (bijna) alles.

Marjolein Rietman 05-12-21, 18:05
Het idee kwam van Aloys Pape. Hij was al een tijdje vrijwilliger bij het repaircafé in Groenlo en vroeg zich af waarom zoiets niet in zijn eigen woonplaats bestond. Hij stapte naar dorpsverbinder Chantal Papen om te kijken wat de mogelijkheden waren. Chantal: „Aloys zei: ‘We zijn in Beltrum altijd zo proactief, maar waarom hebben we nog geen repaircafé? En zo kwam het balletje aan het rollen.” Aloys vond zichzelf niet de geschikte persoon om dat in z’n eentje op te zetten, hij is meer van het repareren. Dus gingen ze met z’n tweeën op zoek naar ruimte. Die vonden ze in het Kulturhus De Wanne.

Eigen specialismen
De gedachte achter een repaircafé is niet alleen spullen repareren, maar ook mensen samenbrengen. Chantal: „Gepensioneerden, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, mensen die afgekeurd zijn of mensen die een ander talent hebben dan werken. En we hebben ook een stel dat onlangs vanuit Zeist hierheen verhuisde en dat meldde zich spontaan aan als vrijwilliger. Om mensen te leren kennen.” En zo groeide het aantal vrijwilligers in een mum van tijd naar twaalf. Allemaal met hun eigen specialismen. „Twee mensen repareren textiel, één iemand doet de administratie, een gepensioneerde die wat wilde doen zorgt voor de koffie, anderen repareren.” Dat laatste gebeurt als het even kan onder de ogen van degene die het kapotte voorwerp heeft ingebracht. Mocht dat niet lukken, dan gaat het ding mee naar huis en kan de eigenaar het twee weken later weer ophalen. Gratis gerepareerd, maar als er nieuwe onderdelen nodig zijn, dan moeten die wel worden betaald.

Oxboard
Alles kan ingebracht worden, maar het is niet altijd meteen gefikst. Zo kwam er iemand met een kapot oxboard, zo’n voetensteun met twee wielen waarmee je je over straat kunt voortbewegen. Chantal: „Met drie man zijn ze er de hele repairochtend mee bezig geweest. Dat hele ding uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet. Het probleem ontstond toen getest moest worden of hij het wel deed, want dat durfde niemand…” Chantal barst in lachen uit.

De reparateurs zitten eens in de twee weken op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur in De Wanne.

sep
21
za
Oud papier ”drive-in” Zanggroep Rhumtas en Beltrums Mannenkoor
sep 21 @ 08:30 – 12:00

Beltrum kiest definitief voor oud papier drive-in

Oud-papier ”drive-in” door Zanggroep Rhumtas, Beltrums Mannenkoor

Tijd: van 8.30 – 12.00 uur
Plaats: Avesterweg 26 Beltrum

Ook deze maand zal er weer papier ingezameld worden door Zanggroep Rhumtas en het Beltrums Mannenkoor. Vanaf vrijdag staan er 4 containers op de parkeerplaats bij de sportvelden, aan de Avesterweg. Bewoners kunnen hun papier zelf brengen. De deuren van de containers zijn open. Plaats het papier zover mogelijk naar achteren, zodat er voor iedereen genoeg plaats is.

Op zaterdag zijn er vrijwilligers van beide koren aanwezig om alles in goede banen te leiden.
Volg hun aanwijzingen op en houd 1,5 m afstand!

We willen iedereen weer vragen de parkeerplaats bij de sportvelden op vrijdag en zaterdag vrij te houden. U kunt uw auto parkeren op de parkeerplaats bij de sporthal.
We rekenen erop, dat alles net zo succesvol zal verlopen als vorige maand.

Dank voor uw medewerking en steun aan onze verenigingen!

In verband met Corona wordt sinds april jl. het oud papier in Beltrum ingezameld via een drive-in. De bewoners uit Beltrum brengen dan zelf het papier naar de containers en plaatsen het in de containers.
Jarenlang werd het papier elke derde zaterdag van de maand aan huis ingezameld met tractoren met aanhangers. Dit met behulp van veel vrijwilligers. Door subsidie van de Gemeente Berkelland is de opbrengst van het oud papier jaarlijks een zeer welkome bron van inkomsten voor Zanggroep Rhumtas en het Beltrums Mannenkoor. De laatste jaren was het echter steeds moeilijker om de planning voor het ophalen rond te krijgen, omdat er steeds minder koorleden lichamelijk in staat zijn om het papier in te zamelen.

De reacties op het inzamelen via een drive-in zijn vanuit zowel de bevolking als de koorleden erg positief. Bijkomend voordeel is dat er elke maand veel minder vrijwilligers nodig zijn en dat het lichamelijk minder belastend is. Daarom is besloten in de toekomst door te gaan met de papier drive-in en het papier niet meer aan huis op te halen.
Op zaterdagochtend zijn dan vrijwilligers van beide koren aanwezig om het verkeer te regelen en evt. te helpen. Uiteraard met in achtneming van de 1,5 meter afstand.

Misschien is het niet voor iedereen mogelijk om het papier zelf naar de containers te brengen. In sommige buurten wordt daarom al niet alleen het eigen papier, maar ook dat van de buren weggebracht. Een mooi voorbeeld van de in Beltrum veel gebruikte uitdrukking ‘Met mekare, veur mekare’.
En zo helpt men niet alleen de buren, maar ook de koren, die de inzameling organiseren.

Het Beltrums Mannenkoor en Zanggroep Rhumtas, zien u graag en zijn u heel dankbaar voor het brengen van het papier.

Aandachtspunten:

– Papier verpakken in makkelijk te hanteren dozen. Verpak het zo compact mogelijk. (lege schoendozen trek ze uit elkaar!). 

Alleen oud-papier in de dozen, geen piepschuim of ander afval.

Dank voor uw medewerking.

oud-papier-ophalen

Waaraan moet oud papier voldoen om bruikbaar te zijn ”Als het papier maar schoon en droog is”

Kijk voor meer afvalscheidingstips op www.afvalscheidingswijzer.nl

Recentelijk is er in de dagbladen aandacht geweest voor het aangeboden oud papier. Delen van het artikel. mocht het je interesse hebben, is  hieronder te lezen.

Een paar verfomfaaide kassabonnen, een vel keukenpapier met snot of een envelop met plastic bobbeltjes in de bak met oud; papier? Het mag niet, maar kan af en toe gebeuren, weet Marco Verkerk van DS Smith Paper De Hoop, een papierfabriek in het Gelderse Eerbeek. „Als mensen het de volgende keer maar wél als rest afval beschouwen, want het hoort niet in de oudpapier-bak.”

Ach, mensen gooien de  vreemdste voorwerpen (per ongeluk) bij het oud papier, vertelt Verkerk tijdens een rondleiding door de papierfabriek. Hij wijst naar een container die bestemd is voor deze ‘stoorstoffen’. „We komen gekke dingen tegen. Van snoei-scharen tot bakstenen.”

Pizzadoos

Schoon en droog, is de vuistregel als het gaat om de inzameling van oudpapier en -karton. Om misverstanden te voorkomen: karton is dik papier. Schoon betekent zonder voedsel- en verfresten of vetvlekken. Dus niet schoon en vettige pizzadozen horen bij het restafval. En droog betekent niet doorweekt, een beetje regenwater kan geen kwaad. Grote kartonnen dozen mogen in de papierbak, mits in stukken gesneden: ze kunnen de ingang van de bak blokkeren.

Kartonnen koffiebekers en drink-pakken (yoghurt, melk) mogen weer niet in de bak met oudpapier, omdat er een plastic of aluminium laagje in zit. Ook voor geplastificeerd papier geldt: gooi het in de (grijze) bak met restafval. Wie twijfelt kan de scheurtest doen: Scheurt het niet goed, dan is het restafval. Glossy’s (de Privé en Margriet) van dik glanzend papier mogen wél bij het oud-papier.

Dat kassabonnetjes in de bak met restafval horen, is omdat ze een coating hebben die het papier ongeschikt maakt voor hergebruik. Ook treinkaartjes mogen niet in de bak met oudpapier, omdat ze een eenmalige chipkaart met een kunststof laagje hebben. Hoe zit het met nietjes en paperclips? Verkerk: „Die kunnen wij er eenvoudig uit vissen.” Ook enveloppen met een doorkijkvenster mogen bij het oudpapier.

Oudpapier is de belangrijkste grondstof om nieuw papier te maken, vertelt Verkerk. In Nederland geproduceerd papier en karton bestaat voor meer dan 80 procent uit gebruikt papier en karton. De rest is afkomstig van verse papiervezels uit hout.

Doe ook mee met het scheiden van plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blik) en drankpakken (pmd). Dit is namelijk geen afval. Het zijn waardevolle grondstoffen waarvan we nieuwe materialen en producten maken.

LEGE PLASTIC VERPAKKING in de gele plastiek zak
Bakjes voor salade, groente en fruit
Bekers voor yoghurt, vla en ijs
Blisterverpakkingen (van bijv. schroefjes)
Flacons voor wasmiddelen, shampoo en zeep
Flessen voor frisdrank,water, melk, azijn etc.
Knijpflessen voor sauzen, olie, etc.
Kuipjes voor boter, saus, smeerkaas
Plantenpotjes
Plastic zakken en tasjes
Verpakkingen van kaas, vlees, vis
Zakken voor pasta, rijst, brood, snoepgoed etc.

LEGE METALEN VERPAKKING (BLIK) in de grijze container

Aluminiumfolie
Aluminium schaaltjes
Conservenblikken
Cups van waxinelichtjes
Dopjes van bierflessen
Drankblikjes

Folie van toetjesbakjes
Lege metalen verpakking (blik)
Schroefdeksels
Stalen siroopflessen
Verfblikken (leeg en droog)
LEGE DRANKPAKKEN

Kartonnen pakken of pakjes voor (karne)melk, vla en yoghurt
Kartonnen pakken of pakjes voor soep en pastasaus
Kartonnen pakken en pakjes voor frisdrank, vruchtensappen, water en wijn

WAT NIET BIJ (in de gele plastiek zak) PMD MAG PLASTIC VERPAKKING OF VOORWERPEN. Dus in de grijze container!

Netjes van mandarijnen, sinaasappels, uien

Chipsverpakking (gecombineerd materiaal, hoort bij restafval)
Doordrukstrips (gecombineerd materiaal, hoort bij restafval)
Gebruiksvoorwerpen (naar kringloop of milieustraat, recycleplein of scheidingsstation)
Huisraad (naar kringloop of milieustraat, recycleplein of scheidingsstation)
Kitkokers (leeg bij restafval; niet leeg bij klein chemisch afval)
Koffiecupjes (restafval)
Landbouwplastic en vijverfolie (grofvuil)
Medisch afval zoals injectienaalden (klein chemisch afval) of stomazakken (restafval)
Piepschuim schaaltjes of verpakking (restafval)
Piepschuim vulmiddel (naar milieustraat, recycleplein of scheidingsstation)
Shopper boodschappentassen (restafval of grofvuil)
Speelgoed (naar kringloop of milieustraat, recycleplein of scheidingsstation)
Tuinstoelen en andere gebruiksvoorwerpen (naar kringloop of milieustraat, recycleplein of scheidingsstation)

METALEN VERPAKKING OF VOORWERPEN
Spuitbussen van slagroom, deodorant of haarlak (restafval)
Verfblikken met inhoud (klein chemisch afval)
Wat ook niet bij pmd hoort zijn alle overige afvalsoorten zoals gft, papier en karton, glas, textiel, restafval en grofvuil.

Bekijk hier 6 Dingen Die Je NOOIT Door De WC Moet Spoelen

Kijk voor meer afvalscheidingstips op www.afvalscheidingswijzer.nl

sep
28
za
Repaircafé Beltrum in het Kulturhus De Wanne.
sep 28 @ 10:00 – 12:00

Nieuw Repaircafé Beltrum: voor het stoppen van sokken tot het repareren van stofzuigers
BELTRUM – Een stofzuiger kapot? Gaten in je sokken? In het nieuwe repaircafé in Beltrum weten ze van wanten en repareren ze (bijna) alles.

Marjolein Rietman 05-12-21, 18:05
Het idee kwam van Aloys Pape. Hij was al een tijdje vrijwilliger bij het repaircafé in Groenlo en vroeg zich af waarom zoiets niet in zijn eigen woonplaats bestond. Hij stapte naar dorpsverbinder Chantal Papen om te kijken wat de mogelijkheden waren. Chantal: „Aloys zei: ‘We zijn in Beltrum altijd zo proactief, maar waarom hebben we nog geen repaircafé? En zo kwam het balletje aan het rollen.” Aloys vond zichzelf niet de geschikte persoon om dat in z’n eentje op te zetten, hij is meer van het repareren. Dus gingen ze met z’n tweeën op zoek naar ruimte. Die vonden ze in het Kulturhus De Wanne.

Eigen specialismen
De gedachte achter een repaircafé is niet alleen spullen repareren, maar ook mensen samenbrengen. Chantal: „Gepensioneerden, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, mensen die afgekeurd zijn of mensen die een ander talent hebben dan werken. En we hebben ook een stel dat onlangs vanuit Zeist hierheen verhuisde en dat meldde zich spontaan aan als vrijwilliger. Om mensen te leren kennen.” En zo groeide het aantal vrijwilligers in een mum van tijd naar twaalf. Allemaal met hun eigen specialismen. „Twee mensen repareren textiel, één iemand doet de administratie, een gepensioneerde die wat wilde doen zorgt voor de koffie, anderen repareren.” Dat laatste gebeurt als het even kan onder de ogen van degene die het kapotte voorwerp heeft ingebracht. Mocht dat niet lukken, dan gaat het ding mee naar huis en kan de eigenaar het twee weken later weer ophalen. Gratis gerepareerd, maar als er nieuwe onderdelen nodig zijn, dan moeten die wel worden betaald.

Oxboard
Alles kan ingebracht worden, maar het is niet altijd meteen gefikst. Zo kwam er iemand met een kapot oxboard, zo’n voetensteun met twee wielen waarmee je je over straat kunt voortbewegen. Chantal: „Met drie man zijn ze er de hele repairochtend mee bezig geweest. Dat hele ding uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet. Het probleem ontstond toen getest moest worden of hij het wel deed, want dat durfde niemand…” Chantal barst in lachen uit.

De reparateurs zitten eens in de twee weken op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur in De Wanne.