Kabouter Wimken woont in Beltrum. Zijn portret is te vinden in het boekje dat hoort bij de Kabouterroute. © Sander Esselink

In Beltrum houden zich kabouters schuil achter kleine deurtjes
ONDERTUSSEN IN BERKELLANDBELTRUM – In Beltrum wonen kabouters. Niet dat je ze vaak ziet, maar er zijn wel deurtjes waar ze achter zouden kunnen zitten. Als je niet te groot bent, kun je die deurtjes gemakkelijk vinden.

Marjolein Rietman 16-06-21, 08:29
Sommige kabouters moeten haast wel familie zijn van bekende Beltrumers, zoveel lijken ze er op. Neem nou kabouter Wimken. Het kan niet anders of hij is familie van Willem Terhorst, bassist bij de Achterhoekse rockgroep Normaal. Het portret van Wimken is te vinden in het boekje dat hoort bij de Kabouterroute door Beltrum. Waarmee klein volk op zoek kan gaan naar nog kleiner volk, dat zich mogelijk schuilhoudt achter 15 deurtjes van zo’n 20 centimeter hoog.

Cadeau
De Kabouterroute is een initiatief en cadeau van de Stichting Jongerenwerk Beltrum (SJB). Voorzitter Sander Esselink is docent beeldende vorming en tekende de portretten van de Beltrumse kabouters. Maar hij behoort ook tot de groep mensen die de route realiseerde. „De SJB bestond in 2020 tien jaar. We hadden een werkgroep samengesteld om dit te vieren met allerlei activiteiten, maar ja, dat kon dus niet doorgaan. Toch wilde we heel graag iets tastbaars aanbieden aan het dorp”, vertelt hij.

15 deurtjes
Er werden twee denktanks op losgelaten en ook Joske Elsinghorst-Van Huet sloot aan. „Zij is de geestelijk moeder van het concept Kabouterroute”, verklaart Esselink. Na rijp beraad werd besloten tot een route van een kleine drie kilometer met onderweg 15 deurtjes waarop de naam van de bewoner staat. Soms één persoon, soms een hele groep. Zoals de survivalkabouters of de muziekkabouters.

Gedichtje
Bij alle deurtjes, die de vorm hebben van de B van Beltrum, hoort een gedichtje, dat is geschreven door Joske Elsinghorst en dat iets vertelt over de bewoner of de historie. Zo lezen we dat kabouter Theo in heel veel besturen heel veel vrijwilligersuren maakte en dat kabouter Euphemia kabouterbaby’s ter wereld helpt. De herkenbaarheid van deze figuren maakt het ook voor ouders leuk om de route met hun kroost te lopen.

Het boekje is te koop bij café Dute in Beltrum of bij de VVV’s van Groenlo, Eibergen en Neede