Kastanje Beltrum hoort bij oudste, mooiste en meest bijzondere bomen

De Bomenstichting heeft recent het begrip ‘Bomen van de Ereklasse’ geïntroduceerd. Daarin krijgen de oudste, mooiste en meest bijzondere bomen van Nederland een plaats. Deze ’toppers’ zijn opgenomen in het Landelijk Register van Monumentale Bomen. Iedere maand wordt de Top 10 van een provincie bekend gemaakt. In november is de beurt aan Gelderland, een provincie met een zeer gevarieerd landschap. Er staan zoveel bijzondere bomen (de oudste, dikste, hoogste) in Gelderland dat besloten is om bij uitzondering een provinciale Top 15 te presenteren. Op nummer vier in de lijst staat de Kroezenboom in Ruurlo, geplant tussen 1650 en 1700, op nummer vijftien de Tamme kastanje Beltrum uit 1853.

Criteria
De meest bijzondere bomen per provincie worden gekozen op basis van criteria als schoonheid, omvang, soort, een ‘bijzonder verhaal’ enz. Belangrijke eis is ook dat ze zichtbaar moeten zijn voor iedereen. De Bomenstichting wil met deze Top 15 aandacht vragen voor de bijzondere plaats van bomen in onze natuur en cultuur.

Landelijke spreiding
Bij het samenstellen van de Ereklasse per provincie houdt de Bomenstichting rekening met de verscheidenheid aan soorten. Natuurlijk komen landelijke beroemdheden als de Linde van Sambeek, de Troeteleik van Ulvenhout, de Kastanje bij de Koningstunnel in Den Haag in aanmerking. Maar ook lokale grootheden als de Poortwachters van Zijpendaal, de Kabouterboom van Beek, de Duizendjarige eik van Doornenburg en de Dikke Boom van Verwolde.

Onbekende helden
Tijdens de zoektocht naar geschikte kandidaten ontdekte de Bomenstichting ook schitterende, nog onbekende bomen. Op de begraafplaats in Lutten staat bijvoorbeeld ‘de Apostelenbeuk’ en de oudste peer van Nederland stamt uit 1647 en staat op een hofje in Den Haag.

Kroezeboom
Vroeger stond de Kroezeboom van Ruurlo op een markante plaats op de erfgrens van verschillende akkers. Sinds 1947 staat de boom midden in het dorp in de tuin van Villa Arcadia. Deze vierstammige eik is waarschijnlijk niet gevormd door het planten van verschillende boompjes in hetzelfde plantgat als een bomenboeket. De stammen kunnen ook ontstaan zijn uit hetzelfde wortelcomplex. Genetisch onderzoek kan uitsluitsel geven. In elk geval is deze boom van historische waarde: hij wordt een ‘kroezeboom’ genoemd. Mogelijk geplant op de kruising van wegen of als grensmarkering. Ook is hij een van de dikste meerstammige bomen van Nederland.

Tamme kastanje Beltrum
Voor de RK kerk in het centrum van Beltrum staat een knoestige, dikke tamme kastanje. In 2008 is het plein rondom de boom autovrij gemaakt en rond de stam een bank geplaatst: de Beltrummers hebben sindsdien een sfeervolle ontmoetingsplaats. In dat jaar werd de boom ook verkozen tot de boom met de X-factor van de gemeente Berkelland. De kastanje en de ernaast staande rode beuk zijn bij de aanleg van de parochietuin in 1853 geplant. De tamme kastanje laat een voor deze soort kenmerkende snelle diktegroei zien; op zo’n 2 m hoogte is sprake van inrotting van oude stamwonden, maar de boom is toch nog behoorlijk vitaal. De boom is 18 m. hoog.

Op www.bomenstichting.nl is de complete lijst te vinden.

Bron: Achterhoek Nieuws Berkelland