Gerard en Mariet Maarse zijn 60 jaar getrouwd. De diamanten bruid en bruidegom vierden een klein feestje thuis in Beltrum, samen met hun vijf dochters.

Bekijk hier de video van www.Bekellandtv.nl

Diamanten stel blijft actief
Stilzitten is noch aan bruid, noch aan bruidegom besteed. Gerard Maarse en Mariet Maarse-Baks staan actief in het leven. Dat was zo, dat is nog steeds zo. En ze zijn er oud mee geworden. Het stel is zestig jaar getrouwd.
Het diamanten echtpaar zit in de woonkamer. Hun vijf dochters wonen verspreid over het hele land, maar schuiven voor deze speciale dag gezellig aan. ‘Ja, hoe hebben jullie elkaar nou leren kennen?’, gaat het in koor. Het antwoord komt van de 84-jarige bruid: “We kenden elkaar eigenlijk al langer als vrienden. Mijn zussen en ik gingen vroeger al veel met zijn zussen om. We kwamen regelmatig bij de familie Maarse over de vloer.” Gerard (89) vult aan. “Ik was als dienstplichtige gelegerd in Nederlands-Indië, en je mocht toen brieven schrijven naar bekenden. Dus die stuurde ik naar haar”, grijnst hij. Mariet: “Maar ik schreef ook met z’n broer. Eerst schreef ik naar beiden hetzelfde, ik vertelde dan alleen over de dagelijkse dingen die in Beltrum gebeurden.” Van het een kwam het ander. Toch had Gerard al langere tijd een oogje op zijn toekomstige vrouw, zo blijkt. “Ze zat voor ons in de kerkbanken, ik keek altijd naar dat mooie lange haar van haar.” De twee vinden na hun huwelijk een plek in hun geboortedorp, niet ver van het ouderlijk huis van Mariet. Een cadeau van haar ouders. “Ze wilden dat ik met een boer ging’ trouwen, maar ik had andere plannen”, lacht ze. Op het kale stuk land bouwen ze zelf hun huis. Het echtpaar heeft de plek nooit verlaten.
Coöperatie
Gerard Maarse werkte liefst 40 jaar voor de CA W, de coöperatie voor boeren die producten als voer, kolen en kunstmest voordelig inkocht. Gerard was ook 30 jaar voorzitter van de volksfeest-organisatie in Beltrum én initiatiefnemer van het bloemencorso. Hij zat daarnaast achttien jaar voor het CDA in de gemeenteraad van Eibergen. “Nog even onder burgemeester Cappetti en daarna onder burgemeester Frans Hermsen”, legt Maarse uit. Tegenwoordig is hij minder betrokken bij de plaatselijke politiek. “Het is niet meer zoals vroeger, toch vind ik het jammer dat er zo weinig raadsleden Beltrum vertegenwoordigen.”
Stilzitten is niet besteed aan het stel. Nog elke dag fietst Gerard op zijn e-bike door de omgeving. Mariet doet zelfde tuin en het huishouden. Hulp wil ze bewust niet. “Bewegen is het beste medicijn, zegt de dokter altijd. Ook de afwas doe ik met de handen. Dan sta ik bij het raam en iedereen die dan langskomt, zwaait dan wel even. Ja, iedereen hier in het dorp kent mij zo langzamerhand…”
De vrouw des huizes ging in de thuiszorg werken toen de oudste dochters, een tweeling, 12 jaar waren. Tot haar 6oste deed ze huishoudelijk werk. “Maar dat kon alleen omdat de meiden thuis de boel schoonmaakten. Ik kan heel goed opdrachten geven”, zegt ze’ schalks.
Hun geheim voor een succesvol. huwelijk? Mariet: “We hebben geen geheimen voor elkaar, en je moet elkaar accepteren zoals je bent.”

Bron: Tubantia /Achterhoek