Je compliment in de boom hangen over iemand anders in de klas.

Terwijl Wiep Moorse voorleest, bladert Henriëtte Brethouwer door haar eigen boek.

Bron: Achterhoeknieuws

BELTRUM – Als het land in de ban is van ‘code rood/ vanwege de hevige storm, en 112-centrales plat gebeld worden met meldingen over omgevallen bomen, lijkt dit nieuws volledig langs de kinderen van groep 6, 7 en 8 van de Sterrenboog in Beltrum heen te gaan.
Door Henri Walterbos
Als aanwezige moeders met elkaar praten over de eerste melding van een dode door de zware storm, komen de kinderen luidkeels de kapel van de Hassinkhof binnen gelopen, worden jassen op een hoop gegooid, terwijl moeders hoofdschuddend toekijken, en wordt een plekje gezocht. De kinderen zitten in de kapel en niet in de klas, zoals gebruikelijk is op dit tijdstip, omdat er iets te vieren valt in Beltrum. Bieb ‘Dorpsböke Beltrum’ bestaat 5 jaar. Daarom zijn alle volwassen leden uitgenodigd de bieb te bezoeken voor een kop koffie met iets lekkers erbij en worden alle leerlingen een uur voorlezen door auteur Henriëtte Brethouwer. De Aaltense komt voorlezen uit haar boek ‘Jij bent bij/onder,’ over haar gehandicapte zoon Noah. Het verhaal is met name gericht op wat hij allemaal wel kan. Aansluitend gaat de schrijver met de kinderen in gesprek over het feit dat iedereen uniek is. ledere leergang vraagt zijn eigen benadering.
‘Handicap’
Als de auteur van het fleurige prenten kinderboek iedereen heeft welkom geheten en gedragsregels afspreekt introduceert zij zichzelf en vertelt ze kort over haar
‘bijzondere’ zoon, aan de hand van dagelijkse voorbeeldjes. “Wie van jullie heeft er ook een handicap?,” vraagt ze dan. Enkele kinderen steken hun vinger op. “Ik heb een klein beetje ADHD,” vertelt een jongetje oprecht. Nog iemand met dezelfde ‘handicap.’ “We hebben allemaal wel een beperking of iets wat we minder goed kunnen, maar we hebben ook allemaal talenten gekregen,” gaat Henriëtte verder. “Iedereen is op zijn/haar eigen manier bijzonder.”
Dan mag voorleeskampioen Wiep Maarse het prentenboek voorlezen en laat de auteur zelf de bladzijdes waarvan Wiep voorleest aan de kinderen zien. Als Wiep uitgelezen is wordt de kinderen gevraagd een compliment op een kaartje te schrijven over iemand anders in de klas. Waarom deze persoon bijzonder is, wat zij in die persoon bewonderen. “Je naam hoeft er niet bij. De kaartjes hangen we dan in deze boom, die nu nog kaal is. De boom moet helemaal vol,” wijst ze naar een klein boompje. De kinderen zijn scheutig met complimenten. In no-time hangt de boom vol. Na een uur verlaten de kinderen blij de kapel. Ze hebben het als leuk ervaren. Wie jarig is trakteert, zo ook Dorpsböke Beltrum. De leerlingen krijgen bij het verlaten van de kapel allen een tas uitgereikt met daarop ‘I love the bieb’ en gaan weer naar buiten toe, waar de storm inmiddels over haar hoogtepunt heen is.
De Wanne
Inmiddels is de Wanne ingericht als bieb en staat een schaal met overheerlijke koeken klaar voor de volwassen leden van de bieb die deze middag een bezoek brengen aan Dorpsböke Beltrum. Carla Helmers is blij met het succes van Dorpsböke Beltrum. “In eerste instantie kwam hier altijd een bibliotheekbus, maar die stopte er op een gegeven moment mee, vanwege subsidie volgens mij. Een aantal dames hebben toen het initiatief genomen om Dorpsböke te beginnen. Maandagmiddag, donderdag en woensdagavond is het geopend en elke donderdagmiddag nemen we ook nog schoolkinderen om de beurt mee. De ene week de even groepen, de andere week de oneven groepen. Het is ontzettend fijn dat het er is. Dan hoefje voor een boek niet naar de bibliotheek in Groenlo of Eiber-gen.” Het voorziet volgens Carla in een grote behoefte. “Als een bepaald boek er niet is dan kun je het wel gewoon bestellen vanuit de grote bieb. Ook als je bijvoorbeeld een boek uit de bieb van Groenlo hebt geleend dan kun je het hier inleveren. Dan zorgen wij dat het in Groenlo komt. De ouderen kunnen alleen hier een boek lenen. We krijgen ook wel eens boeken aangeboden van mensen. Die blijven hier.”

Dorpsboke Beltrum zegt tevreden te zijn over kindermiddag. Een geweldige week gehad. Gezellig koffie drinken met de volwassen lezers. En voor de jeugd een heel mooie dag in de kapel van de Hassinkhof. Zij kregen een verhaal voor gelezen over een gehandicapt jongetje en wat hij allemaal ondanks zijn handicap nog kan .Aansluitend een kleine workshop en natuurlijk een traktatie.al met al goed geslaagd.