Foto: Theo Kock

Beltrum bruist dankzij bedrijvigheid. Een toelichting door Edmund Heutinck, (betaald) beheerder van het kulturhus, aan de hand van zeven Beltrumse bouwstenen.
De overgang van De Wanne van dorpshuis naar kulturhus stuitte op weerstand. Maar inmiddels is het kulturhus het kloppende hart in de boezem van Beltrum. De ongeveer 2.800 inwoners houden Beltrum bruisend. Dankzij – in willekeurige volgorde – zeven Beltrumse bouwstenen.

1. Voorzieningen
„We hebben in het dorp een huisarts, een fysiotherapeut, diëtiste, logopedie, de pinautomaat hebben we weten te behouden, een supermarkt, een weekmarkt, een kinderopvang, mantelzorg, inloopochtenden voor ouderen in het kulturhus, de site Meldpunt Beltrum en Marga Klompé, oftewel Het Hassinkhof; wat is er mooier dan in het dorp waar je altijd geleefd hebt ook je oude dag kunt doorbrengen.”

2. Beleidsbetrokkenheid
„We hebben een Raad van Overleg. Verder wordt Beltrum een pilotdorp op het gebied van de woonwensen van jong en oud. Dat wordt opgepakt met de gemeente Berkelland, Bouwend Nederland afdeling Achterhoek, woningcorporatie ProWonen en natuurlijk de inwoners van Beltrum. En wat duurzaamheid betreft, op de daken van de kantine en de sporthal op het sportpark komen zonnepanelen. En eventueel ook op het dak van bouwbedrijf Hoffman.”

3. Mobiliteit
„Er staat op het Mariaplein een leenauto van de pilot MobielGedeeld. Daarvoor kun je je inschrijven en betaal je alleen als je de auto gebruikt. Qua bereikbaarheid wordt de Achterhoek beter ontsloten dankzij de nieuwe N18. Vanuit Beltrum kom je gemakkelijker in Enschede en Arnhem.”

4. Sociaal leven
“Beltrum is een kleine gemeenschap met een bloeiend verenigingsleven; sport en muziek. Maar ook op het gebied van welzijn en de kerk uiteraard. De slogan in het dorp is niet voor niets: met mekare veur mekare. De sociale behoefte om iets te betekenen is groot; mensen vinden het fijn elkaar te helpen.”

5. Fysiek woonklimaat
„Beltrum is een agrarisch kerkdorp, met steeds minder maar wel grotere boeren. Er heerst een heel prettig woonklimaat in een groene omgeving, met kerkepaden voor fietsers en wandelaars. We willen ons alleen toeristisch meer gaan profileren. De potentie in dat opzicht is groter dan nu voor het voetlicht komt.”

6. (Volks)cultuur
„Het carnaval uiteraard en Festunique. Met dat laatste evenement is een vernieuwing ingezet waarmee Beltrum zich onderscheidt. Het is meer dan een corso alleen, in combinatie met theater. Verder hebben we natuurlijk de Stichting Jongerenwerk Beltrum (SJB) met onder meer het timmerdorp, het Glazen Huus en de samenwerking jong en oud. Andere evenementen zijn het beachfestijn, wandelen op wielen, PigPop, Koningsdag oftewel Willy’s Verjaardagsfeestje inclusief autosterrit, de Boerendag, toneel, veel zangkoren. Stichting Oud-Beltrum en de Historische Werkgroep Beltrum, en (boeren)campings. Er is geen hotel, maor a’j wilt blieven slaopen zeukt wi’j wal plek.”

7. Kulturhus
„Het kloppende hart met senioreninloop, eetcafé, dorpsbaoke, koersbal, linedance, volksdans, het dammen bij Dios en kaarten. Maar ook de voorlichtingsavond over het pilotproject voor het wonen is hier. Zo zit er ook weer schwung op de plek waar het ABCTA-gebouw stond. Het lag lang stil, maar er wordt weer gebouwd.”

Bron: De Gelderlander zoekt uit hoe leefbaar de Achterhoek is en hoe de streek leefbaar wordt gehouden. Alle verhalen hierover zijn terug te lezen via dg.nl/leefbaarheid.