Aanstaande zat.7 jan weer Slipjacht in Beltrum. Start 13:00 uur

Indien de weersomstandigheden niet veranderen gaat a.s. zaterdag de slipjacht weer door. 

Weer slipjacht in en rondom Beltrum, Avest en Lintvelde. Beagles en ruiters verzamelen bij de start op het Mariaplein. Foto: Lars Smook

Beagles en ruiters jagen door Beltrum.

Nog voor de start van de Beltrumse slipjacht staat de meute Kerry Beagles te popelen op het Mariaplein. Door de slechte weersomstandigheden kon er de laatste jaren geen slipjacht worden gehouden. En dat betekent voor de jachthonden het missen van vele conditietrainingen.

Dankzij het zachte weer van afgelopen tijd, kan er zaterdag middag rondom Beltrum weer een jacht worden uitgezet. De slipjacht, waarbij ruiters te paard vergezeld van de jachthonden een vooraf uitgezet reukspoor volgen. De route gaat via de Mölleweg en door de buurtschappen van Avest en Lintvelde. Er zal een pauze zijn op het grasveld achter loonbedrijf Bleumink. Verder gaat de slipjacht naar Stroet bij de Waterdijk. Hier zal de Slinge worden overgestoken. Vandaaruit vervolgt men de weg weer naar Beltrum. Beltrum dat weer in sfeer staat van Survival van a.s. zondag.

Wat is de slipjacht
De honden werken een reukspoor uit, dat vooraf is getrokken. Een slip bestaat uit een aantal lappen waarop geurstof wordt gesprenkeld. Vandaar de termen slipspoor en slipjacht. Met dat slip wordt door de sliptrekker een spoor (scent) getrokken, waarbij zoveel mogelijk de gedragingen van de vos worden geïmiteerd. Door het leggen van lussen en haken krijgen de honden puzzels voorgeschoteld, die ze zelf moeten oplossen. De honden jagen dus feitelijk op ‘niets’.

Een slipjacht begint met de ‘meet’, de presentatie van de meute aan de jachtruiters en andere geïnteresseerden. Na de ‘stirrup cup’ (een welkomstdrankje dat te paard wordt genuttigd) begint de slipjacht.  die meestal uit drie runs bestaat van circa zes kilometer lengte per run. Na iedere run volgt een rustpauze voor hond en paard, waarna men verder trekt naar de volgende run. Aan het eind van iedere slipjacht is de ‘kill’, hier krijgt de meute een koeienpens als substituut voor de bejaagde ‘prooi’.