Bennie en Monique Weiden voor hun boerderij aan de Schuurmansweg in Beltrum. Foto: Theo Huijskes

Dinsdag 19 juni 2018
Info: Achterhoek nieuws Berkelland Eibergen – Neede

Opening Zorgboerderij De Weiden Dagbesteding voor jongeren en jongvolwassenen
Door Theo Huijskes

BELTRUM – Burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland zal op zaterdag 30 juni Zorgboerderij De Weiden officieel openen. Het gaat hier om de boerderij van Bennie en Monique Weiden, gevestigd op het adres Schuumansweg 6 in Beltrum. Een idyllisch gelegen onderneming, die inmiddels al een multifunctionele bestemming kent, maar die in de vorm van een uit actieve dagbesteding bestaande zorgboerderij ook een bestemming gaat krijgen voor met name jongeren en jongvolwassenen. Naast de opening, in de vorm van het hijsen van ‘De Weiden-vlag’ door de burgervader van Berkelland, is er tevens gekozen voor een open dag, zodat belangstellenden van jong tot oud gedurende de gehele dag de gelegenheid krijgen om een kijkje te nemen in en rond de boerderij.
Monique Weiden geeft aan dat hiermee een grote wens in vervulling gaat. “Vanaf het moment dat wij hier zijn komen wonen, hebben wij altijd het voornemen gehad om op deze plek iets in de vorm van educatie op te pakken. En nu inmiddels acht jaar later is het dan zover.” Bennie en Monique waren laatste lijk woonachtig in Weerselo. Eerstgenoemde, in Weerselo geboren, en de van Limburgse afkomst zijnde Monique leerden elkaar in 2009 kennen. Bennie beheerde een boerderij in Weerselo en Monique runde een trimsalon voor honden in Deventer. “Vanwege de aanleg van een rondweg werd ik min of meer gedwongen om de boerderij te verkopen” vertelt Bennie. “Vervolgens kwam deze boerderij te koop te staan en hebben wij toegehapt. In onze ogen een mooie, regionaal centrale plek om onze ideeën in de praktijk werkelijkheid te laten worden.”
Plannen voor een zorgboerderij
Monique Weiden haast zich om te melden dat de melkveehouderij het belangrijkste onderdeel van het bedrijf blijft. Daarna volgt het onderdeel Educatie- en logeerboerderij,, waaraan dus nu de Zorgboerderij als derde onderdeel wordt toegevoegd. “In onze uitnodiging voor de opening hebben wij in het verlengde daarvan voor een aftrap gekozen met de woorden: ‘De Weiden coachen met paardenkracht,’ een mooie tooi die we in kunnen zetten bij de begeleiding van jongeren’. In de periode 2011-2012 zijn we met de educatie begonnen. Dat in eerste instantie met B&B, rondleidingen, alsmede de organisatie van kinderfeestjes. Allemaal activiteiten waarbij niet alleen de mens maar ook het dier en dat allemaal te midden van de natuur centraal staat. Een en ander ging voortvarend, hetgeen tot ge- volg had dat wij na de nodige oriëntatie eind vorig jaar het idee van een zorgboerderij hebben opgepakt. Maar een en ander daadwerkelijk regelen, lukt natuurlijk niet van de een op de andere dag” geeft ze aan. “Ondanks dat wij geen instellingsbedrijf willen zijn, is er hiervoor vanzelfsprekend wel een keurmerk nodig. Dit laatste alleen al om mee te kunnen doen aan aanbestedingen. Al met al redenen om te kiezen voor een rustige start om vervolgens onze doelstellingen niet alleen uit te werken, maar om deze ook naar onze hand te zetten. Ik ben er helemaal van overtuigd dat dit gaat lukken.”

De Weiden Streekmarkt
Naast de officiële opening en de Open Dag op 30 juni, staat er twee weken later op zondag 12 augustus De Weiden Streekmarkt op het programma, waarvoor zich twintig standhouders hebben aangemeld. Het gaat hier om een activiteit die onder de vlag van de Werkgroep Toerisme in Beltrum wordt georganiseerd. Ook hier kijken Bennie en Monique Weiden reikhalzend naar uit. “Los van het gegeven dat onze van veel markten thuis zijnde boerderij in enkele weken tijds twee keer in de schijnwerpers wordt gezet, willen wij er dan ook een gezellige, kleinschalige Streek-markt van maken, waarbij ieder-een het naar zijn of haar zin heeft. Wij zijn types die niet houden van moeilijk doen en al helemaal niet openstaan voor problemen. Laten we het daarom gezellig maken en houden en dat niet alleen op 30 juni en 12 augustus, maar op ieder moment van en in ons leven. Daarom zeggen wij ook: Iedereen is hier welkom.”

Beltrumse boerderij als ideale plek voor een nieuwe start
BELTRUM – Al jaren was het een droom van Bennie en Monique Weiden om het leven van probleemjongeren een positieve draai te geven. De droom kwam uit: melkveebedrijf De Weiden is voortaan ook zorgboerderij.

Yildiz Huinink 28-06-18, 06:57
37 info: dagblad Tubantia

Kinderen vanaf een jaar of 16 en jongvolwassenen met (gedrags)problemen die met politie in aanraking zijn geweest en een Halt-maatregel of (jeugd)reclassering opgelegd hebben gekregen: het is niet de gemakkelijkste doelgroep waar ze zich op richten, geeft Monique Weiden (51) toe.

Passie
Maar ze lacht erbij. „Dat realiseren we ons terdege. Maar het wel de groep waar onze passie ligt. Het geeft mij juist energie. Bovendien hebben we, in overleg met de gemeente, goed rondgekeken naar wat er al geboden wordt door zorgboerderijen in deze omgeving. Voor deze jongeren bleek er duidelijk behoefte aan meer kleinschalige dagbestedingsplekken waar ze de draad weer op kunnen pakken.”

Gemengd bedrijf
Acht jaar geleden kwamen Monique en Bennie Weiden vanuit Twente naar de Achterhoek. Bennie runde tot die tijd een gemengd bedrijf in Weerselo, maar liet zich uitkopen en samen stuitten de twee op de boerderij aan de Schuurmansweg in het buitengebied van Beltrum. „Een prachtige plek en een boerderij waar we niet al te veel aan hoefden te doen”, verklaart Monique.

Poedel
Voordat ze Bennie leerde kennen, runde ze vijftien jaar haar eigen hondentrimsalon in Deventer. Met een lach: „Vandaar dat er hier een poedel op het erf rondloopt – die zie je normaal niet snel op een boerderij. Maar je kunt ze zo mooi trimmen, snap je?”

Scharrelvarkens
Het echtpaar ging alleen met vijftig (zelf gefokte) melkkoeien verder in Beltrum en zette al snel allerlei nevenactiviteiten op. Zo kwam er een bed and breakfast en werd De Weiden een educatieboerderij. Er kwamen andere dieren bij: geiten, alpaca’s, pony’s, kippen, vogels en een paar scharrelvarkens. „We zijn aangesloten bij de Stichting Boerderijschool. Kinderen uit groep 7 en 8 kunnen bij ons meerdere dagdelen meedraaien en het boerenleven leren kennen.”

Er is een kloof tussen boer en burger en de agrarische sector staat geregeld in een negatief daglicht

Monique Weiden
Ook verzorgt het stel kinderfeestjes en rondleidingen. Geweldig leuk, vindt Monique. „Maar ook belangrijk. Er is een kloof tussen boer en burger en de agrarische sector staat geregeld in een negatief daglicht. Door mensen te laten meemaken hoe we melken, hoe keihard we werken en wat voor topprestaties die koeien leveren, verandert dat beeld wel. Hoewel een enkeling wel zegt dat het hier stinkt.” Een schaterlach.

Varken in de vriezer
En ja, dan vertelt de boerin ook eerlijk dat een varken na een jaar of twee in de vriezer belandt. „Sommige gasten zijn totaal verbouwereerd als ik dat zeg. Maar ik ga er niet omheen draaien. Die varkens hebben bovendien een superleven gehad en ik weet precies wat ze gegeten hebben.”

Kiloknallers
Bennie knikt en mompelt: „Er is veel commentaar op de kiloknallers in de supermarkten, maar uiteindelijk willen de meeste mensen toch echt niet meer geld uitgeven aan een stukje vlees, waardoor dieren een beter leven hebben.”

Klik
Vanaf nu komt er de zorgboerderij bij, iets waar Monique Weiden enorm haar schouders onder heeft gezet. Volgende week is er een kennismakingsgesprek met een eerste kandidaat. „Er moet een klik zijn”, zegt de Beltrumse, die eerder pleegouder was voor instelling Jarabee.

Structuur
Juist deze doelgroep vindt het moeilijk een dagritme te vinden en vast te houden, is de ervaring van het boerenechtpaar. Daarom willen ze structuur bieden door vertrouwde dagelijkse werkzaamheden.

Samen proberen we een passende, zinvolle daginvul­ling te vinden

Monique Weiden
„Samen proberen we een passende, zinvolle daginvulling te vinden”, zegt Monique. „Dat kan zijn stallen uitmesten, dieren hooi en water geven, geiten borstelen en hun klauwtjes bekappen, met de pony’s wandelen en eventueel rijden. Of helpen met het groenten oogsten, zaaien en bewerken. Maar ook samen koken, jam maken of honing slingeren. Bovendien kun je op ons bedrijf een trekkerrijbewijs en een diploma halen voor melken.”

Niet altijd leuk
En nee, werk hoeft natuurlijk niet altijd leuk te zijn, zegt ze. „Ook dat zullen ze moeten leren. Sommige dingen moeten nou eenmaal gebeuren, ook al is het vies, nat of koud buiten.”

Zorgboerderij De Weiden wordt zaterdag 30 juni om 11.00 uur officieel geopend door burgemeester Joost van Oostrum.