Boet Leemreize gaat zondag met VIOS Beltrum op bezoek bij Hector Foto: Frans Nikkels. Info: Tubantia

VRIJWEL ALLE SPELERS BIJ DE VOETBALCLUB KOMEN DOOR VANUIT DE EIGEN JEUGD 100 procent Beltrums, dat is VIOS
VIOS Beltrum doet steevast mee in de subtop van de vierde klasse en het doel is dit jaar niet anders.

De start was alvast prima, met een 4-0 overwinning op Reünie.

Een enkel uitstapje naar de derde klasse was er voor VIOS Beltrum in het seizoen 2018-2019. Via de nacompetitie degradeerde de ploeg direct weer. Boet Leemreize (27) was er toen ook al bij, maar eigenlijk geldt dat voor het grootste deel van de selectie. Want sportpark De Sonders is het tegenovergestelde van een duiventil. Vrijwel alle spelers komen door vanuit de eigen jeugd en sluiten ook hun carrière af in Beltrum. Een speler van buiten het dorp is een zeldzaamheid.
Aan dat ene seizoen in de derde klasse denkt Leemreize nog wel eens terug. “We waren toen goed gestart en stonden halverwege onderin de middenmoot, maar onze selectie was toen net niet breed genoeg. Daardoor kwamen we wat tekort.”
Ten opzichte van dat jaar is de selectie gegroeid, vindt Leemreize. “De laatste jaren is er veel jeugd doorgestroomd. We hebben een heel mooie mix van spelers van 18 tot en met 33 jaar. Daarom zijn we wel sterker geworden. Maar of we nu wel klaar zijn voor de derde klasse, dat vind ik lastig te zeggen. Laatst speelden we in de beker tegen Lochem, een derdeklasser. We konden in de eerste helft prima meekomen, maar we verliezen uiteindelijk wel met 3-0.”

Hechte groep
Het geringe verloop binnen de selectie is volgens Leemreize een belangrijke kracht van VIOS. “Het zijn allemaal jongens uit Beltrum. Een vriendenteam wil ik het niet noemen, maar we vormen wel een hechte groep.”
Met Jurgen Wiegerinck beschikt VIOS over één speler die wel ervaring heeft in een ander kleur shirt en op een hoger niveau. Hij stond jarenlang in de spits bij Longa’30, maar is alweer een tijd terug in ‘zijn’ Beltrum. De ervaren aanvaller is belangrijk geweest voor het team de laatste jaren. “Je merkt aan hem dat hij op een hoger niveau heeft gespeeld. In het eerste seizoen dat hij terug was promoveerden we ook direct. Hij was heel belangrijk toen. Inmiddels hebben we met Bouke Ratering er een goede jonge spits bij en die twee zijn aardig aan elkaar gewaagd. We zijn nu niet meer zo afhankelijk van Jurgen als een paar jaar terug.”
Door twee verloren coronaseizoenen heeft VIOS nog geen kans gehad om het verloren terrein terug te winnen. Dit seizoen doet de club een nieuwe gooi naar een plek bij de eerste vijf En de start is veelbelovend, met een ruime zege op buurman Reünie.

Boven verwachting
“Dat was boven alle verwachtingen”, zegt Leemreize. “We hebben de laatste jaren nooit gewonnen van Reunie. Maar we moeten het zondag tegen Hector wel een vervolg geven, anders is dat allemaal voor niks geweest.” Leemreize weet in ieder geval dat VIOS de steun van het hele dorp heeft. Met negen mannenteams en vijf vrouwenteams is duidelijk dat het drieduizend inwoners tellende dorp een hecht verenigingsleven kent. “De voetbalclub staat midden in het dorp. Van bijna ieder gezin lopen hier wel mensen rond en heel veel mensen doen ook iets voor de club”, aldus Leemreize. “Ook op zondagen is het hartstikke druk, en het is mooi om daar deel vanuit te maken.