Beltrum herdenkt ’tijdperk Grobbee’

Het is een feestje met een dubbel gevoel. Van dankbaarheid en saamhorigheid, maar ook van het gemis van de begin vorig jaar overleden, populaire oud-huisarts.

..35 jaar geleden stonden we hier ook”, zegt Martin Bouwmeesters van Stichting Oud Beltrum. „Toen voor dit gebouwtje, waarin de geredde stoommachine van de zuivelfabriek een plek kreeg. Nu ter herinnering aan dokter Grobbee die de reddingsactie voor de stoommachine was begonnen.”

In de muur van ‘’zijn’’ Witte olifant is een bronzen plaquette onthuld, ontworpen door Anouk de Groot

Henk en Mia Grobbee-Bakker vestigden zich in 1959 in Beltrum.

De Beltrumers kenden tot dan geen eigen huisarts; ze waren aangewezen op huisartsen in de omringende plaatsen Borculo, Groenlo en Zieuwent. Wel was er sinds 1925 ‘ziekenzorg’ in het Gerardus Majella Gesticht, door de zusters van Julie Postel.

Zo legendarisch als zuster Femia Hulsmeijer werd, zo werd dokter Henk Grobbee dat als eerste huisarts. Bij de onthulling van de plaquette staat prominent een ‘lelijke Eend’ opgesteld: de deux-chevaux waarin Grobbee visites reed, kreeg plaatselijk overal  voorrang. In eerste instantie vond Grobbee ruimte bij kruidenier Theo Ribbers, daarna organiseerde Hendrik te Woerd een barak in de Noordoostpolder die naar Beltrum werd gehaald om als eerste huisartsenpraktijk te dienen. Later zou aan de Haarstraat het huidige ‘doktershuis’ met praktijk worden gebouwd. Daar houdt tegenwoordig Grobbee’s opvolger Hans de Vette praktijk. Onder de Grobbees kwam er in Beltrum een Wit Gele Kruisgebouw; Mia Grobbee-Bakker begon het consultatiebureau. De Hassinkhof kreeg vorm als ouderen-woon-zorginstelling. Henk Grobbee leidde EHBO-cursussen: ‘zorg’ kreeg een extra dimensie. Door Joop Abbink verzamelde foto’s van onder meer enkele decennia leven in woonzorgcentrum Hassinkhof getuigen daarvan tegenover het Mariaplein op een gelegenheids-ten-toonstelling in zalencentrum Dute over ‘zorg in Beltrum’. „Dokter Grobbee bracht schwung en openheid”, vat Martin Bouwmeesters samen. Want de interesses van de Grobbees hielden niet op bij de gezondheidszorg. De huisarts interesseerde zich ook voor de historie en werd zodoende oprichter en eerste voorzitter van Stichting Oud Beltrum. „We missen hem in ons midden, maar onze gemeenschap is mede dankzij hem extra gaan leven.

Peter Zandee.  Bron:  Achterhoek-Tubantia.

— Martin Bouwmeesters