Jozefien Geerdinck 25 jaar bij Hobbyclub Palet
ma 24 apr 2017, 9:11

BELTRUM – “Ik had de opdracht gekregen om iets lekkers bij de koffie te halen en dat heb ik gedaan, maar als ik dit geweten had, dan had ik er slagroom bij gehaald.” Een lachende Jozefien Geerdinck donderdagavond in het Jeugdhuske, het onderkomen van Stichting Jongerenwerk Beltrum (SJB), als ze koffie serveert met een appelpunt. de traktatie is ter gelegenheid van de afsluiting van wederom een seizoen Hobbyclub Palet. Jozefien heeft het door dat er iets staat te gebeuren omtrent haar persoontje, als uw verslaggever binnen komt lopen.

Door Henri Walterbos

“Ik kwam Maarten vanmiddag al lachend in Groenlo tegen bij bloemist Weenink in de winkel. Hij vroeg al of ik de bloemen mooi vond.” Maarten te Braak lacht en neemt na enkele kopjes koffie en een flesje bier in een gezellige sfeer met alle vrijwilligers van de hobbyclub het woord. Hij richt zich namens SJB tot Jozefien die deze avond haar 25e seizoen hobbyclub afsluit. “We hebben al stil gestaan bij het jubileum van René te Bogt die er al veertig jaar bij is, maar ook van jou is een mooi jubileum,” kijkt Maarten in de richting Jozefien. “Vijfentwintig jaar is best iets om bij stil te staan. Menig kind is groot geworden met de kunsten van Jozefien, kunnen we gerust stellen. De kinderen van de kinderen van toen komen nu inmiddels al naar de hobbyclub toe. Ook zorg jij wel eens voor materiaal waar de kinderen mee knutselen kunnen. Jullie zijn thuis aan het verbouwen geweest en bewaren alweer materialen die we bij de hobbyclub goed kunnen gebruiken. Ook op de technische ondersteuning van echtgenoot-lief kunnen we altijd rekenen. Namens het SJB enorm bedankt voor vijfentwintig jaar super inzet. Daar we erg blij mee. Vandaar dit aardigheidje, dat je vanmiddag trouwens al gezien hebt.” Een mooie ruiker, een waardebon en applaus vallen haar ten deel.

Gebrek aan vrijwilligers
Jozefien trad toe tot het team van vrijwilligers voor de hobbyclub toen er gebrek aan vrijwilligers was. Het werd haar ‘gemakkelijk’ gemaakt aangezien haar beide dochters zelf al trouwe leden van de hobbyclub waren. Mag de loot aan de SJB-boom zich nog steeds in een warme belangstelling verheugen, in hoogtijdagen kwamen liefst 30 kinderen naar de hobbyclub. De werkjes die de kinderen maken verschillen niet heel erg veel van vroeger jaren, zo ervaren de vrijwilligers gezamenlijk. “In de beginjaren maakten de kinderen van die kleine pompoentjes. De laatste jaren zie je dat minder. Verder blijft het gewoon het zelfde,” aldus Jozefien die het niet als verrassend ervaart dat de Beltrumse hobbyclub nog steeds in stand blijft in het computertijdperk. “Het samen knutselen, het elkaar helpen vinden de kinderen leuk. Het gaat vooral van mond tot mond. De kinderen vertellen het tegen elkaar hoe leuk het is. Dan komen er vanzelf kinderen bij,” zo ervaart Jozefien nog steeds. “Het voordeel is dat het niet verplicht is om te komen. Het is deels vrijblijvend. Er wordt niet in het voren betaald zodat ze zich verplicht voelen, of verplicht moeten gaan van de ouders, maar ze betalen gewoon één euro per keer,” vult René ter Bogt aan.

Andere dingen
Verschil van beleving bij de kinderen is er niet volgens de beide nestoren. “De kinderen van nu vinden de knutselactiviteiten net zo leuk als de kinderen van twintig jaar geleden, al doen we deels andere dingen,” weet Jozefien. “De kinderen van jaren geleden kenden het maken van die kleine pompoentjes omdat ze dat thuis ook deden, maar het werken met glasplaten deden ze vroeger nooit. Dat doen we nu wel. Onder een glasplaat leg je dan een tekening en teken je daar met een loodstift overheen. Dan leg je hem vervolgens een week weg en ga je hem daarna inkleuren met speciale glasverf. Als je die werkjes dan tegen het raam zet dan schijnt dat prachtig door.”

Goed voor elkaar
De vrijwilligers zijn trots op ‘hun aller’ hobbyclub. “Het mooie is dat we het materiaal goed voor elkaar hebben en er is goede begeleiding bij. Er is alle tijd voor de kinderen. Dat spreekt kinderen ook aan.” “Het leuke is dat meisjes net zo graag knutselen als jongens dat doen,” gaat Maarten verder. “En ze zijn soms nog handiger ook,” weet René. “Klopt,” zegt Jozefien. “Als je ziet hoe secuur meisjes figuurzagen. Dat is prachtig.” “Ook de motoriek is beter bij meisjes dan bij jongens al wordt dat later wel beter,” zo ziet René weer. “Jongens zijn over het algemeen niet zo geduldig en zijn sneller afgeleid,” weet Paul Hemmink, conciërge van de Sterrenboogschool, waar de Hobbyclub Palet gevestigd is. “Op school wordt bijna niet meer geknutseld. Daar ontbreekt de tijd voor,” aldus Paul die vanwege zijn sleutelfunctie eveneens door Maarten te Braak bedankt wordt met een bierpakket.