Duurzaam Beltrum

HARTELIJK WELKOM OP DE WEBSITE VAN DUURZAAM BELTRUM

  • Het bestuur van de nieuwe energiecooperatie in Beltrum bijeen bij de notaris. Van linksaf: Jos Baak, Patrick Ballast, Ronny te Plate, Arjen Heutinck, Sjaak Klein Gunnewiek en Stan Kok alsmede notaris Reurdink.
    Het bestuur van de nieuwe energiecooperatie in Beltrum bijeen bij de notaris. Van linksaf: Jos Baak, Patrick Ballast, Ronny te Plate, Arjen Heutinck, Sjaak Klein Gunnewiek en Stan Kok alsmede notaris Reurdink. 
BELTRUM – De Beltrumse Energiecoöperatie De ZONders U.A. is eind vorige week opgericht. Daarmee komt de uitvoering van twee collectieve zonnedaken op sporthal De Sonders aan de Avesterweg en bij bouwbedrijf Hoffman aan de Meester Nelissenstraat dichtbij.

In totaal hebben zich circa zestig personen aangemeld voor het postcoderoosproject. Zij hebben samen maar liefst 765 zonnepanelen aangeschaft. Beide daken komen als gevolg van deze overweldigende belangstelling vol met zonnepanelen te liggen.

Aanbesteding
De komende weken wordt er door het coöperatiebestuur en een aantal deelnemers in overleg met de dakeigenaren gewerkt aan het bestek voor de aanbesteding van het Beltrumse project. Nadat de leverancier is geselecteerd, wordt er naar gestreefd om eind april de zonnepanelen te hebben geplaatst.

0686

image-6223992

Voor de aanleg van zonnepanelen op het dak van de sporthal De Sonders gaat Duurzaam Beltrum samenwerken met nutsbedrijf de AGEM.

In Beltrum moet zoiets altijd op gang komen, maar onze werkgroep denkt dat het gaat lukken
Voor de uitvoering van een collectief zonnedak op de sporthal De Sonders aan de Avesterweg heeft de werkgroep Duurzaam Beltrum een intentieovereenkomst getekend met de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij (AGEM), de aanjager van de duurzame energieproductie in de Achterhoek. De AGEM gaat nu het project begeleiden. Het maakt een businesscase en verricht een onderzoek naar de koppeling met het elektriciteitsnet.

,,We gaan er vanuit dat de aanleg van het zonnedak begin volgend jaar plaats heeft”, zegt woordvoerder Sjaak Klein Gunnewiek van de werkgroep. ,,Er is gekozen voor de AGEM, omdat dit nutsbedrijf al veel samenwerkt met de gemeente en dus een goede naam bezit in het raadhuis. Voor ons is dat wel belangrijk, omdat we ook nog subsidie moeten aanvragen bij de gemeente. Onder andere voor dit project, maar ook voor andere plannen die we in de toekomst willen uitvoeren.”

Mooi voorbeeld
De Berkellandse politiek kent Duurzaam Beltrum overigens al.,,Als werkgroep verzorgden we eerder een presentatie bij de introcuctie van het gemeentelijke energieneutraalproject dat moet leiden tot minder gebruik van stroom en gas. Meerdere raadsleden reageerden destijds na onze toelichting: ‘Beltrum is een mooi voorbeeld van hoe het moet’. Het doet je toch goed om dat als werkgroep te horen.”

Duurzaam Beltrum is afhankelijk van gemeentelijke subsidie, omdat er voor het uitwerken van alle plannen expertise van buitenaf nodig is. Klein Gunnewiek: ,,We zijn met onze werkgroep begonnen, omdat we bijna allemaal een studie op milieugebied gevolgd hebben. Maar we doen alles in onze vrije tijd. Dan kun je gewoonweg niet zonder hulp van deskundigen. Daarom werken we samen met de AGEM. Het alternatief zou zijn om alles zelf uit te zoeken, maar dat zou wel heel erg veel tijd gaan vergen.”

13445234_565154740336152_1292885689836070365_n

Duurzaam
Duurzaam Beltrum, een onderdeel van het dorpsorgaan de Raad van Overleg, voerde eerder gesprekken over het initiatief met de gemeente Berkelland (als eigenaresse van de sporthal) en de Sportcentrale VIOS (de federatie die onder meer de sportaccommodaties in het kerkdorp beheert, zoals de sporthal). De gemeente en de sportcentrale hebben inmiddels groen licht gegeven voor de plaatsing van het zonnedak op De Sonders. Bij voldoende interesse kunnen er maximaal 400 zonnepanelen gelegd worden.

De zegsman: ,,We hopen dat we dat aantal van 400 halen. Dat lukt al als er zich vijftig mensen aanmelden die elk tien certificaten kopen. Als er slechts 300 panelen mogelijk zijn, dan wordt het tarief voor deze groene stroom natuurlijk duurder en zijn de uitkeringen ook minder gunstig. Maar daar gaan we vooralsnog niet vanuit. We rekenen erop dat we die 400 binnenslepen, ook al zal dat ongetwijfeld hard werken worden.”

Aparte organisatie
Verantwoordelijk voor het collectieve zonnedak wordt een coöperatie, die nog opgericht moeten worden.,,Dat wordt een aparte organisatie buiten Duurzaam Beltrum om”, meldt Klein Gunnewiek. “We zijn nu aan het bekijken hoe de coöperatie opgezet wordt en wie er zitting in zullen nemen. Maar snel na de vakantieperiode moet alles wel rond zijn, omdat het project dan handen en voeten krijgt.”

Inwoners van (Voor-)Beltrum en het buitengebied krijgen bij dit samenwerkingsverband de gelegenheid certificaten van de zonnepanelen aan te schaffen. De verwachting luidt dat zo’n document 250 tot 300 euro gaat kosten. De initiatiefnemers en de AGEM baseren zich daarbij op eerdere projecten in de Achterhoek. Hoeveel precies betaalt dient te worden voor een certificaat wordt bekendgemaakt tijdens de eerste informatieve avond op woensdag 21 september. Deze inloopbijeenkomst wordt dan vanaf 20.00 uur gehouden bij zaal Dute aan de Meester Nelissenstraat. Vanaf dat moment is het voor de dorpsbewoners mogelijk om zich als deelnemer aan het project aan te melden. Klein Gunnewiek:,,In Beltrum moet zoiets altijd even op gang komen, maar we hebben als werkgroep de indruk dat het wel gaat lukken.”

Terugverdienen
Wie een certificaat afneemt, die ontvangt over een periode van vijftien jaar een belastingvoordeel van ruim 12 cent per kilowattuur van de door zijn of haar zonnepaneel opgewekte elektriciteit. Dit wordt verrekend op de eigen energierekening. Prognoses wijzen uit dat de investering in een zonnepaneel binnen ongeveer acht jaar terug te verdienen is.

Er zijn volgens de werkgroep meerdere redenen waarom inwoners van Beltrum kunnen meedoen aan het project voor het collectieve zonnedak op de sporthal. Zo zijn er dorpelingen die graag zonne-energie willen, maar tegelijkertijd weten dat het dak van hun eigen huis of bedrijf daarvoor niet geschikt is. Het kan ook zo zijn dat iemand de investering in zonnepanelen op de eigen woning of onderneming te hoog vindt uitpakken. Deze doelgroep hoeft voor het sporthalproject veel minder geld uit te geven. Het is immers al mogelijk om deel te nemen door 250 à 300 euro bij te dragen.

Zonnedak
Het collectieve zonnedak biedt verder de kans om spaargeld te investeren in een duurzaam project met een goed rendement, dat sowieso vele malen hoger is dan wat er aan rente binnenkomt op de spaarrekening. Verder is er een categorie dorpsbewoners die op deze manier wil meehelpen aan het ontwikkelen van duurzame projecten in Beltrum.

Duurzaam Beltrum heeft een eigen website. http://duurzaambeltrum.nl/

 

0627

Bekijk hier de eerste uitgave van ’t Groene Belletje

0668 

Agem Achterhoekse Energie Maatschappij klik hier om naar de website te gaan.

Ook voor levering van duurzame energie gas en elektriciteit (uit de Achterhoek)

MISSIE / VISIE

AGEM werkt aan een energieneutrale Achterhoek. Dat betekent dat we evenveel stroom en warmte willen produceren in de regio als we verbruiken, met onze woningen, gebouwen, industrieën en dergelijke. We nemen als regio verantwoordelijkheid voor onze eigen energiebehoefte.

We stimuleren daarmee de lokale economie, kunnen zelf bepalen hoe we investeren in toekomstige energieproductie en plukken er ook de vruchten van. We organiseren het als Achterhoek met elkaar, er ontstaat daardoor een band tussen aanbieder en afnemer. We houden het persoonlijk en dichtbij.

We worden zo minder afhankelijk van grote buitenlandse spelers zoals Nuon/Vattenfall (Zweden), de olie uit het Midden-Oosten of het gas uit Rusland. De fossiele energiebronnen zitten namelijk maar in een beperkt aantal landen in de grond. Wij zijn daardoor afhankelijk van de plaatselijke politieke situatie en het vervoer over grote afstand. Bovendien brengt het verbranden van fossiele brandstoffen CO2 in de atmosfeer waardoor de aarde opwarmt.

We willen een gezonde leefomgeving voor nu en voor later, zowel lokaal als in de rest van de wereld. De energie die we verbruiken moeten we daarvoor op een duurzame manier opwekken. Dat doen we met wind, zon en biomassa. Niet met waterkrachtcertificaten uit Scandinavië en niet met de bijstook van hout in kolencentrales. Wel vergt dit in eerste instantie vaak grotere investeringen dan het verstoken van fossiele brandstoffen. Deze investeringen worden daarna ruimschoots terugverdiend omdat de jaarlijkse kosten en de milieubelasting juist erg laag zijn.

Als leverancier van energie zorgt AGEM er voor dat de lokaal opgewekte energie bij de Achterhoekers en de Achterhoekse organisaties en bedrijven terecht komt. In combinatie met de energielevering kunnen ook extra diensten worden aangeboden zoals het afbetalen van isolatie via de energierekening, zodat meer mensen energie kunnen gaan besparen. Op langere termijn is het belangrijkste doel dat er lokaal veel groene energie wordt opgewekt, dus AGEM zal de ontwikkeling daarvan actief stimuleren.

WIE ZIJN AGEM

AGEM werkt aan een energieneutrale Achterhoek. Dat betekent dat we evenveel stroom en warmte willen produceren in de regio als we verbruiken, met onze woningen, gebouwen, industrieën en dergelijke. We nemen als regio verantwoordelijkheid voor onze eigen energiebehoefte.

We stimuleren daarmee de lokale economie, kunnen zelf bepalen hoe we investeren in toekomstige energieproductie en plukken er ook de vruchten van. We organiseren het als Achterhoek met elkaar, er ontstaat daardoor een band tussen aanbieder en afnemer. We houden het persoonlijk en dichtbij.

De Coöperatieve Achterhoekse Groene Energiemaatschappij AGEM U.A. heeft de acht gemeenten uit de Regio Achterhoek als leden. Deze acht gemeenten zijn:

Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doetinchem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Winterswijk
AGEM is één van de resultaten van het programma Achterhoek Agenda 2020.

AGEM stimuleert projecten voor groene energie, zoals een plaatselijk zonnepark of zonnedak, waar particulieren en bedrijven lid en eigenaar van kunnen worden. Particulieren en bedrijven kunnen overstappen op AGEM voor de afname van elektriciteit en gas.

 

AGENDA

jul
22
za
19:30 De Zonnebloem luchtballon zal bi...
De Zonnebloem luchtballon zal bi...
jul 22 @ 19:30
De Zonnebloem Beltrum  Zaterdag 22 juli is het dan zover! De Zonnebloem luchtballon zal bij goed weer opstijgen vanaf het weiland aan de Avesterweg (kermisterrein Beltrum). Fingers crossed dat deze happening door mag gaan. Rondom[...]
jul
27
do
19:00 Zomeravondfietstocht vertrek 19....
Zomeravondfietstocht vertrek 19....
jul 27 @ 19:00
Zomeravondfietstocht. Elke donderdagavond, iedereen van harte welkom. Samen uit samen thuis
aug
2
wo
14:00 Woe. Inloopmiddag senioren in: ...
Woe. Inloopmiddag senioren in: ...
aug 2 @ 14:00 – 17:00
Inloopmiddag senioren in Woonzorgcentrum De Hassinkhof. Iedereen van harte welkom
aug
3
do
19:00 Zomeravondfietstocht vertrek 19....
Zomeravondfietstocht vertrek 19....
aug 3 @ 19:00
Zomeravondfietstocht. Elke donderdagavond, iedereen van harte welkom. Samen uit samen thuis
aug
5
za
10:00 Maandelijkse inzameling voor de ...
Maandelijkse inzameling voor de ...
aug 5 @ 10:00 – aug 6 @ 12:00
Maandelijkse inzameling voor de Voedselbank via de weekend vieringen in de R.K.Kerk Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming
Maandelijkse inzameling voor de Voedselbank De locatieraden van de Sint Paulusparochie willen u oproepen om elke maand te doneren voor de Voedselbank Oost Achterhoek. De Stichting Voedselbank Oost Achterhoek deelt wekelijks zo’n 300 voedselpakketten uit[...]