ANODE IS DE IDEALE PARTNER VOOR AGEM

AGEM komt niet voor in de lijstjes voor van groenste leveranciers. Hoe zit dat?
Justin Pagden van AGEM beantwoordt alle vragen.

Dat komt omdat AGEM officieel geen leverancier is. Om jezelf leverancier te mogen noemen heb je een vergunning nodig van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Deze instantie bewaakt onder andere de energiemarkt en heeft een lange reeks van voorwaarden waar een organisatie aan moet voldoen. Dat is een goede zaak, maar de aanvraagprocedure is niet eenvoudig. Het zou ons nu te veel tijd kosten om deze te doorlopen.

Waarom heeft AGEM dan geen vergunning, jullie leveren toch energie?

Formeel is AGEM dus geen leverancier maar wederverkoper. Bij de start van AGEM, ruim twee jaar geleden, hebben we beoordeeld of het de moeite was om zelf een leveringsvergunning aan te vragen of te opereren onder de vergunning van een ander. We hebben toen besloten om voor dat laatste te gaan. Daarbij is de keuze op Anode gevallen.

Waarom Anode, had dat ook een andere leverancier kunnen zijn?

We hebben meerdere leveranciers gesproken. Wij zochten uiteraard naar een partij die ons de beste dienstverlening en flexibiliteit voor onze Achterhoekse klanten kon bieden. Anode kwam naar voren als de partij die het beste bij onze wensen paste. Anode levert ons een aantal diensten, zoals de inkoop van energie op de handelsmarkten en een deel van de energieadministratie. Waar Anode vooral in uitblinkt is de vrijheid en flexibiliteit die wij onze klanten kunnen bieden. Wij bepalen zelf de marge, de klant betaalt op de rekening van AGEM, wij verzorgen al het klantcontact en kunnen de meeste vragen van klanten direct beantwoorden.

Is die energie duurzaam en komt die uit de Achterhoek?

Voor ons is verder heel belangrijk dat wij ervoor kunnen zorgen dat de stroom uit de Achterhoek komt door de lokale GVO’s te contracteren. En natuurlijk door steeds meer projecten voor opwekking van duurzame energie te bouwen. Dat is in onze vorige nieuwsbrief goed uitgelegd.

Ook bieden ze ons de mogelijkheid om de stap naar een eigen leveringsvergunning te zetten, want die wens is niet achter de horizon verdwenen. Binnen de huidige constructie kunnen we goed onze rol als aanjager van de energietransitie in de Achterhoek vervullen.

Maar Anode staat in de lijstjes niet aangeschreven als groene leverancier.

Dat klopt. De focus van Anode is het leveren van diensten in de energiemarkt. Zij kopen energie op de handelsmarkten voor veel verschillende partijen zoals zij dat doen voor ons. De stroom is een mix van alle energiebronnen, ze laten de afnemer vrij om daar GVO’s aan te koppelen. Niet al hun afnemers doen dat, wij uiteraard wel.

Deze werkwijze is voor ons geen belemmering om met Anode samen te werken. Hun dienst biedt ons juist de mogelijkheid ons doel te bereiken.

Overigens is Anode niet te vergelijken met bijvoorbeeld Nuon of Eneco. Deze leveranciers hebben ook eigen productiecapaciteit, zoals kolen- of gascentrales en windmolens. De investeringsbeslissingen van deze bedrijven hebben veel invloed op onze energievoorziening. Die invloed heeft Anode niet.

Waar zou AGEM staan in het duurzame energielijstje?

justin, pagden, anode, consumentenbond, duurzaam, leverancier, gvoOnze energie wordt 100% duurzaam opgewekt. Als wij zelfstandig zouden leveren dan zouden we dus bovenaan in het lijstje van de consumentenbond staan. Dat zou meteen het belangrijkste voordeel zijn van een eigen vergunning. Dat kun je jammer vinden, maar we prijzen ons gelukkig dat we de bijkomende zorgen niet hebben en ons kunnen richten op de energietransitie. Ik denk dat we als AGEM, op dit moment, met deze omvang, niet verder moeten willen reiken. Meer duurzame energie en een goede relatie met de klanten vinden wij veel belangrijker.