Agenda                    Klik op het + teken rechts, op het agendapunt, om meer info over het betreffende agendapunt te zien.

mrt
25
zo
Palmpasenoptocht door een aantal straten van Beltrum met Harmonie-orkest Concordia.
mrt 25 @ 10:30

Palmpasenoptocht in Beltrum

Op zondag 25 maart vanaf 10.30 uur is er een korte palmpasenviering in de Beltrumse kerk met medewerking van kinderen van basisschool ‘de Sterrenboog’.
De kinderen van groep 1 tot en met 4 maken op school een palmpasenstok.

Deze versierde stok nemen zij mee naar de kerk, zodat iedereen ze kan bewonderen.

Aansluitend is er een palmpasenoptocht door een aantal straten van Beltrum met Harmonie-orkest Concordia.

Iedereen is welkom in deze viering. Belangstellenden zijn ook welkom om naar de optocht te komen kijken

High tea concert, ochtend en middag. Zanggroep akkoord, waar: Ringweg 5,
mrt 25 @ 11:00 – 13:00

Zanggroep akkoord High tea concert

zondag, 25 maart 2018 locatie Ringweg 5

Omschrijving activiteit  High tea concert

Ochtend concert 11.00 uur tot 13.00 uur

Middag concert 14.30 uur tot 16.30 uur

Naam vereniging    Zanggroep akkoord

 

Zanggroep Akkoord, Ochtend 11.00u en Middag concert 14.30u
mrt 25 @ 11:00
zondag, 25 maart 2018
Aanvangstijd activiteit 11:00 uur
Omschrijving activiteit High tea concert
Ochtend concert 11.00 uur tot 13.00 uur
Middag concert 14.30 uur tot 16.30 uur
Naam vereniging Zanggroep Akkoord
Toneelgroep DOEK, uitvoering toneelstuk, ‘ Swinging Sixties’ Zaal Dute
mrt 25 @ 19:30

Een toneelspel met veel humor en een tikje drama ‘ Swinging Sixties’

Toneelgroep DOEK bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd met een extra uitdagend toneelstuk. Een humoristisch stuk met veel variatie in spelers, decor, en tijdgeest en met een tikje drama.

Schrijven, daar zit geen toekomst in!” Dat is althans wat Sjaak, de melkboer, denkt. Tot Sjaak’s grote verdriet wil zijn zoon schrijver worden – een kunstenaar! “Grote onzin!” zegt Sjaak. “Dokus moet gewoon melkboer worden, net zoals ik!”

De jaren ’60 zijn begonnen en de wereld staat op het punt om te veranderen. Dokus wil zich ontwikkelen als kunstenaar, maar krijgt thuis geen enkele kans. Vader en zoon groeien steeds verder uit elkaar, tot groot verdriet van moeder. Dokus durft niet voor zichzelf te kiezen. Totdat hij Loes ontmoet, een hippie. Hij besluit weg te lopen naar Amsterdam. De verwende burgemeestersdochter gaat met hem mee. Beide worden ze opgenomen in een hechte gemeenschap: de Provo’s.

Wandel met Dokus mee, door de jaren ’60 van de vorige eeuw, in een verhaal over het najagen van je dromen…

Kaarten zijn te koop voor de volgende speeldata, bij Zalencentrum Dute voor € 6.00
16 maart 2018 – 20.00 uur
17 maart 2018 – 20.00 uur
22 maart 2018 – 20.00 uur
24 maart 2018 – 20.00 uur
25 maart 2018 – 14.30 uur

De voorstelling speciaal voor
de SamenLeven/KBO staat gepland op:
19 maart 2018 – 19.30 uur
De zaal opent een half uur voor aanvang.

 

 

 

 

 

 

Foto: Frans Nikkels

D.O.E.K. Toneelgroep uit Beltrum: ‘Wij leggen de lat steeds hoger’  Bron: Achterhoek Tubantia: Alice Plekkenpol 
Amateurtoneel heeft vaak een ietwat stoffig imago. Zo niet in Beltrum. Daar spelen jongeren de sterren van de hemel, en zit er ook veel jeugd in de zaal. „Wij leggen de lat steeds hoger.”

Het went nooit. Zelfs na vele jaren ervaring brengt elke uitvoering een gezonde spanning met zich mee. „Maar sta ik eenmaal op dat podium, en heb ik mijn eerste zinnen uitgesproken, dan zit ik er meteen helemaal in.”

Typetje
Jelke te Loete is elf jaar een enthousiast lid van toneelgroep D.O.E.K. Eind maart speelt ze zes keer mee in de productie Swinging Sixties. „Het liefst vertolk ik een typetje. Achteraf had ik best beroepsactrice willen worden, want wie wil er nou geen filmster zijn? Tja, dan had ik een andere opleiding moeten kiezen”, zegt de brandmanager, werkzaam in marketing.

Dorian Scharenborg, al veertien jaar actief bij D.O.E.K., koestert die ambitie niet. „Als leerkracht van groep 1 kan ik mijn acteerbehoefte volop kwijt. Ik vind het al prachtig om de dorpsgenoten een mooie avond te bezorgen. Als de mensen in de zaal plezier hebben, heb ik dat ook en speel ik zelfs beter.”

Jelke te Loeke
De toneelgroep viert dit jaar het 25-jarig bestaan. D.O.E.K. kwam voort uit sportvereniging VIOS, en ging in 1993 zelfstandig verder. Dat verklaart meteen de naam: Doorgaan Op Eigen Kracht. Momenteel zijn er 25 leden, onder wie negen mannen tussen 25 en 65 jaar. „Een luxe, want al in 1995 hadden we zo weinig mannen dat we nauwelijks een toneelstuk konden opvoeren. Dat gaat nu veel gemakkelijker”, zegt Dorian.

Achter de schermen
In principe staan alle leden zo vaak mogelijk op de planken, voor zover zij dat willen. Er zijn namelijk ook leden die liever achter de schermen blijven, zich bezig houden met zaken als decorbouw, kostuums, grime, licht en geluid. Jelke: „We doen natuurlijk alles zelf.” Dat vergt veel van de spelers, verklaart ze. „De meesten van ons werken overdag. ’s Avonds sta je dan van acht tot elf uur op het toneel, maar wij beginnen natuurlijk al veel eerder met de grime en dergelijke. Eind maart wachten ons weer intensieve weken.”

Geen half werk
Beide dames constateren dat het erg goed gaat met D.O.E.K. Jonge leden melden zich spontaan, de zaal zit steeds voller en de kaartverkoop gaat als een tierelier. Een paar jaar geleden werd het aantal uitvoeringen uitgebreid tot zes, inclusief een avond voor senioren van de KBO. Voorts ligt de lat steeds hoger. „Met name de laatste jaren. Het heeft waarschijnlijk te maken met de goede regisseurs die wij al een tijd hebben, momenteel Marian Brockötter. En wij nemen het zelf heel serieus. Bij ons geen half werk”, stelt Dorian Scharenborg. „Bij zo’n stuk als Swinging Sixties letten we bijvoorbeeld erg op de aankleding. Die moet authentiek zijn, geen carnaval.” Ook Jelke te Loete is tevreden: „Ons niveau is goed. Dat willen wij vasthouden of zelfs iets verbeteren.”

Stukken lezen
De meeste leden van D.O.E.K. komen uit Beltrum of directe omgeving, en blijven vaak jaren lid. Als ze afhaken is dat doorgaans wegens tijdgebrek. Elk jaar wordt één stuk opgevoerd, en daar wordt bijna het hele seizoen naar toe gewerkt. Al in het voorjaar komt de leesclub bijeen om samen met de regisseur stukken te lezen. „Soms wel 40 of 50, tot we iets vinden dat ons aanspreekt. De regisseur heeft een grote stem in die keuze. Zelf hebben we voorkeur voor een stuk dat nog niet eerder in de regio te zien was. Af en toe een thriller, maar meestal iets met veel humor, een klucht of blijspel. Het publiek waardeert dat het meest.”

Het geeft altijd een kick als de toeschouwers een fijne avond hebben

Jelke te Loeke
Direct na de zomer begint het teksten instuderen en de wekelijkse repetities in kulturhus De Wanne en daarna in zaal Dute, waar ook de uitvoeringen zijn. In januari is een eerste grote repetitie en past D.O.E.K. het stuk zo nodig nog iets aan. In maart worden de puntjes op de i gezet en volgt kort voor de première een generale repetitie.

Repeteren is leuk, spelen voor een volle zaal de kers op de taart. „Het geeft altijd een kick als de toeschouwers een fijne avond hebben”, zegt Jelke te Loete. „Voor ons blijft elk optreden spannend. Angst voor een black-out hou ik altijd. Al is er een souffleuse, er gaat wel eens iets mis. Soms slaat iemand een pagina tekst over, en dan moet je snel schakelen en improviseren, zodat het publiek het niet merkt. Het is belangrijk om focus te houden.”

Elke avond anders
Dorian vult aan: „Wij groeien elke uitvoering. Geen avond verloopt hetzelfde, er is vaak ander publiek. Jongeren, vooral vriendengroepen, zijn wat rumoeriger, echte toneelliefhebbers wat kritischer. Soms moet je een beetje ‘trekken’ om de zaal mee te krijgen. Behalve op zaterdag, dan staan bij de meeste mensen de lachspieren al aan.”

D.O.E.K. mag inmiddels rekenen op een vaste schare fans, die trouw elk jaar komt. De zondagmiddag is steeds meer een familiegebeuren, een avond is speciaal voor ouderen, en de overige avonden zit er opvallend veel jong publiek in de zaal. Mogelijk nemen nieuwe spelers hun eigen aanhang mee. Per avond komen er zo’n 150 toeschouwers: „Ongeveer heel Beltrum ziet ons.”

Grootste lol
Tijdens de laatste voorstelling worden traditiegetrouw onderling grappen uitgehaald, waarvan het publiek niets mag merken. Zout in plaats van suiker in de koffie, gekke foto’s op de tafel leggen, dat soort werk. „Maar dat doen we steeds minder, de geintjes mogen het spel namelijk niet verstoren”, zegt Jelke. Gekke dingen gebeuren bovendien al spontaan. Zo bleef een speler in zijn rolstoel in de deur steken. En haakte de kleding van Dorian vast aan die van haar tegenspeler, net toen ze hem zoende. Ook zakte er eens een groepje door een oude sofa, hetgeen tot veel hilariteit leidde. „Het publiek had gelukkig de grootste lol. En daar gaat het ons om.”

 

mrt
26
ma
De Passie in de Achterhoek en tijden: • Maandag 26 maart om 20.00 uur, Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming kerk in Beltrum.
mrt 26 @ 20:00

DE PASSIE 2018

‘Het Kruis helpen dragen’
RK kerk in Beltrum
Op 3 locaties in de Achterhoek

De Passie is voor het eerst in Beltrum. Wat in 2014 in Vorden op Goede Vrijdag begon met een stille Tocht en aansluitend een eigentijdse viering van De Passie is inmiddels uitgegroeid tot een begrip in de Achterhoek. De Passie beleeft dit jaar haar eerste lustrum. Naast Beltrum zijn er twee vieringen in Vorden en ook één in Rietmolen.

Het Passieteam heeft opnieuw een viering over de laatste dagen van Jezus van Nazareth gemaakt. Dit jaar gaan we in de schoenen staan van een getuige uit het volk, Simon van Cyrene. Hij werd gevraagd het Kruis van Jezus mee te helpen dragen. Zijn verhaal en dat van anderen die langs de weg staan zijn het uitgangspunt voor deze vijfde Passie.

Jouw kruis dragen én anderen helpen hun kruis, hun lijden, te dragen is een thema waar iedereen mee te maken krijgt in het leven. Soms worden wij, net als Simon van Cyrene, gevraagd om te helpen bij het lijden van de ander, dichtbij en ver weg, of het ons uit komt of niet. In de wereld worden nog steeds miljoenen mensen getroffen door oorlog, terreur, misbruik, geweld, honger, uitbuiting en sterven van een mensonwaardige dood. Dichtbij, in onze eigen omgeving hebben we soms ook te maken met eenzaamheid, onverdraagzaamheid, onbegrip, ziekte en dood. Het lijdensverhaal van Jezus van Nazareth geeft ons daarin hoop en troost en misschien ook richtingwijzers voor het helpen van anderen in hun nood.

Met verhalen, liederen en beelden geven we ook dit jaar weer vorm aan het lijdensverhaal. Het verhaal zelf, verteld door de voorgangers, wordt afgewisseld met confronterende beelden en poëtische en actuele teksten. Het muzikale gedeelte wordt verzorgd door projectkoren uit de Parochie, solisten en een combo. Zo hopen wij opnieuw het Passieverhaal tot een onvergetelijke indringende gebeurtenis te maken.

De Passie in de Achterhoek – data en tijden:
” Maandag 26 maart om 20.00 uur, Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming kerk in Beltrum.
” Witte Donderdag 29 maart om 20.00 uur, Sint Caecilia kerk in Rietmolen
” Goede Vrijdag 30 maart om 15.00 uur, Christus Koning Kerk in Vorden
” Goede Vrijdag 30 maart om 19.30 uur, Christus Koning Kerk in Vorden

Het Passie team van de HH 12 Apostelen, is verantwoordelijk voor inhoud en vormgeving van deze Passie, bestaat uit Jan te Plate,
Frank Sterenborg, Jaap van Kranenburg, Wil Matti en
Margriet te Morsche.

MEEDOEN MET DE PASSIE ?

 Zoals u in de informatie over De Passie hebt kunnen lezen is het centrale thema dit jaar: ‘Het kruis helpen dragen’.

Er wordt wel eens gezegd: ‘Ieder huis heeft zijn kruis’. Iedereen heeft wel eens moeilijke periodes in zijn of haar leven. Dan voelt het alsof je een last mee moet torsen. Je kruis dragen én anderen helpen hun kruis, hun lijden, te dragen is iets waar iedereen mee te maken krijgt in het leven. Leeftijd speelt hierbij geen rol. Of je oud of jong bent. Iedereen heeft dichtbij, in zijn of haar eigen naaste omgeving ook wel eens te maken met eenzaamheid, onbegrip, ziekte en dood.

Als organisatie van De Passie in Beltrum willen wij u graag de gelegenheid geven om mee te werken aan De Passie. Wij zoeken mensen die het houten kruis tijdens de Passie de kerk willen indragen en de kerk willen uitdragen na afloop van de Passie.

Jonge mensen, oudere mensen. Hebt u uw eigen kruis te dragen?

Helpt u bij het dragen van het kruis van uw naaste?

Dan kunt u symbolisch deze last dragen, tot uitdrukking brengen door het houten kruis van De Passie te dragen, tijdens het begin en het einde van De Passie. Misschien dat het lijdensverhaal van Jezus van Nazareth u hoop en troost kan bieden.

Zou u hiervoor in aanmerking willen komen neem dan voor verdere informatie contact op met:

Organisatie De Passie Beltrum,

Sylvia Tackenkamp

Mailadres: sylvia_tackenkamp@hotmail.com

DE PASSIE IN DE ST. PAULUSPAROCHIE

De Passie vertelt het lijdensverhaal van Jezus van Nazareth en kent sinds de Middeleeuwen een grote variëteit aan uitvoeringen.

Veel componisten, waaronder Bach, hebben de Passieverhalen op muziek gezet. Tijdens de Passie worden teksten uit het evangelie afgewisseld met moderne liederen, poëzie, krantenartikelen en vaak confronterende beelden. De St. Paulusparochie bestaat uit de R.K. geloofsgemeenschappen van Beltrum, Eibergen, Groenlo, Lievelde, Neede, Rekken en Rietmolen. Leden van de koren binnen de parochie hebben een uitnodiging gehad om mee te zingen in de Passie. Inmiddels wordt er op allerlei fronten met veel plezier gewerkt om “Paulus-breed” de Passie 2018 goed neer te zetten. Deze link geeft een impressie: https://www.youtube.com/ watch?v=TxkT-iKPLqs (of op youtube: rietmolen passie)

Het repertoire is moderne Nederlandstalige muziek van onder andere: Ewbank/Borsato, Nick & Simon, Racoon, De Dijk, Claudia de Breij en BL0F.

Solisten vertolken de rol van Jezus, Maria, Judas, Petrus en Pilatus. Het koor is 3 stemmig: Sopraan, Alt, Tenor/Bas.

De data van de voorstellingen in de Goede Week zijn:

Maandagavond 26 maart in de Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming kerk te Beltrum en donderdagavond 29 maart in de H. Caecilia kerkte Rietmolen, beide voorstellingen beginnen om 20.00 uur.

U wordt van harte uitgenodigd om op een of beide avonden de Passie te beleven.

Namens de Paulus-Passie-Projectgroep 2018 Johnny Bomers en Sylvia Tackenkamp

mrt
28
wo
Woe. Inloopmiddag senioren in: Woonzorgcentrum De Hassinkhof
mrt 28 @ 14:00 – 17:00

Inloopmiddag senioren in Woonzorgcentrum De Hassinkhof. Iedereen van harte welkom

mrt
31
za
Boerenland Wandeltocht bij Het Noasman
mrt 31 @ 09:00

 

Za 31 maart en  zo 1 april Landgoed en zaterdag 18 en zondag 19  augustus Boerenland wandeltocht in Beltrum

Landgoed Wandeltocht door nieuwe en oude natuur in Beltrum

wandeltocht noasmanDe stichting vrienden van “Het Noasman” organiseert op zaterdag en zondag 31 maart en 1 april 2018 voor de zesde keer de Landgoed wandeltocht door nieuwe en oude natuur in Beltrum. Wandelaars kunnen kiezen uit een route van 5, 10, 15, 20 en 30 kilometer. Start-, rust- en eindpunt is Bezoekerscentrum “Het Noasman” aan de Meenweg 4 te Beltrum.

Datum en locatie

31 maart en 1 april 2018 bij Het Noasman, Meenweg 4, 7156NX Beltrum.

Afstanden en starttijden

 • 30 km – Start tussen 09.00-10.00 uur
 • 20 km – Start tussen 09.00-11.00 uur
 • 15 km – Start tussen 09.00-11.00 uur
 • 10 km – Start tussen 09.00-12.00 uur
 • 5 km – Start tussen 09.00-12.00 uur

Over de tocht

Landgoed wandeltocht het noasmanNa het succes van de voorgaande jaren heeft de organisatie nieuwe routes uitgezet welke voeren over Landgoed “Het Noasman” en het naastgelegen retentiegebied van Waterschap Rijn en IJssel, maar ook door bossen, velden en langs boerenerven.

Verrassend aan deze tocht is om te zien hoe de nieuwe natuur en oude natuur vlekkeloos in elkaar overgaan en elkaar aanvullen in het traditionele coulissen- en essenlandschappen van Beltrum. In het voorjaar is de natuur al prachtig groen en een aantal bomen en struiken staan volop in bloei.

De tochten zijn uitgezet door ervaren wandelaars die het gebied door en door kennen en u laten genieten van verrassende weggetjes en paadjes waar u normaal gesproken niet zou komen.

Starten kan voor de 30 km tussen 09.00 en 10.00 uur, voor de 20 en 15 kilometer tussen 09.00 en 11.00 uur en voor de 10 en 5 kilometer tussen 09.00 en 12.00 uur. De kosten bedragen € 3,00 per deelnemer en kinderen tot 12 jaar mogen gratis meelopen met de ouders.

De opbrengst komt ten goede aan de Stichting Vrienden van Het Noasman die tot doel heeft: Het onderhouden en bevorderen van voorzieningen op het gebied van natuur, kunst , sociaal, cultureel, maatschappelijk en sportief gebied voor jong en oud in en rondom het bezoekerscentrum en landgoed “Het Noasman” en rondom de Kerkepaden van Stichting Kerkepaden Beltrum e.o..

Voor vragen kunt u contact opnemen of bellen met 0544-48 14 40 of 06-40 66 90 35.

Maandelijkse inzameling voor de Voedselbank via de weekend-vieringen in de R.K.Kerk Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming
mrt 31 @ 10:00 – apr 1 @ 12:00

Maandelijkse inzameling voor de Voedselbank door Sint Paulusparochie, locatie Beltrum.

De locatieraden van de Sint Paulusparochie willen u oproepen om elke maand te doneren voor de Voedselbank Oost Achterhoek.
De Stichting Voedselbank Oost Achterhoek deelt wekelijks zo’n 300 voedselpakketten uit aan huishoudens die niet meer in staat zijn om zelf dagelijks voor voldoende eten te zorgen. Deze voedselpakketten worden samengesteld uit voedsel dat gratis door bedrijven wordt verstrekt en door giften, in geld en natura van particulieren. Het gaat hierbij altijd om een aanvulling op de eigen boodschappen en voor een bepaalde periode.

Deze permanente inzameling is ei­genlijk een vervolg op een traditie uit de 16e eeuw. Toen stond er achter in de kerk vaak een “Broodtafel” waar brood en graan uitgedeeld werd aan mensen die dat nodig hadden. De ta­fel werd gevuld door mensen die wat konden missen en anderen graag wil­den laten delen in hun overvloed.

Bij deze roepen wij u op om bij uw kerkbezoek in het eerste weekend van de maand houdbare voedingsmiddelen mee te brengen. U kunt deze producten deponeren in de daarvoor bestemde kratten achter in de kerk.

De locatieraad zorgt ervoor dat de producten bij de voedselbank terechtkomen. Wat producten betreft kunt u denken aan: koffie, blikgroenten, vlees of vis in blik, rijst, macaroni, houdbare sauzen enz.

 • De inzameling  kratten zullen het hele weekend (dus niet alleen de dag van de dienst) in het portaal van de kerk staan.

De inzamelingen vinden in de onderstaande weekenden van 2018 plaats op:

” Weekend van za 6 en zo 7 januari
” Weekend van za 3 en zo 4 februari
” Weekend van za 3 en zo 4 maart
” Weekend van za 31 maart en zo 1 april
” Weekend van za 5 en zo 6 mei
” Weekend van za 2 en zo 3 juni
” Weekend van za 30 juni en zo 1 juli
” Weekend van za 4 en zo 5 augustus
” Weekend van za 1 en zo 2 september
” Weekend van za 6 en zo 7 oktober
” Weekend van za 3 en zo 4 november
” Weekend van za 1 en zo 2 december

Voedselbank Oost-Achterhoek

Het woord voedselbank zal u vast en zeker niet onbekend in de oren klinken, maar hoe bekend bent u met het concept? Graag lichten wij wat meer toe over deze vereniging en de daaraan aangesloten stichting Voedselbank Oost-Achterhoek.

Het concept van de voedselbank is in Nederland ontstaan in 2002. De heer en mevrouw Sjaak en Clara Sies uit Rotterdam namen destijds het initiatief om brood uit te delen in de buurt waar zij woonden en gaven daarmee het startsein van het concept: de voedselbank. Inmiddels is Voedselbank Nederland uitgegroeid tot een vereniging met 8 distributiecentra, 162 voedselbanken, 520 uitgiftepunten en 10.500 vrijwilligers. Voedselbank Oost-Achterhoek beschikt over 12 uitgiftepunten en verstrekt wekelijks aan circa 345 huishoudens een voedselpakket. Huishoudens hebben recht op een pakket wanneer zij onder de armoedegrens leven en onder toezicht staan van een hulpverlenende instantie. Op deze manier verstrekt de voedselbank kosteloos levensmiddelen aan hen die financieel niet of nauwelijks in staat zijn om in hun levensonderhoud te voorzien en probeert tegelijkertijd de voedselverspilling in Nederland tegen te gaan. Aanbod van nog goed consumeerbaar voedsel (dat op het punt staat vernietigd te worden) en vraag worden op deze manier bij elkaar gebracht.

De voedselbank heeft absoluut geen betaalde krachten in dienst. De gehele organisatie draait op vrijwilligers en daarom is hier een blijvende vraag naar. Dit geldt voor alle gebieden binnen de voedselbank, van transport tot administratie en PR. Alle hulp is uiteraard welkom.

Naast de meer dan 100 vrijwilligers van Voedselbank Oost-Achterhoek, zijn ook de mensen buiten de vereniging onmisbaar. De Voedselbank kan zich zo goed blijven inzetten dankzij de donaties die zij doen, in de vorm van voedsel of geld. Naast het doneren van voedsel is het namelijk ook mogelijk om vriend te worden van de voedselbank. Dit houdt in dat men elke maand een bedrag naar eigen keuze kan doneren aan de voedselbank, om hiermee de armste mensen in uw omgeving te steunen. Als vriend van de voedselbank houdt Voedselbank Oost-Achterhoek u op de hoogte van het reilen en zeilen van de organisatie en periodiek nodigen zij u uit voor een rondleiding op de hoofdvestiging te Lichtenvoorde, natuurlijk met de nodige voorlichting.

Helaas moeten wij melden dat de vraag naar vrijwilligers ook bij Voedselbank Oost-Achterhoek erg groot is. Op alle gebieden kunnen wij mensen gebruiken. Dus heeft u een voorkeur voor een bepaalde functie binnen onze stichting, geef het vooral door en wij gaan kijken hoe wij het in kunnen vullen binnen de organisatie!

Meer informatie over vrijwilligers en vriend worden van de voedselbank vindt u op www.oost-achterhoek.voedselbankennederland.nl.

Nieuwsgierig naar meer van de voedselbank? Wij verzorgen ook rondleidingen en presentaties (op locatie). Mocht u hier interesse in hebben, dan kunt u mailen naar communicatie@voedselbankachterhoek.nl.

U kunt hiervoor ook bellen : 06-18 69 23 39

 

apr
1
zo
Boerenland Wandeltocht bij Het Noasman
apr 1 @ 09:00

 

Za 31 maart en  zo 1 april Landgoed en zaterdag 18 en zondag 19  augustus Boerenland wandeltocht in Beltrum

Landgoed Wandeltocht door nieuwe en oude natuur in Beltrum

wandeltocht noasmanDe stichting vrienden van “Het Noasman” organiseert op zaterdag en zondag 31 maart en 1 april 2018 voor de zesde keer de Landgoed wandeltocht door nieuwe en oude natuur in Beltrum. Wandelaars kunnen kiezen uit een route van 5, 10, 15, 20 en 30 kilometer. Start-, rust- en eindpunt is Bezoekerscentrum “Het Noasman” aan de Meenweg 4 te Beltrum.

Datum en locatie

31 maart en 1 april 2018 bij Het Noasman, Meenweg 4, 7156NX Beltrum.

Afstanden en starttijden

 • 30 km – Start tussen 09.00-10.00 uur
 • 20 km – Start tussen 09.00-11.00 uur
 • 15 km – Start tussen 09.00-11.00 uur
 • 10 km – Start tussen 09.00-12.00 uur
 • 5 km – Start tussen 09.00-12.00 uur

Over de tocht

Landgoed wandeltocht het noasmanNa het succes van de voorgaande jaren heeft de organisatie nieuwe routes uitgezet welke voeren over Landgoed “Het Noasman” en het naastgelegen retentiegebied van Waterschap Rijn en IJssel, maar ook door bossen, velden en langs boerenerven.

Verrassend aan deze tocht is om te zien hoe de nieuwe natuur en oude natuur vlekkeloos in elkaar overgaan en elkaar aanvullen in het traditionele coulissen- en essenlandschappen van Beltrum. In het voorjaar is de natuur al prachtig groen en een aantal bomen en struiken staan volop in bloei.

De tochten zijn uitgezet door ervaren wandelaars die het gebied door en door kennen en u laten genieten van verrassende weggetjes en paadjes waar u normaal gesproken niet zou komen.

Starten kan voor de 30 km tussen 09.00 en 10.00 uur, voor de 20 en 15 kilometer tussen 09.00 en 11.00 uur en voor de 10 en 5 kilometer tussen 09.00 en 12.00 uur. De kosten bedragen € 3,00 per deelnemer en kinderen tot 12 jaar mogen gratis meelopen met de ouders.

De opbrengst komt ten goede aan de Stichting Vrienden van Het Noasman die tot doel heeft: Het onderhouden en bevorderen van voorzieningen op het gebied van natuur, kunst , sociaal, cultureel, maatschappelijk en sportief gebied voor jong en oud in en rondom het bezoekerscentrum en landgoed “Het Noasman” en rondom de Kerkepaden van Stichting Kerkepaden Beltrum e.o..

Voor vragen kunt u contact opnemen of bellen met 0544-48 14 40 of 06-40 66 90 35.

Maandelijkse inzameling voor de Voedselbank via de weekend-vieringen in de R.K.Kerk Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming
apr 1 @ 10:00 – apr 2 @ 12:00

Maandelijkse inzameling voor de Voedselbank door Sint Paulusparochie, locatie Beltrum.

De locatieraden van de Sint Paulusparochie willen u oproepen om elke maand te doneren voor de Voedselbank Oost Achterhoek.
De Stichting Voedselbank Oost Achterhoek deelt wekelijks zo’n 300 voedselpakketten uit aan huishoudens die niet meer in staat zijn om zelf dagelijks voor voldoende eten te zorgen. Deze voedselpakketten worden samengesteld uit voedsel dat gratis door bedrijven wordt verstrekt en door giften, in geld en natura van particulieren. Het gaat hierbij altijd om een aanvulling op de eigen boodschappen en voor een bepaalde periode.

Deze permanente inzameling is ei­genlijk een vervolg op een traditie uit de 16e eeuw. Toen stond er achter in de kerk vaak een “Broodtafel” waar brood en graan uitgedeeld werd aan mensen die dat nodig hadden. De ta­fel werd gevuld door mensen die wat konden missen en anderen graag wil­den laten delen in hun overvloed.

Bij deze roepen wij u op om bij uw kerkbezoek in het eerste weekend van de maand houdbare voedingsmiddelen mee te brengen. U kunt deze producten deponeren in de daarvoor bestemde kratten achter in de kerk.

De locatieraad zorgt ervoor dat de producten bij de voedselbank terechtkomen. Wat producten betreft kunt u denken aan: koffie, blikgroenten, vlees of vis in blik, rijst, macaroni, houdbare sauzen enz.

 • De inzameling  kratten zullen het hele weekend (dus niet alleen de dag van de dienst) in het portaal van de kerk staan.

De inzamelingen vinden in de onderstaande weekenden van 2018 plaats op:

” Weekend van za 6 en zo 7 januari
” Weekend van za 3 en zo 4 februari
” Weekend van za 3 en zo 4 maart
” Weekend van za 31 maart en zo 1 april
” Weekend van za 5 en zo 6 mei
” Weekend van za 2 en zo 3 juni
” Weekend van za 30 juni en zo 1 juli
” Weekend van za 4 en zo 5 augustus
” Weekend van za 1 en zo 2 september
” Weekend van za 6 en zo 7 oktober
” Weekend van za 3 en zo 4 november
” Weekend van za 1 en zo 2 december

Voedselbank Oost-Achterhoek

Het woord voedselbank zal u vast en zeker niet onbekend in de oren klinken, maar hoe bekend bent u met het concept? Graag lichten wij wat meer toe over deze vereniging en de daaraan aangesloten stichting Voedselbank Oost-Achterhoek.

Het concept van de voedselbank is in Nederland ontstaan in 2002. De heer en mevrouw Sjaak en Clara Sies uit Rotterdam namen destijds het initiatief om brood uit te delen in de buurt waar zij woonden en gaven daarmee het startsein van het concept: de voedselbank. Inmiddels is Voedselbank Nederland uitgegroeid tot een vereniging met 8 distributiecentra, 162 voedselbanken, 520 uitgiftepunten en 10.500 vrijwilligers. Voedselbank Oost-Achterhoek beschikt over 12 uitgiftepunten en verstrekt wekelijks aan circa 345 huishoudens een voedselpakket. Huishoudens hebben recht op een pakket wanneer zij onder de armoedegrens leven en onder toezicht staan van een hulpverlenende instantie. Op deze manier verstrekt de voedselbank kosteloos levensmiddelen aan hen die financieel niet of nauwelijks in staat zijn om in hun levensonderhoud te voorzien en probeert tegelijkertijd de voedselverspilling in Nederland tegen te gaan. Aanbod van nog goed consumeerbaar voedsel (dat op het punt staat vernietigd te worden) en vraag worden op deze manier bij elkaar gebracht.

De voedselbank heeft absoluut geen betaalde krachten in dienst. De gehele organisatie draait op vrijwilligers en daarom is hier een blijvende vraag naar. Dit geldt voor alle gebieden binnen de voedselbank, van transport tot administratie en PR. Alle hulp is uiteraard welkom.

Naast de meer dan 100 vrijwilligers van Voedselbank Oost-Achterhoek, zijn ook de mensen buiten de vereniging onmisbaar. De Voedselbank kan zich zo goed blijven inzetten dankzij de donaties die zij doen, in de vorm van voedsel of geld. Naast het doneren van voedsel is het namelijk ook mogelijk om vriend te worden van de voedselbank. Dit houdt in dat men elke maand een bedrag naar eigen keuze kan doneren aan de voedselbank, om hiermee de armste mensen in uw omgeving te steunen. Als vriend van de voedselbank houdt Voedselbank Oost-Achterhoek u op de hoogte van het reilen en zeilen van de organisatie en periodiek nodigen zij u uit voor een rondleiding op de hoofdvestiging te Lichtenvoorde, natuurlijk met de nodige voorlichting.

Helaas moeten wij melden dat de vraag naar vrijwilligers ook bij Voedselbank Oost-Achterhoek erg groot is. Op alle gebieden kunnen wij mensen gebruiken. Dus heeft u een voorkeur voor een bepaalde functie binnen onze stichting, geef het vooral door en wij gaan kijken hoe wij het in kunnen vullen binnen de organisatie!

Meer informatie over vrijwilligers en vriend worden van de voedselbank vindt u op www.oost-achterhoek.voedselbankennederland.nl.

Nieuwsgierig naar meer van de voedselbank? Wij verzorgen ook rondleidingen en presentaties (op locatie). Mocht u hier interesse in hebben, dan kunt u mailen naar communicatie@voedselbankachterhoek.nl.

U kunt hiervoor ook bellen : 06-18 69 23 39