Beltrumse Gijs krijgt duo tandem met aandrijving

 Kanjers voor Kanjers zorgt voor blij gezicht

Door Henri Walterbos bron: Groenlose Gids

BELTRUM – Niets mooier dan een blij kindergezicht. Gijs Stoverink (12) uit Beltrum straalt zaterdagmorgen van alle kanten als hij op het achterste fietsstoeltje plaats mag nemen van de spiksplinternieuwe duo tandem, met trapaandrijving, die hij zojuist ontvangen heeft van Kanjers voor Kanjers. Voorop zijn al even zo stralende vader Stanley. Ze maken een eerste korte proefrondje Beltrum, dat als een ererondje ervaren wordt. Als een trotse vader en zoon voorbij komen fietsen wordt er gezwaaid naar Gijs en gejuichd, alsof hij als winnaar over de meet gaat van een of andere klassieker.

Alle redenen om te juichen voor de aanwezigen. Henriette Brethouwer en Paulien Drew als blije gevers van Kanjers voor Kanjers en de familie omdat ze het Gijs en ouders Stanley Stoverink en Alice Bongaarts zo ontzettend gunnen. “Al die mensen hier zijn speciaal voor jou gekomen Gijs, want jou wens was om samen met papa te kunnen fietsen. Als Kanjers voor Kanjers willen wij altijd graag kinderen heel blij maken”, zo begint Henriette Brethouwer de overdracht van de fiets aan Gijs, die steeds blijer kijkt, ondanks de drukte achter de ouderlijke woning aan de Hasssinkstraat. “Vind je de kleur mooi?,” wil Brethouwer weten. Een volmondige ‘ja’ van Gijs.

Te vroeg geboren 
De fiets voelt eveneens als een groot cadeau voor de ouders van Gijs. “Gijs is tien weken te vroeg geboren, met zuurstofgebrek. Helaas heeft hij daar een lichamelijke en verstandelijke beperking aan over gehouden,” vertelt moeder. “Het lopen wordt steeds minder, je kunt hem bijna niet vermaken, met fietsen wel. Gijs heeft overal hulp bij nodig, 24 uur per dag.” Ging Gijs eerst naar dagcentrum de Timp in Lievelde, tegenwoordig gaat Gijs naar school op ’t Roessingh in Enschede.

Getipt
Het was Simone Terbraak uit Zwolle die met de ouders van Gijs in contact kwam en zaken herkende en besloot hen te helpen met de aanvraag voor de duo tandem met aandrijving. “Wij kennen elkaar van ’t Roessingh waar ook onze zoon op school zit en eerder van de Timp ook al. Je hebt heel veel dezelfde problemen. Waar het kan probeer je elkaar daar in te ondersteunen en te helpen. Toen ik hoorde van hun wens om met Gijs te kunnen fietsen zoals, heb ik aangedragen dat wij een fiets hebben gekregen van Stichting Kanjers voor Kanjers en hen getipt daar ook een beroep op te gaan doen. Heb ik, nadat zij akkoord waren, de aanvraag geschreven en ingestuurd omdat ik hen dat ook zo gunde. Voortdurend werd ik op de hoogte gehouden van de stand van zaken, totdat ik deze week gebeld werd dat de fiets er was en deze zaterdagmorgen overgedragen zou worden,” klinkt Simone blij. “Het is geweldig dat je kunt zien dat je kind kan bewegen. Als het niet gaat zoals het moet dan moet het maar op een andere manier. Dat kan nu. Als je ziet dat gezinnen nu weer met elkaar op pad kunnen, iemand lekker buiten kan zijn, dan ben ik blij dat ik daar door een brief aan bij heb kunnen dragen. Bij gemeentes en instanties loop je wel eens tegen ‘nee’ aan. Dan is het fijn dat dit soort stichtingen er zijn. Als ik wielrenners door Zwolle zie rijden met het shirt van Kanjers voor Kanjers of de Tristan Hoffman Challenge aan en zij zien onze zoon fietsen met de geschonken fiets dan weten zij precies waar zij het voor doen. Niemand houdt graag de hand op maar als je het soms doet dan zie je ook dat het soms best wel mooie dingen oplevert.”

Niet te betalen
“We hadden wel een driewieler, maar dat is geen doen meer, en een duotandem met aandrijving niet te betalen. En je wilt niet altijd maar vragen. We kunnen nu weer verder dan alleen maar Beltrum. Nu kunnen we er ook mee naar Groenlo toe,” verheugt Alice zich al op bezoek aan haar ouders met Gijs mee achter op de fiets.
Henriette ziet dat de fiets op de juiste plek terecht gekomen is. “We bekijken alle aanvragen en kijken of ze aansluiten bij onze doelstellingen of het in ons budget past. Je wilt graag kinderen met een beperking helpen, maar ook kinderen die het thuis niet zo breed hebben. Dat kan op allerlei gebied zijn. We raden echter wel ouders altijd wel aan, voordar ze bij ons aankloppen, om eerst te kijken waar ze recht op hebben via gemeente of zorgverzekering. We zijn blij dat we Gijs nu hebben kunnen helpen. Hier kan hij heel lang mee vooruit. Het is alle moeite waard geweest.”